Версія для друку

Всеукраїнська конференція на історичному факультеті: відновлюємо традицію

20-21 квітня на історичному факультеті Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара у співпраці з Дніпропетровським національним історичним музеєм імені Дмитра Яворницького відбулася Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Дніпровські історичні читання». Вона відновила традицію студентських наукових зібрань, які успішно проводилися на факультеті на початку 2000-х рр.

Захід проходив у змішаному форматі. У роботі конференції взяли участь близько 40 учасників. Крім студентів з історичного факультету ДНУ, які склали основну групу учасників, свої дослідження представили гості із ЗВО Дніпра, Кривого Рогу, Ужгорода, Івано-Франківська, Чернігова. Особливістю конференції стала активна участь у підготовці та проведенні заходу ради студентів історичного факультету (голова – Олег Кавуненко), насамперед – його освітньо-наукового комітету, очолюваного Сергієм Сільвановичем. Голова комітету разом із Анастасією Бондаренко, Євою Коверською, Микитою Варченком, Анною Бичихіною та Мариною Нетесою допомагали поширювати інформацію про захід, листуватися із учасниками, працювали секретарями секцій поряд із викладачами-модераторами, та ще й встигли представити результати власного наукового пошуку.

Два дні конференції (перший – робота у секціях, другий – проведення круглого столу у Меморіальному будинку-музеї Д. І. Яворницького) були насиченими та динамічними. Після відкриття конференції та вітання учасників ректором Дніпровського університету Сергієм Оковитим, проректором з наукової роботи Олегом Маренковим (які були й членами оргкомітету), власне головою оргкормітету – очільником історичного факультету Дмитром Архірейським, а також директоркою Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького Юлією Пісчанською буквально «закипіла» робота у секціях. А їх налічувалося чотири: «Історія України», «Історіографія», «Всесвітня історія», «Археологія». Студенти запропонували для обговорення оригінальні й актуальні в науковому плані доповіді, які охопили широкий географічний та хронологічний діапазон тем. Для деяких молодих науковців це була не перша конференція, для багатьох – дебют, зокрема на всеукраїнському рівні.

Круглий стіл «Спільнота істориків і проблеми деколонізації/декомунізації міського простору України» відбувся у Меморіальному будинку-музеї Д. І. Яворницького, який щойно відчинив двері для відвідувачів після тривалої перерви. Професійні, цікаві виступи спікерів: Максима Кавуна – завідувача відділу міської історії ДНІМ ім. Д. І. Яворницького та Валерії Лавренко, яка взяла участь у роботі круглого столу як заступниця директора музею з наукової роботи, підняли низку дискусійних питань. У їх обговоренні учасники з Дніпра мали можливість взяти участь безпосередньо в музеї, інші – приєднатися онлайн.

Результати роботи конференції довели необхідність тримати освітній та науковий фронт в умовах війни, обговорювати нагальні проблеми української та світової історії і чинити інтелектуальний спротив російській агресії, налагоджувати зв’язки із студентством українських освітніх закладів. Учасники підтримали пропозицію зробити «Дніпровські історичні читання» регулярним зібранням та майданчиком для спілкування зацікавлених історичною наукою українських студентів.

Історичний факультет


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram