Версія для друку

Студенти ДНУ під захистом держави

Із жовтня 2022 року Уряд України запровадив програму, за якою студенти з тимчасово окупованих територій та ті, в кого змінився соціальний статус від моменту зарахування, мають змогу перейти з контрактної на бюджетну форму навчання. За останні півроку цією можливістю скористалися вже 28 тисяч українських студентів-контрактників.

Зокрема, відповідно до постанови КМУ від 28.10.2022 р. № 1224 та Порядку переведення на навчання за державним замовленням окремих категорій здобувачів фахової передвищої, вищої освіти, зарахованих до закладів фахової передвищої, вищої освіти до 2021 року (включно) на місця, що фінансуються за кошти фізичних та/або юридичних осіб перейти на бюджет можуть:

- перша категорія – діти (особи з їх числа у віці до 23 років) загиблих (померлих) осіб, зазначених у статті 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- друга категорія – особи, визнані учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни відповідно до зазначеного Закону;

- третя категорія – діти (особи з їх числа у віці до 23 років) учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни відповідно до зазначеного Закону;

- четверта категорія — особи, які проживають на тимчасово окупованій російською федерацією території України (або перемістилися з тимчасово окупованої російською федерацією території України) в умовах воєнного стану, на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) на території територіальних громад, що станом на 15 жовтня та 15 лютого відповідного року включені до переліку, затвердженого Мінреінтеграції.

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара згідно з цією Постановою протягом 2022-2023 н.р. на навчання за державним замовленням переведено 187 осіб.

Серед переведених на навчання за кошти державного бюджету найбільшу частину склали студенти-ВПО з ТОТ – 149 осіб; діти учасників бойових дій – 26 осіб; особи, визнані учасниками бойових дій – 1 особа та 2 дітей загиблих захисників України. Вони не тільки не платять за навчання, але, якщо успішно навчаються й входять до 40% кращих за стипендіальними відомостями, додатково отримуватимуть стипендії.

Університетські фахівці допомагали цим студентам оформлювати документи, перевіряли їх на відповідність, а потім подавали списки до Міністерства освіти і науки України. Далі вже профільне міністерство приймало остаточне рішення про надання бюджетного місця, – розповів ректор ДНУ Сергій Оковитий.

Узимку 2023 року можливістю перейти з однієї форми навчання на іншу в межах ДНУ скористалася студентка-переселенка, другокурсниця спеціальності «Прикладна математика» Поліна Овдак. На навчання до Дніпра дівчина переїхала ще до початку повномасштабної війни. Зараз її рідне смт Горностаївка Херсонської області знаходиться в окупації. Там і досі залишаються дідусь із бабусею, які так і не змогли виїхати. Сама ж дівчина разом із батьками і сестрою, яким за декілька спроб вдалося покинути селище, проживає в арендованій квартирі. Фінансові ресурси родині ВПО у Дніпрі нині дуже потрібні. Акумулювати їх якраз значно допомагає переведення студентки на бюджетну форму навчання.

Коли розпочалася війна, я чекала на свою сім’ю вже тут у Дніпрі. Це був дуже складний період для всієї нашої родини. Адже у Горностаївці були дуже сильні обстріли, я хвилювалася за рідних, з якими був дуже поганий зв'язок. Розуміла, що мені вже не буде, куди повертатися, бо там зруйновані школи і будинки, лишилося мало людей – і не тому, що всі повиїжджали, а тому що їх уже, дійсно, немає в живих. Тому коли батькам усе ж вдалося дістатися Дніпра, на новому місці у нас не було свого житла, виникали складнощі з працевлаштуванням. Матеріальний стан родини був досить складним. Саме тому я так вдячна за допомогу, надану студентам-переселенцям. Про можливість переведення на бюджетну форму навчання я дізналася на своєму факультеті. Заступниця декана з виховної роботи та моя кураторка розповіли, що я можу перейти на бюджет, якщо матиму підтверджений статус ВПО та надам деякі інші необхідні документи. Збір пакету документів відбувався у спрощеній (електронній) формі через портал Дія, тож за два місяці я вже була переведена. Сьогодні як студентка-ВПО я додатково отримую соціальну стипендію у розмірі 1100-1200 грн і маю право претендувати на академічну стипендію за результатами свого навчання. У моїй групі, до речі, є ще один студент-ВПО та студент-син військовослужбовця, яким надаються визначені пільги. За це ми дуже вдячні рідному Дніпровському університету, адже він дає нам упевненість у майбутньому, – відзначає студентка.

Як і Поліна, третьокурсниця спеціальності 035 Філологія (035.041 Германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська) Софія Василенкова війну зустріла у Дніпрі. У дівчини, уродженки Краматорська Донецької області, в рідному місті лишилися батько і брат-військовослужбовці місцевої ТРО.

Я дуже хочу побувати в рідному місті та зустрітися з татусем і братом, яких не бачила вже понад рік! Тоді, на початку війни, мама також хотіла долучитися до оброни нашого міста, але їй відмовили – і зараз вона живе зі мною у студентському гуртожитку ДНУ. Хоча сьогодні Краматорськ вважається небезпечним містом, в якому буває «гучно», там продовжує працювати школа, де вчителює моя мама. Вона займається зі своїми учнями онлайн і так заробляє на життя. Ми щиро раді, що завдяки моєму переведенню, можемо не витрачатися на оплату навчального курсу, а більше зберегти для життя, – розповідає студентка, яка потрапила у другу хвилю переведення на вакантні бюджетні місця в квітні 2023 року.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram