Версія для друку

Команда кафедри всесвітньої історії – переможниця конкурсу проєктів напряму Jean Monnet Програми ЄС Erasmus+

Напрям Jean Monnet Програми ЄС Erasmus+ запроваджено у 1989 році для підтримки викладання і дослідження у сфері європейської інтеграції. Із 2001 року Jean Monnet став доступним не тільки для країн ЄС, а й зокрема для України, науковці якої вже мають позитивні результати участі у цьому напрямі.

Jean Monnet Modules – чудова можливість для колективної роботи. Підготовлений командою кафедри всесвітньої історії Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара проєкт «Європейський мультикультуралізм як досвід та шлях до європейської інтеграції України» отримав високу оцінку експертів та грант для реалізації протягом трьох років. Керівник команди – завідувач кафедри всесвітньої історії доцент Альберт Венгер. До її складу увійшли: в.о. декана історичного факультету Дмитро Архірейський, професорка Наталія Венгер, доцентки Ольга Каковкіна, Валерія Лавренко і Олена Ходченко.

Проєкт покликаний сприяти визнанню українським суспільством та владою мультикультурності як запоруки успішного розвитку та євроінтеграції України. Заходи і засоби для реалізації проєкту поєднують освітню, наукову, інформаційно-публічну складову. Ідея мультикультуралізму в різних дискурсах викладатиметься в циклі навчальних дисциплін («Мультикультурний вимір ЄС», «Європейські діаспори України», «Етнополітика України: досвід та перспективи трансформації», «Європейська культурна спадщина України в умовах російської агресії», «Регіональний дискурс політики мультикультуралізму», «Національне і мультикультурне в музейних наративах Європи і України»). Також пройде апробацію у різних івентах – міжнародній науково-практичній та всеукраїнській студентській науковій конференції, круглому столі, серії науково-популярних заходів «Полікультурне обличчя міст та сіл Дніпропетровщини», тренінгах для учнів і освітян.

Заходи проєкту націлені на широку молодіжну аудиторію, різні групи українського суспільства. Проєкт передбачає включення до програми представників українських регіонів, зокрема об'єднаних територіальних громад, їх сільського сегменту. Планується підготовка змістовних електронних та друкованих матеріалів із проблеми мультикультуралізму та їх інтеграція до системи підготовки студентів історичного й інших напрямів.

Маємо подякувати нашим колегам, які допомогли реалізувати ідею, – начальниці відділу міжнародних проєктів Тетяні Дубовик, а також професорці Ользі Зінченко, керівниці діючого проєкту економічного факультету, яка поділилася власним досвідом із його підготовки.

Вітаємо колег-всесвітників і бажаємо успіху!

Історичний факультет


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram