Версія для друку

Конференція МПЗІС-2023 у ДНУ

22-24 листопада на факультеті прикладної математики ДНУ відбулася XXI Міжнародна науково-практична конференція «Математичне та програмне забезпечення інтелектуальних систем», присвячена 105-річчу університету.

Популярний форум фахівців в області прикладної математики, штучного інтелекту і багатопроцесорних комп'ютерних систем став уже традиційним. Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара проводить його разом з Інститутом кібернетики НАН України ім. В.М. Глушкова, Інститутом прикладного системного аналізу НТУУ «КПІ» МОН України та НАН України, Київським національний університет імені Тараса Шевченка та IT-компанії з Естонії MalevichStudio OÜ.

Фахова конференція уможливила спілкування й обмін думками молодих вчених та досвідчених видатних спеціалістів. Адже у 2023 році учасниками заходу стали 247 представників закладів вищої освіти, наукових та науково-дослідних установ з України, Великої Британії, Польщі та США, які подали до обговорення 170 тез доповідей.

Вітаючи учасників міжнародної конференції, ректор Дніпровського національного університеті імені Олеся Гончара, заслужений діяч науки і техніки України, доктор хімічних наук, професор Сергій Оковитий відзначив:

– Сьогодні роль технологій штучного інтелекту зростає у багатьох сферах, зокрема у захисті інформаційного простору, агропромисловому комплексі, машинобудуванні, зв'язку тощо. Важко переоцінити внесок сучасних технологій у плануванні, проєктуванні та розробці систем, функціонування яких засноване на колективному розумі, розпізнаванні образів та об'єктивізації експертних висновків, тож і тематика доповідей конференції МПЗІС зазвичай охоплює проблеми моделювання, алгоритмізації, теорії функцій, статистики, моніторингу, експертних систем програмування, оптимізації та інших сфер, суміжних із проблемами штучного інтелекту. Проте другий рік повномасштабної війни призвів до певної зміни акцентів у наукових дослідженнях. Дедалі більше робіт наших учасників спрямовуються на отримання результатів, що мають військове чи подвійне призначення, – наголосив Сергій Іванович.

Учасників конференції гостинно привітала деканеса факультету прикладної математики ДНУ – член-кореспондентка Національної академії наук України, Лауреатка Державної премії України в галузі науки і техніки, академік Академії наук вищої школи України, заслужена діячка науки і техніки України, докторка фізико-математичних наук, професорка Олена Кісельова. Олена Михайлівна побажала плідної і творчої праці усім учасниками і висловила впевненість, що їхні фахові доповіді, повідомлення і дискусії, нові ідеї, погляди та концепції сприятимуть як узагальненню наукових підходів, так і розробці рекомендацій щодо подальшого вдосконалення математичного та програмного забезпечення інтелектуальних систем й інноваційного розвитку ІТ-сфери в Україні.

– Хочу зазначити, що наш факультет прикладної математики ДНУ останнім часом підсилює роботу не лише з регіональними та всеукраїнськими компаніями IT-галузі, а й з компаніями, які впевнено зарекомендували себе на міжнародному ринку. Щорічно випускники факультету обіймають посади керівників проєктів, розробників, тестувальників в IT-компаніях різних рівнів. І не дивно, щороку серед учасників конференції зростає число наших молодих вчених, аспірантів, магістрантів і студентів. Цього року – це близько 150 студентів та аспірантів (одноосібно або у співавторстві). Участь студентів у конференції – це перші кроки в науковій діяльності, які можуть сприяти їхній майбутній успішній професійній кар'єрі. Тож наша конференція є одним із тих майданчиків, які дозволяють дізнатися про тенденції в ІТ-сфері, зрозуміти, чому й які інформаційні технології відіграють вирішальну роль у сучасному світі, як і наскільки вони впливають на різні сфери діяльності, – наголосила Олена Кісельова.

Масштабний науковий захід у ДНУ став потужним майданчиком для цікавих доповідей та плідних дискусій професіоналів. Під час пленарного та секційних засідань особливу зацікавленість присутніх викликали змістовні доповіді відомих науковців, своїми напрацюваннями з питань функціональної живучості кіберфізичних систем поділилася Наталя Панкратова – докторка технічних наук, професорка, член-кореспондент НАНУ, академік Міжнародної академії наук вищої школи, заступниця директора з наукової роботи Навчально-наукового Інституту прикладного системного аналізу (ІПСА) НТУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», завідувачка відділу математичних методів системного аналізу ІПСА, професорка кафедри математичних методів системного аналізу ІПСА.

Доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАНУ, завідувач кафедри теоретичної кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Інституту кібернетики імені В.М. Глушкова НАНУ Юрій Крак розповів про проблеми штучного інтелекту й моделювання інтелектуальної діяльності у науковій спадщині В.М.Глушкова.

Розробці r-алгоритму для навчання моделей лінійної регресії присвятив свою доповідь Петро Стецюк, доктор фізико-математичних наук завідувач відділу Інституту кібернетики імені В.М. Глушкова НАНУ.

Про алгоритми екстраградієнтного типу для варіаційних нерівностей та їх застосування розповів Володимир Семенов, доктор фізико-математичних наук, професор Київського національного університету імені Т.Шевченка, а Сергій Яковлєв, доктор фізико-математичних наук, професор Національного аерокосмічного університету імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» та Лодзинського політехнічного університету (Польща) розглянув проблему моделювання максимального покриття, а також приклади застосування.

Докторка технічних наук, професорка Інститут проблем машинобудування НАН України (м. Харків) та Університету Лідса з Великої Британії Тетяна Романова розповіла про задачі пакування та різання за межами та в межах задач математичного програмування. Доповідь доктора фізико-математичних наук, професора Запорізького національного університету Ігоря Козіна було присвячено гібридним алгоритмам на основі метаевристик для задачі доставки вантажів з часовими вікнами. Григорій Перетяка – представник естонської IT компанії МalevichStudio OÜ – розповів про зростаючу актуальність devops в секторі IT та зробив огляд популярних інструментів для організації self-hosted кластера з CI/CD. Доктор технічних наук, професор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Володимир Корчинський розповів про оптимальне управління швидкістю передачі сигналів по інформаційних каналах з адитивними завадами.

Упродовж конференції працювали 10 секційних відділень: «Нейронечіткі технології»; «Експертні системи та системи, що навчають»; «Математичне і програмне забезпечення систем штучного інтелекту»; «Інтелектуальні системи прийняття рішень і системи підтримки прийняття рішень у технічних і економічних системах управління та у бізнесі»; «Інженерія знань»; «Кластеризація і розпізнавання образів»; «Використання інтелектуальних систем у навчальному процесі»; «Інформаційні технології обробки даних для прийняття рішень»; «Системний аналіз складних систем різної природи»; «Інформаційні технології в органах державної влади та місцевого самоврядування».

У секційних засіданнях взяли участь аспіранти, студенти магістратури та бакалаврату. У своїх доповідях вони висвітлювали питання проблем ідентифікації складних систем, застосування нейронечітких моделей представлення та обробки знань; використання сучасних інформаційних технологій в органах державної влади і місцевого самоврядування. Велику кількість доповідей присвячено проблемам моделювання, алгоритмізації, теорії функцій, статистики, моніторингу, експертних систем програмування, оптимізації та інших сфер, суміжних з проблемами штучного інтелекту.

За результатами МПЗІС-2023 був сформований збірник наукових тез обсягом 328 сторінок. Також матеріали кращих доповідей, передусім англійською мовою, будуть опубліковані у черговому випуску збірника наукових праць «Питання прикладної математики і математичного моделювання», який входить до затвердженого МОН України Переліку наукових фахових видань за категорією Б. Підготовлений до друку випуск збірника наукових праць 2023 року налічує 20 статей і має обсяг понад 200 сторінок.

Додамо, що за роки проведення конференції на базі ДНУ збиралися вчені із різних країн світу щоб обговорити актуальні наукові проблеми, пов'язані зі створенням інтелектуальних систем прийняття рішень, їх математичних основ, технологій програмування, а також питання їх використання в техніці, економіці, біології, медицині та інших областях людської діяльності. Так, за всю історію роботи конференції МПЗІС її учасниками стали понад 550 вчених із США, Англії, Німеччини, Італії, Польщі, України. Вітчизняні наукові школи представляли фахівці з Дніпра, Києва, Харкова, Львова, Вінниці, Ужгорода, Одеси, Запоріжжя, Полтави, Тернополя, Кам'янського та інших міст. Було встановлено наукові контакти й організовано співпрацю з такими зарубіжними провідними ЗВО, як: Лондонський університет королеви Марії (Британія); Університет Лідса (Англія); Уорікський університет, Бізнес-школа Уорік, м. Ковентрі (Британія); Університет штату Флорида, Державний університет Мідл Теннессі, м. Мерфрісборо, штат Теннессі (США) та інші.

Вважаємо, що конференція «Математичне та програмне забезпечення інтелектуальних систем» сприяє підвищенню престижу науки в Україні, заохоченню молодих науковців до проведення наукових досліджень, зростанню рівня фундаментальних та прикладних досліджень і розробок у галузі систем штучного інтелекту та суміжних областей.

Факультет прикладної математики


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram