Версія для друку

Літня школа в Познані з отримання та управління грантовими проєктами

Сьогодні Польща є одним із найщиріших друзів нашої країни, які здійснюють всебічну підтримку. Університетські громади також активно діють і раді вітати колег з України у себе. У рамках взаємодії консорціумів Університет Адама Міцкевича запросив до себе викладачів та науковців з 26 університетів України, у тому числі й Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, зорганізувавши літню школу з отримання та управління грантовими проєктами.


Відкриття літньої школи з отримання та управління проєктами

Літня школа проходила у палаці за 50 км від Познані,розташованому у маленькому населеному пункті Денбіна, де всього 16 господ. Там же організовувалося і проживання учасників. Палац є садибою 1910 року, яку з любов’ю відреставрували господарі. Під час візиту учасники застали квітучі вишні та ріпакові поля, гарну, хоча й прохолодну погоду. Сайт палацу обіцяє можливість спостереження незабутніх заходів сонця, і це дійсно – правда.


Палац у Денбині – місце проведення літньої школи

У першій день відбулося урочисте відкриття школи польськими колегами з Університету Адама Міцкевича – і розпочалася робота. Чотири навчальні дні пройшли дуже швидко. Під час занять розглядалися всі аспекти підготовки проєктів для отримання грантового фінансування від європейських організацій. Обговорювалися питання наукової та фінансової складових проєктів, тонкощі пошуку партнерів, загалом, всі етапи – від ідеї до подання заявки. Крім того, з польськими колегами розглядалися відмінності у функціонуванні закладів вищої освіти в Україні та Польщі: профільність, спектр спеціальностей, навчальне та наукове навантаження викладачів, матеріальне забезпечення дослідницької діяльності, аудиторна та самостійна робота студентів, популярність спеціальностей та підходи до профорієнтаційної роботи. Працювали англійською та польською мовами.


Ми «готуємо» і ми святкуємо!

Зміцненню дружньої атмосфери сприяв український вечір, до якого учасники школи приготували традиційні українські страви (борщ, галушки, вареники) і цілу програму «Вечорниці» зі співами та ворожінням.

У відповідь польська сторона запросила на вечірнє багаття зі смаженням ковбасок і хлібців, вином та співами. Завдяки чисельності перемогла українська команда, але обидві сторони підспівували одна одній, а пісню «Гей, соколи!» співали всі разом й одразу обома мовами.


Вечір біля багаття

До речі, у той вечір назва «Літня школа» виглядала кумедно, бо температура опустилася до +3 градусів.

Під час наступного практичного воркшопу всі учасники поділилися на 4 команди, у складі яких розробляли пілотні проєкти на вільну тематику, а потім оцінювали одна одну й отримували слушні поради від польських колег.


Команда за обговоренням «проєкту»

В останній день роботи Школи відбулося урочисте закриття із врученням сертифікатів всім учасникам, взаємними подяками та запрошенням до подальшої взаємодії у рамках домовленостей консорціумів та грантових угод.

А потім була дорога додому…


Виїзд: задоволені та щасливі, бо невдовзі Україна

Щиро дякуємо польським колегам за дружній прийом, цікаву програму та корисні знання і навички! А також щира вдячність всім учасникам з України! Ми зібралися з усіх куточків нашої держави, з різних закладів, різні за спеціальностями, але одразу ж потоваришували та знайшли безліч тем для спілкування. І вкотре переконалися, що українці – то єдина,весела і дружна родина!

Професорка кафедри
загальної медицини з курсом фізичної терапії
Ольга Воронкова


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram