Версія для друку

Про співпрацю ДНУ й Університету прикладних наук Міттвайда у німецькій пресі

У журналі Top Magazin. Südwest Sachsen («ToпЖурнал. Південно-західна Саксонія», випуск №1, весна 2023) вийшла стаття про підтримку Німеччиною вищої освіти України під час війни.

Зокрема, йдеться про спільний проєкт «Україна цифрова: академічний успіх через практико-орієнтоване онлайн-навчання», що реалізується з вересня 2022 року за координації Німецької служби академічних обмінів (DAAD). Партнерами проєкту є відомий науковий центр Саксонії – Університет прикладних наук м. Міттвайда та два українські ЗВО – Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара й Одеський національний економічний університет.

Метою проєкту є підвищення кваліфікації українських колег, а також збереження цифрового викладання в Україні в часи руйнівного впливу війни на інфраструктуру національної системи освіти. Задля цього науковцям та студентам із України пропонується доступ до німецької онлайн-платформи OPAL для академічного викладання та навчання. Там вони можуть вільно користуватися численними академічними матеріалами – навчальними презентаціями, робочими листами, перекладеними з німецької на українську.

Серед розширеної лінійки цифрових курсів для українців в Університеті Міттвайди також є окремий проєкт за грантом DAAD із розвитку цифрового викладання, підготовки вчителів та перекладацької роботи для створення контенту для обох українських університетів-партнерів. Так, на факультеті промислової інженерії Університету прикладних наук м. Міттвайда студентам, які виїхали з України, надається віртуальна навчальна платформа для опанування акредитованого курсу «Промисловий менеджмент». Програма курсу реалізована як програма подвійного диплому і надає можливість студентам, які покинули Україну, продовжити чи завершити поточне навчання у рідному університеті в Україні. До викладання цього онлайн-курсу залучаються українські вчені, представники обох партнерських університетів, які також провадять адміністративну підтримку проєкту. Заняття у цифровому форматі проводяться англійською чи українською одночасно в Україні та у Міттвайді.

Крім того, в рамках гранту DAAD діє фінансова підтримка українських студентів. 70 студентів із Дніпра та Одеси, обрані рідними університетами та міжнародним відбірковим комітетом, вже отримують відповідні стипендії.

Зазначені проєкти зміцнюють нашу тривалу співпрацю, яка виходить за межі поточної підтримки. По суті, це підтвердження довгострокових і стабільних відносин, які вже склалися із нашими українськими університетами-партнерами. Це знак солідарності з українцями і важливий внесок для відбудови українських академічних кооперативних структур, які постраждали від війни. Адже незважаючи на суворі обмеження, спричинені війною, українські студенти усе ж мають отримати дипломи через онлайн-викладання та чіткі перспективи на майбутнє, – говорить декан факультету промислової інженерії професор Андреас Шмальфус.

Варто наголосити, що Університет прикладних наук м. Міттвайда – давній та надійний партнер Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Наше академічне співробітництво триває з 2006 року. Із 2007 року і до сьогодні щорічно відправляються студенти на навчання в Німеччину.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram