Версія для друку

Студенти ДНУ – учасники космічного челенджу від NASA

7-8 жовтня в режимі онлайн у Дніпрі вiдбувся хакатон NASA Space Apps Challenge 2023, учасниками якого стали студенти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Трьома переможницями космічного хакатону у Дніпрі стали команди Einstein's Sect (Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського) – проєкт нейронної мережі, що здатна прогнозувати планетарний індекс (PI) на основі нових даних про сонячний вітер у реальному часі; Titans2.0 (Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького) – настільна гра про виживання на одному із супутників Сатурна Титані в умовах обмежених ресурсів та з успішною колонізацією цієї планети; ISCIPKPI (Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського) – цифровий 3D-глобус Місяця, який відображає сейсмічні дані.

Конкурсну тему цифрового відображення місяцетрусів розробляла і команда студентів фізико-технічного факультету нашого Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Ось що про інноваційний командний проєкт розповідає першокурсник Віталій Конько:

На Місяці вже знаходяться апарати, які фіксують сейсмічні явища. Тож нашим завданням було показати локалізацію місяцетрусів на 3D-карті. Це щось схоже на GoogleMaps, де ми переглядаємо подібні карти Землі. Звісно, на Землі місяцетруси не відчуваються. Проте наша розробка може бути корисною астрономам і науковцям, які досліджують Місяць, адже їм може бракувати саме таких даних, – пояснює Віталій.

Нагадаємо, локальний етап міжнародного космічного хакатону NASA Space Apps Challenge 2023 традиційно проходив на базі партнера ДНУ – Engineering School Noosphere.

NASA Space Apps Challenge – це найбільший міжнародний космічний хакатон, організований за підтримки NASA (Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США) у різних країнах світу. Організатором регіонального дніпровського етапу вже всьоме виступає громадська організація «Асоціація Ноосфера», заснована меценатом Максом Поляковим.

Цього року онлайн-захід у Дніпрі об’єднав понад 245 учасників із різних куточків України, а також Греції, Литви, Норвегії – студентів, науковців, програмістів, аналітиків, інженерів, дизайнерів та і всіх, кого цікавить космос і технології – які об’єдналися у 45 команд. Космічні ентузіасти протягом 48 годин виконували різні практичні завдання й презентували власні проєкти, спрямовані на вирішення проблем на Землі з використанням космічних технологій. Загалом було представлено 37 оригінальних проєктів. У розробці та оцінюванні оригінальних проєктів учасникам допомагали досвідчені експерти, серед яких – фахівці космічних компаній.

На відкритті учасників NASA Space Apps Challenge Dnipro привітав ректор ДНУ Сергій Оковитий:

Сьогодні на цьому хакатоні ви продовжуєте свій нелегкий, але дуже цікавий напрям вашої діяльності, як вирішення важких науково-технічних завдань для такої надзвичайно важливої сфери для всього людства, як космос. Всі ми знаємо діяльність поважної організації NASA у США, але при цьому пам’ятаємо і дуже важливу місію, яку виконує в ракетно-космічній галузі наш рідний ДНУ. Ми можемо згадати десятки розробок випускників нашого фізтеху та інших факультетів, які успішно працювали і продовжують працювати, у тому числі в космосі. А нині ми всі пересвідчилися, що високотехнологічні галузі є ще дуже важливими і для оборони держави, – наголосив Сергій Іванович.

Продовжуючи славетні традиції, до змагань у глобальному космічному челенджі від NASA активно долучилося нове покоління студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Цього разу ДНУ на заході представляли вихованці чотирьох факультетів – прикладної математики, фізико-технічного, фізики, електроніки та комп’ютерних систем та історичного.

Наприклад, аспірант фізико-технічного факультету Юхим Мигович разом зі своїми партнерами по команді JustGoodMen вирішував на хакатоні питання пошуку екзопланет.

- Наразі це доволі складна проблема. Тому що зорі, біля яких знаходяться можливі, цікаві нам планети, надто яскраві для того, щоб їх можна було вільно побачити у космічному телескопі. Власне, наше завдання і полягає у тому, аби запропонувати додаткові методи пошуку цих екзопланет. І, можливо, якась із знайдених за допомогою нашого методу планет колись стане для нас новим домом, – говорить Юхим.

Формуванням у дітей справжнього інтересу до вивчення астрономії займалися на хакатоні студенти факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем. Вони розробляли цікавий навчально-розважальний мультимедійний проєкт – мобільний додаток, що пояснює астрономічне явище затемнення.

Плануємо, що наш додаток зможе використовуватися у школі й полегшить працю вчителів фізики та астрономії. Адже в ігровій, легкій для запам’ятовування формі, він надаватиме учням усю інформацію про затемнення, – розповідають автори застосунку Анастасія та Арсеній.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram