Версія для друку

Лекція білого хакера для розвитку кіберфахівців України

28 листопада студенти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара прослухали лекцію засновника спільноти українських хакерів-активістів Hackyourmom Микити Книша.

Лекція відбулася у межах вебірнару «Етичне полювання на неетичних хакерів», що проводився за проєктом USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України».

На вебінар запрошувалися студенти кафедри кібербезпеки та комп’ютерно-інтегрованих технологій фізико-технічного факультету, яка представляє Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара у проєкті, а ще студенти інших факультетів – прикладної математики, фізики, електроніки та комп’ютерних систем, механіко-математичного, де також вивчаються інформаційні технології.

Онлайн-захід на платформі Zoom модерувала представниця проєкту USAID – менеджерка відділу з розвитку професійних навичок з кібербезпеки Олена Кравчук. Як зазначила пані Олена, цей вебінар належав до серії вебінарів про різноманітні спеціалізації та кар’єрні шляхи у галузі кібербезпеки. Однак цього разу команда проєкту відійшла від стандартного формату і запропонувала дніпровським студентам напряму поспілкуватися із запрошеним гостем. Ним став Микита Книш – засновник спільноти українських хакерів-активістів Hackyourmom (у народі «мамкині хакери»). Микита – відома особистість у своїй сфері – провадить білу хакерську роботу для Перемоги України. І вже має цілий список заслуг у кіберзахисті нашої країни та підтримки української армії.

Ще на початку знайомства Микита Книш одразу поділився зі студентами ДНУ власним кредо – цитатою Тараса Шевченка: «Учітесь, читайте. І чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь».

Для мене це не просто слова, а сенс життя. Бо я постійно витрачаю свій час на саморозвиток і дуже багато чому вчуся у своїх студентів, – відзначив Микита.

Отож надзвичайно важливою під час заходу стала саме комунікація наших студентів зі спікером – наживо у мікрофон чи в чаті. Адже на вебінарі застосовувався формат mindmap, де учасники в режимі онлайн фіксували хід своїх думок. Такий технічний прийом був використаний, зокрема, для точного ілюстрування реальних питань, що хвилювали аудиторію.

Загалом, упродовж всієї лекції знаний фахівець ІТ-галузі та його молодші колеги разом обговорювали світ етичних та неетичних хакерів – різницю у термінах «білий», «сірий» та «чорний» хакер, «взлом» та «несанкціоноване проникнення» тощо. А ще дізнавалися методи слідкування за девіантною поведінкою у кіберпросторі та загальні критерії ефективної хакерської діяльності.

На запит студентства також докладно зупинилися на темі нормативно-правової бази з кібербезпеки. А саме: що потрібно знати, аби розпочати свою діяльність та пройти сертифікацію у сфері кіберзахисту та безпеки? Які закони регулюють діяльність хактивістів – спеціалістів із кібербезпеки на кібервійні? Студентів цікавили відомі хакерські угрупування України та види робіт, які нині виконують українські хактивісти. Наприкінці від свого досвідченого колеги наші вихованці почули поради, як допомогти країні у сфері кіберзахисту, де знайти літературу на тему кібербезпеки та багато іншого.

Відповідаючи на ці запитання студентів, Микита Книш, насамперед, наголосив:

На війні не буває маленьких перемог. Ми можемо перемогти, якщо кожен із вас буде допомагати. Пам’ятайте: війна не триватиме вічно, і за свої дії потім треба буде відповідати. Тож якщо ви зараз щось робите на користь держави – вам буде подяка, якщо ж проти держави чи бізнесу – нестимете відповідальність. І відповідальність буде у кожного персональна. Я для себе вирішив щось робити не словом, а ділом. І нині демонструю власним прикладом, що чесний український бізнес може будувати якісні інформаційні системи та впливати на розвиток освіти особистим внеском. Тому я закликаю кожного з вас, як ми говоримо, «ламати мізки» – змінювати систему, покращуючи її.

Більше про сенси, які обговорювали сучасні кіберфахівці України, дивіться у відеозаписі лекції на сторінці USAID Cybersecurity Activity у Facebook: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=792600099335875

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram