Версія для друку

«ПРИДИВИСЬ»: безпечна міграція в умовах воєнного стану

Студенти юридичного факультету й факультету систем і засобів масової комунікації ДНУ відвідали інформаційно-просвітницьку акцію «ПРИДИВИСЬ», організовану Українським представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) при ООН.

Захід проводився 19 жовтня в науковій бібліотеці й приурочувався до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми. Задля привернення уваги громадськості до цієї актуальної проблеми Міжнародна організація з міграції (МОМ) в Україні спільно з Міністерством соціальної політики України та Всеукраїнською коаліцією громадських організацій із протидії торгівлі людьми започаткувала загальнонаціональну просвітницьку кампанію «ПРИДИВИСЬ». Для цього за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія та Міністерства юстиції Швеції була створена однойменна інформаційна експозиція, що розміщуватиметься на центральних площах, у парках, приміщеннях торгових центрів і вокзалів 20 областей України.

Чому це важливо для нашої країни? За підрахунками МОМ, 85% усього населення України (понад 32 мільйони) постраждали від повномасштабної війни. Зіткнувшись із прямим чи опосередкованим впливом військових дій, переміщенням та ослабленням економіки, населення стало більш схильним до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми та більш уразливим до інших форм експлуатації. Наразі кожен другий українець готовий прийняти хоча б одну ризиковану пропозицію, яка може призвести до потрапляння у ситуацію експлуатації.

Власне, з метою поширення інформації про ознаки ризикованих ситуацій та підвищення рівня обізнаності молоді щодо безпечної міграції і працевлаштування експозиція «ПРИДИВИСЬ» завітала до Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. У холі бібліотеки облаштували спеціальний простір, створений для того, аби поміркувати над ризиками експлуатації. А саме: придивитися й розгледіти, що приховано за ілюзією кращого життя, і до чого можуть призвести привабливі, на перший погляд, пропозиції роботи чи житла. Сама інсталяція складалася з вертикальних конструкцій, що містили тексти-обіцянки роботи, а також оптичну ілюзію на підлозі, у дизайн якої були «вшиті» реальні історії вербування та втягнення у ситуацію торгівлі людьми. Ключові повідомлення кампанії додатково підкріплювалися інформаційними стендами з номером Національної гарячої лінії з протидії торгівлі та консультування мігрантів (527), гарячої лінії з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей (15-47), QR-кодом на відео-ролики і вебсайт кампанії, а ще окремі постери та листівки з правилами безпечної міграції.

Експозицію «ПРИДИВИСЬ» нашим студентам-правникам і медійникам презентували представники відділу захисту МОМ: координатор Денис Давидов (Україна, випускник спеціальності «Міжнародні відносини» ДНУ) та офіцерка Еммі-Урміла Сджаріджоні (Індонезія). Також на запрошення Міжнародної організації з міграції в Україні на спілкування зі студентською аудиторію зібралися численні дніпровські спікери – керівники відділів державних органів й установ, громадських організацій, що займаються допомогою постраждалим від торгівлі людьми та експлуатації. Це: начальниця відділу сімейної та гендерної політики та протидії торгівлі людьми департаменту соціальної політики ДніпроОДА Катерина Макаренко; керівниця ГО «Промінь Дніпро» Олена Моргун; старший оперуповноважений в особливо важких справах Управління міграційної поліції ГУНП в Дніпропетровській області Віталій Корогод; директорка КЗ «Дніпропетровський центр соціально-психологічної допомоги» ДОР Мар'яна Міщенко та директорка департаменту соціальної політики ДМР Оксана Білоусова.

Спеціалісти зі свого досвіду розповіли про категорії населення, що найчастіше стають жертвами злочинів торгівлі людьми, форми й ознаки експлуатації, а також про види допомоги, що надається постраждалим у цих випадках людям. Окрім цього, спікери навели чимало реальних кейсів із власної практики та проінформували молодь, куди звертатися для конфіденційної та комплексної допомоги у цій проблемі.

Дуже часто ми думаємо: «У мене вища освіта, я освічена людина, тому я ніколи не потраплю в таку ситуацію. Це трапляється десь із кимось іншим». Але наш досвід і наша статистика показують, що будь-хто може стати потенційною жертвою торгівлі людьми та експлуатації. Зазвичай все починається з пропозицій роботи з гарними заробітками чи умовами праці, що можуть надійти з інтернету чи навіть від ваших друзів, яким ви довіряєте. Погоджуючись на такі привабливі пропозиції, потім ви втрачаєте документи, свободу пересування і просто стаєте жертвою експлуатації… Тому завжди варто краще придивитися, проаналізувати – зробити все, аби убезпечити себе чи допомогти іншим бути обізнаними, щоб не потрапити у подібні ситуації. Так, навіть поширюючи інформацію для своїх знайомих, ми як громада зможемо захистити один одного, – підкреслила Еммі Сджаріджоні.

Упродовж зустрічі студентство ДНУ активно цікавилося у фахівців динамікою поширення проблеми торгівлі людьми й різних видів експлуатації в Україні та Дніпропетровській області. Чи змінилася статистика випадків таких злочинів у нашій державі з огляду на повномасштабну війну? Чи є випадки внутрішньої трудової експлуатації українських громадян на території ТОТ? Якими є найпоширеніші форми експлуатації на Дніпропетровщині? Загальний час надання допомоги постраждалим державними органами України? Яким був найскладніший кейс допомоги постраждалим українцям? Ці та інші фахові запитання пролунали від майбутніх правознавців та медійників із Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Прощаючись зі студентами, запрошені спеціалісти нагадали: хто володіє інформацією – володіє долею. Тому закликали молодь завжди бути уважними й допомагати іншим.

Ви – рушійна сила України, наша надія. Як активні користувачі мережі інтернет ви можете успішно поширювати інформацію. Тож не будьте байдужими! Добре пильнуйте і бережіть себе! – побажали студентам.

Додамо, що на заході вже обговорювалися наступні тематичні інфосесії, зокрема, до Міжнародного дня боротьби за скасування рабства 2 грудня, а також лекційна програма для дніпровських студентів від представників Міжнародної організації з міграції.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram