Версія для друку

Досвід від найкращих педагогів Нью-Йорка

Доцентка кафедри англійської філології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Наталія Сафонова стала учасницею річного проєкту Регіонального офісу з питань викладання англійської мови Посольства США в Україні «Підвищення кваліфікації викладацького складу, що готує майбутніх учителів англійської мови». Наталія Сафонова є однією з 30 викладачів, відібраних із десятків кандидатів з усієї України.


Вхід до Західного корпусу Гантерського коледжу

У рамках проєкту наприкінці навчального року 15 із 30 учасників відвідали місто Нью-Йорк (штат Нью-Йорк, США). Під час поїздки у США вони ознайомилися з досвідом читання курсів із методики викладання іноземних мов у Міському університеті Нью-Йорка (City University of New York/CUNI), Нью-Йоркському університеті (New York University/NYU), Колумбійському Університеті (Сolumbia University). Відвідали уроки вчителів у початковій школі The Children’s Workshop Sсhool, середній школі Lafayette Academy, старшій школі Manhattan Academy for Arts and Language м. Нью-Йорк.


Гантерський коледж. Семінар з використання театральних технік у викладанні іноземної мов

Проєкт є результатом співпраці між Центром професійного навчання, що є частиною неурядової організації «Міжнародна дитяча освіта» (м. Вашингтон) і Гантерським коледжем Міського університету Нью-Йорка. Його мета – збагатити методи та практики викладання англійської мови в Україні, а також приділити увагу життєво важливому зв’язку між психічним здоров’ям та психологічною підтримкою, який досягається через соціально-емоційне навчання.


Обговорення можливого наукового співробітництва з колегами з Нью-Йоркського університету

Найбільше часу ми провели у Гантерському коледжі, який став відправною точкою усього перебування в Нью-Йорку. Ми відвідали заняття нашої координаторки Лаури Бехер зі студентами-магістрами, а також заняття її колег, котрі працюють за програмою підготовки «Викладання англійської мови як другої мови» (TESOL), зокрема Маркуса Артеглієра, Шейли Дамато та Шіри Сіман. Ознайомилися з програмою підготовки іноземців, котрі перед вступом до коледжів Міського університету Нью-Йорка проходять попередню мовну підготовку у Міському муніципальному коледжі Мангеттена, – розповіла Наталія Сафонова. – Ми поспілкувалися з викладачами кафедри викладання і навчання Школи культури, освіти і людського розвитку Штайнгардта при Нью-Йоркському університеті. Надихаючим є девіз викладачів кафедри: «Зберігай спокій та продовжуй навчати» (Keep calm and teach on).


Вечірній круїз річкою Гудзон. Приємне знайомство з Яною Шифріною (Іщенко), випускницею ФУІФМ 2008 р., вчителькою англійської мови у Нью-Йоркській школі № 206

Під час візиту до Педагогічного коледжу Колумбійського університету команда українських викладачів ознайомилася з програмою курсу «Викладання англійської мови як другої» (TESOL) та відвідала заняття професора Еріка Восса з курсу «Комп’ютерна лінгвістика», на якому майбутні викладачі англійської мови вивчають комп’ютерні технології та їхнє залучення до процесу навчання. Вивчення мов програмування є однією зі складових цього курсу.


Набережна вздовж Іст-Рівер. На задньому фоні – відомий Бруклінський міст

Відвідини загальноосвітніх шкіл, зокрема початкової школи The Children’s Workshop Sсhool, середньої школи Lafayette Academy та старшої школи Manhattan Academy for Arts and Language у м. Нью-Йорк дали змогу ознайомитися з принципами загальної освіти у штаті Нью-Йорк. Цікавим виявилося спілкування з директорами, педагогічним колективом та учнями шкіл. Найбільше вразила повага до учнів, стосунки з ними на рівних. Немає поділу на поганих та хороших учнів: усі мають свої таланти, які необхідно розвивати. Це той передовий досвід, який Нова Українська Школа має переймати першочергово, – вважає Наталія Сафонова.

Нью-Йорк справляє враження розмаху, величі і чогось такого таємничо незвичайного. Здається, що місто має стільки енергії, що з радістю ділиться нею з усіма відвідувачами. Виникає бажання рухатися, творити, працювати. Взагалі, у Нью-Йорку є безліч місць, які притягують нашу увагу і є вартими того, щоб їх відвідати. Ці назви у всіх на вустах, вони постійно звучать в американських фільмах, серіалах тощо. Серед таких назв – Тайм-сквер, Волл-стріт, острів Рузвельта, Медісон-сквер, Лексінгтон-авеню, П’яте авеню, Брайтон-Біч, Емпайр-Стейт-Білдінг, Рокфеллерський центр тощо, – ділиться враженнями про перебування у США Наталія Сафонова. – Проте скільки б не з’являлося нових визначних місць, скільки б не розбудовували, не прикрашали Нью-Йорк, Статуя Свободи як була, так, мабуть, і залишиться візитівкою міста і Сполучених Штатів загалом. Острів Свободи є своєрідним місцем сили для сучасної демократії всього світу. Недаремно повна назва пам’ятника – «Свобода, що осяює світ» (Liberty Enlightening the World). Відчуття духу Свободи пронизує з голови до п’ят – і починаєш усвідомлювати, що ти вільна людина, яка має права, а не лише обов’язки. Обіцяєш собі відстоювати власну думку, свої права, поважати свої кордони, свій вільний час…


Бродвей. Лінкольн-центр

Дякую усім, хто посприяв отримати неймовірний шанс перейняти досвід від найкращих педагогів Нью-Йорка та спробувати на смак Велике Яблуко (The Big Apple). Ви є частиною величного образу міста Нью-Йорк, що «живе» у моїй пам'яті, – зазначає Наталія Сафонова.


Юкрейніан Вілідж. Написи на підтримку України

Усі враження Наталії Сафонової про відрядження до США: https://www.dnu.dp.ua/view/vidgyki_vukladachiv_ta_spivrobitnukiv

Відділ по роботі з міжнародними організаціями
та іноземними партнерами


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram