Версія для друку

Фахово про права дитини у цифровому середовищі

23 листопада на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Забезпечення принципів поваги, захисту та реалізації права дитини у цифровому середовищі», присвячена річниці Конвенції ООН про права дитини.

До організації цієї масштабної онлайн-конференції долучилися: Міністерство освіти і науки України, Навчально-науковий інститут права Державного податкового університету, Дніпропетровська обласна організація Союзу юристів України та юридичний факультет Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Окрім правників ДНУ, в обговоренні проблем захисту та реалізації прав дитини у віртуальному просторі від нашого університету також були задіяні фахівці інших наукових галузей, що корелюють із визначеною темою: психології та спеціальної освіти, систем і засобів масової комунікації, суспільних наук і міжнародних відносин та інших. Усього учасниками конференції стали більше 100 представників 25 ЗВО й правоохоронних органів та установ з Дніпра, Києва, Харкова, Запоріжжя, Одеси, Ірпеня, Чернігова, Львова, Кременчука, Кропивницького і Тернополя, а також Університету м. Уппсала та Університету м. Лунд (Швеція). Модерували цей потужний форум спеціалістів науковиці кафедри адміністративного і кримінального права ДНУ – завідувачка, заслужена юристка України, докторка юридичних наук, професорка Тетяна Корнякова та професорка кафедри докторка юридичних наук Наталія Юзікова.

Про актуальність заявленої тематики для України, коли в умовах війни та гібридної агресії до загального стресового стану дітей і підлітків додається ще небезпечний вплив загрозливого контенту, наголосив на відкритті конференції ректор ДНУ професор Сергій Оковитий.

Спочатку пандемія, а потім війна змусили заклади освіти перейти до використання онлайн-технологій, що в рази збільшило перебування молоді у віртуальному середовищі. Безперечно, віртуальний простір дає дітям і підліткам майже необмежені освітні ресурси, комунікацію без кордонів, цікавий ігровий простір. Тому вони так безпечно ставляться до загроз і не завжди вміють їм протидіяти, не обізнані з питань приватності в інтернеті, стають жертвами кібербулінгу, можуть натрапити на відео та фото з місць бойових дій . Усе це позначається на психічному здоровʼї та може нести інші загрози нашим дітям. Саме тому ми з вами маємо долучитися до створення динамічної рівноваги між захистом дітей та їхньою можливістю бути рівноправними громадянами в цифровому світі, аби вони вирізняли загрози в кіберпросторі, знали як протидіяти і не піддавалися шкідливому впливу, – сказав Сергій Іванович.

Ректор також висловив сподівання, що висока професійність учасників конференції, поєднання їхніх теоретичних знань та практичних навичок стануть добрим підґрунтям для комплексного підходу до напрацювання базових засад національної моделі поваги, захисту та дотримання основоположних прав та свобод дітей у цифровому середовищі.

Фахівців з усієї України привітали керівниці дніпровських органів державного управління – директорка Департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ольга Лозова та начальниця Управління з питань культури та спорту Дніпровської обласної ради Лілія Гиренко.

Про те, що діти України наразі потребують особливої підтримки, говорили наступні учасники конференції. Так, за привернення уваги до проблематики безпечного перебування молоді у цифровому світі дніпровським колегам подякував директор навчально-наукового інституту права Державного податкового університету (м. Ірпінь), заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор Василь Топчій. Василь Васильович, зі свого боку, також розповів присутнім про відновлення роботи його ЗВО після визволення Ірпеня від рашистських загарбників, навіть попри значні руйнування матеріально-технічної бази. Усе – заради можливості навчатися наступним поколінням українців.

Так само у своїй промові деканеса юридичного факультету ДНУ докторка юридичних наук, професорка Ольга Соколенко сфокусувалася на значущості якісної правової та психологічної допомоги українським дітям у надскладний період війни.

Звісно, основним завданням педагогів-правників є виховати дітей у правовому аспекті, знаючи всі нормативні акти, що регулюють правовий стан дитини. Однак нині кожен із нас, дорослих, для всіх студентів, дітей шкільного та дошкільного віку має стати не лише наставником, який допомагає, володіючи знаннями юриста. Дуже важливо звертати увагу й на психологічний стан наших дітей. Для цього ми маємо постійно підвищувати свою кваліфікацію в опануванні навичок психологічної допомоги. В цьому аспекті можна відзначити потужну роботу як нашої обласної влади, так і безпосередньо науковців Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Адже в нашому університеті довгий час під керівництвом в.о декана факультету психології та спеціальної освіти Зої Бондаренко діє спеціальний Центр волонтерства і соціальних ініціатив, що опікується цими питаннями. Крім того, на факультеті функціонує фахова психологічна служба ДНУ, а на інших факультетах проводиться чимало волонтерських заходів для дітей і студентської молоді, – розповіла Ольга Леонідівна.

Із напутніми словами до колег звернулася і натхненниця конференції – завідувачка кафедри адміністративного і кримінального права ДНУ Тетяна Корнякова. Вона нагадала, що, починаючи з 20 листопада 1989 року, відколи ООН була схвалена Конвенція про права дитини, цей день щороку відзначається у світі. За словами Тетяни Всеволодівни, поведінка дитини є своєрідним індикатором ситуації у соціумі. Тож будь-які відхилення у поведінці неповнолітніх вимагають термінового реагування з боку суспільства.

На превеликий жаль, як доводять дослідження, проведені на нашій кафедрі адміністративного і кримінального права, дитяча злочинність не тільки в Україні, а й у світі в цілому значно помолодшала. Тому і наше ставлення до цього явища, повинно бути дуже прискіпливим. Дорослим, досвідченим людям необхідно серйозно замислитися: а чи всі діти, окрім прав, знають і свої обов’язки? – наголосила Тетяна Корнякова. З огляду на це, Тетяна Всеволодівна більше розповіла українським колегам про засновану представницею ДНУ Наталією Юзіковою наукову школу ювенальної юстиції в Дніпропетровській області.

Саме так, у плідній науковій співпраці, в подальшому розглядалися професійні онлайн-виступи усіх учасників. Усього до уваги колег фахівці з різних куточків України представили понад 50 тематичних наукових розвідок.

Наукова конференція проводився у межах проєкту «Підтримка підвищення якості навчання, наукової та міжнародної діяльності у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара» від Карлового університету за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram