Версія для друку

Про антикорупцію та академічну доброчесність від НАЗК

24 жовтня у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася зустріч студентів із керівництвом і представниками Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Заступник голови НАЗК Артем Ситник, заступник керівника Апарату НАЗК Олександр Стародубцев та експертка з питань антикорупції Офісу доброчесності НАЗК Ганна Ткаченко спілкувалися зі студентами на тему, яким чином виховати в українському суспільстві нульову толерантність до корупції. Зійшлися на думці, що починати треба з молоді, тому й презентують проєкт Офісу доброчесності НАЗК «Доброчесність для молоді». Цьогоріч проєкт пілотує 10 університетів України, які впроваджують дисципліну «Антикорупція та доброчесність». Загалом її вже вивчають понад 800 українських студентів.

Для студентів факультетів економіки, суспільних наук і міжнародних відносин, систем і засобів масової комунікації, юридичного, української й іноземної філології та мистецтвознавства гості підготували тематичну презентацію про антикорупцію й доброчесність, а також провели спеціальний антикорупційний воркшоп «Антикорупційна інфраструктура України». Адже, відповідно до національної Антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки, одним із пріоритетів державної політики є нетерпимість до будь-яких проявів недоброчесної поведінки. У процесі формування нульової толерантності до корупції серед громадян України надважливу роль відіграє, зокрема, сфера освіти.

Про доброчесність і нульову толерантність до корупції, що виховується в університетській спільноті, говорив ректор ДНУ Сергій Оковитий.

Ми в ДНУ не хочемо закривати очі на корупцію. Ми прагнемо відбудовувати нову Україну, виховуючи молоде покоління із нульовою толерантністю до корупції. Для цього у нашому університеті ціла система нормативних документів та дієвих механізмів запобігання корупції. До прикладу, прийняті відповідні Антикорупційна програма та Концепція антикорупційного комплаєнсу ДНУ, розроблена методологія та окремі робочі плани оцінки корупційних ризиків у діяльності університету, передбачені алгоритми дій в різних ситуаціях. Для фіксації та реагування в ДНУ є спеціальний уповноважений з антикорупційної діяльності. Так ми з вами робимо спільну справу – виховуємо в українському суспільстві доброчесність та нульову толерантність до корупції. Упевнений, як ми переможемо ворога, так переможемо і це ганебне явище, – звернувся до гостей ректор.

Про корупцію як внутрішню загрозу для суверенітету держави та суспільний запит на боротьбу із корупцією зі студентами також подискутував заступник голови НАЗК Артем Ситник. Навівши чимало прикладів найгучніших корупційних справ, Артем Сергійович переконав: таке багатогранне явище як корупція – це загроза для будь-якої держави.

У світі просто не існує держав, де не було би корупції, адже корумпованість – це шкідлива риса людини. Згадаємо, у нас, в Україні, жодна виборча кампанія не обходилася без обіцянок боротьби із корупцією. Але потім, коли вибори проходили, ми завжди бачили приблизно однакову картину – в розподілі посад у центральних органах державної влади й органах місцевого самоврядування. І так здійснювалося по колу. Зараз ми всі намагаємося це коло розірвати. Але, на жаль, поки що тема корупції в України надактуальна. Соціологічні дослідження показують, що найбільшими загрозами для суверенітету України нині залишаються не лише агресія росії, а й наш внутрішній ворог – корупція. Для боротьби із нею в 2014 році в країні якраз і розпочалася антикорупційна реформа. Тепер від нас, НАЗК, і навіть вас, як майбутніх фахівців, залежатиме, чи буде вона успішною і чи переможемо ми на цьому фронті, – наголосив Артем Сергійович.

Більше про формування доброчесної ментальності й мотивацію розбудови нульової толерантністю населення до корупції, а також систему спеціалізованих антикорупційних органів в Україні наші студенти дізналися на тематичному воркшопі «Антикорупційна інфраструктура України». Проєктна менеджерка Офісу доброчесності НАЗК Ганна Ткаченко та заступник керівника Апарату НАЗК Олександр Стародубцев запросили дніпровську молодь до відкритої розмови на тему корупції та доброчесності.

Насамперед, фахівці докладно розповіли про саме явище корупції (її найпоширеніші форми та ключові елементи), а також розглянули основні превентивні антикорупційні заходи у міжнародній практиці та Україні. Крім того, професіонали антикорупційної справи презентували студентам спеціальну навчальну платформу Study.NAZK, де кожен може пройти безкоштовні онлайн-курси з антикорупційної тематики.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram