Версія для друку

«За мить до Перемоги»

21 квітня у Палаці студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відкрилася виставка патріотичного плакату «За мить до Перемоги». Творчі роботи студентів та викладачів кафедри образотворчого мистецтва і дизайну ДНУ присвячені незламності народу України у війні з російським агресором.

Усього в експозиції представлені 40 плакатів, 15 робіт станкового живопису, а також графіка, світлини та інсталяції, які відображають реалії воєнного сьогодення. Зібрані на одній локації такі, здавалося б, відмінні, часом непоєднувані види візуального мистецтва, пронизані однією темою, одним спільним для всіх бажанням – Перемога України. Художні роботи сповнені великої любові до Батьківщини, віри у Перемогу та вдячності Захисникам, адже у них зображені сама Держава, звичайні українці і наші воїни-Герої. Охоплені однією концептуальною філософською ідеєю української Перемоги, твори університетських митців відображають не тільки усю важкість війни, а й силу єднання, незламність і стійкість народу України в боротьбі за свободу і незалежність, його світлу надію на цілковиту Перемогу над ворогом. Наповнені українським хоробрим духом, художні праці майстрів ДНУ фокусують творчу національну автентичність та надихають глядачів на впевненість у Перемозі та нові звершення.

 

Творчі роботи – це, насамперед, можливість висловити своє ставлення через образ, візуалізувати глибокі змісти. Адже мовою плакату, живопису чи фотографії митці можуть донести до свідомості й підсвідомості глядачів основну ідею – протистояння ворогу. Так на нашому освітянському фронті – мистецтво стає своєрідною зброєю, – говорить ректор ДНУ Сергій Оковитий. – Авторами цієї концептуальної виставки стали 30 студентів і 7 викладачів кафедри образотворчого мистецтва і дизайну – дехто з них є членами Спілки дизайнерів України та Національної спілки художників України. Свої роботи майстри готували протягом двох місяців. Запрошуємо усіх переглянути творчі здобутки університетської спільноти й сповнитися відчуттям щирої віри і наснаги до Перемоги, яку, всі ми сподіваємося, скоро відсвяткуємо!

 

Нинішня виставка з такою символічною назвою – по-справжньому красива подія мистецького життя ДНУ, – ділиться враженнями в.о. декана факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірина Попова. – Оглядаючи представлені роботи, народжується якесь внутрішнє відчуття, що про цю «мить Перемоги» ми почали думати ще 24.02.2022, коли росія так віроломно напала на нашу державу. І вже понад рік ми всі мужньо наближаємо її. Кожен із співвітчизників зараз міцно тримає свій фронт. І я вдячна колегам із кафедри образотворчого мистецтва і дизайну, які на нашому освітянському фронті, окрім своїх прямих обов’язків, знаходять час і змогу займатися художньою творчістю. Взагалі уможливлюють таку прекрасну творчу зустріч, яка, на мій погляд, стане помітною подією в мистецькому житті не лише Дніпровського національного університету, а й всього міста. Адже тут присутні й автори-учасники виставки – студенти і викладачі ДНУ, і колеги-мистецтвознавці з інших ЗВО та мистецьких організацій Дніпра. А це означає, що у нашому університеті вже сформована власна мистецька школа, яка надалі тільки розвиватиметься, – наголосила Ірина Степанівна.

 

Під час імпрези відвідувачі могли вільно переглянути серію творчих робіт майстрів ДНУ та особисто поспілкуватися з авторами. Наприклад, студентка групи УД-22-М, магістрантка спеціальності 022 «Дизайн середовища», Маргарита Бездітько представляла на виставці роботу на тему відомої всьому світу трагічної події, що сталася у Дніпрі.

 

Це спільна робота трьох студентів, одна з яких працювала над нею дистанційно (в евакуації у Румунії). Із самого початку ми мали декілька варіантів художньої концепції та шукали компроміс. Прагнули, аби наша робота не була пласкою. У результаті вона вийшла, дійсно, об’ємною та композиційно складною. В її основі – історія постраждалого будинку в Дніпрі, де кожен пазл – це окремий епізод із життя конкретних мешканців будинку, – пояснила дівчина.

 

А от одногрупниці Рити, Марта та Римма, презентували на виставці одразу дві роботи, об’єднані єдиною темою і візуальним стилем. Серію плакатів – диптих «А ти як?» – вони спільно створювали три тижні. Це – художня рефлексія воєнного сьогодення: у плакатах відображені нагальні події, переосмислений досвід війни.

Звісно, у наших чорно-білих плакатах є певний меланхолійний настрій від усіх тих травматичних подій, які наразі переживають українці. Однак, навіть попри втілену концепцію віддзеркалення поверхні, нам все-таки вдалося зберегти баланс між світлом і темрявою. Все як у природі: за темрявою обов’язково настає світло, – коментує Римма. – Тож якщо на першому плакаті переважають важкі думки, які поглинали нас у перші дні війни, то на другому – вже очевидне просвітлення, надія і оптимізм.

Бо хоча зараз багато сумних новин у країні, ми міцно тримаємося один за одного. Ми вистоїмо, боротимемося і переможемо, – пояснює ідею Марта.

 

Про громадянську позицію авторів-художників більше розповів ініціатор виставки – завідувач кафедри образотворчого мистецтва і дизайну ДНУ Віктор Корсунський.

24 лютого 2022 року назавжди змінило наше життя. Відчуття відчаю, занепокоєння, ненависті, злості, які проявилися з перших днів війни та переслідують нас ось уже другий рік, у творчих людей нашої кафедри вилилися, насамперед, у волонтерську діяльність. Із березня 2022 року кафедра активно долучалася до волонтерських ініціатив із допомоги ЗСУ, – розповідає Віктор Олексійович. – Нинішня виставка також благодійна. Зібрані кошти підуть на обладнання для Дніпропетровського обласного військового шпиталю. Тому що ми дуже сильно віримо у Збройні Сили України та нашу Перемогу. У такий спосіб ми, діячі культурно-мистецького фронту, також наближаємо Перемогу України. Адже наші роботи – це наша мистецька зброя по ворогу.

 

Виставка патріотичного плакату «За мить до Перемоги» працюватиме у Палаці студентів ДНУ до кінця травня. Вхід вільний для всіх мешканців і гостей нашого міста. Відвідувачі зможуть долучитися до благодійної ініціативи ДНУ і передати свій внесок на спеціальний відкритий рахунок у Monobank.

Запрошуємо до перегляду!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram