Версія для друку

На шляху до мирного космосу

«Міжнародна спільнота процвітає тоді, коли право та сила перебувають у партнерстві, а не конфліктують»

Сер Артур Воттс, KCMG, QC

Із 20 по 31 березня 2023 року у Відні проходила 62-а сесія Юридичного підкомітету Комітету ООН із використання космічного простору в мирних цілях, в роботі якої взяли участь делегації близько 60 країн.

Варто зазначити, що вперше на цьому поважному заході був представник Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Так, кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного, трудового та господарського права адвокат Роман Пічко взяв участь у складі делегації України (склад погоджувався МЗС України за поданням Державного космічного агентства України). Із зрозумілих причин доцент Пічко виступав у режимі відеоконференції, що дозволялося регламентом Юридичного підкомітету.

Роман Сергійович зробив три доповіді за наступними пунктами Порядку денного сесії: №3 – «Загальний обмін думками», №6 (а) – «Визначення і делімітація космічного простору», №9 – «Майбутня роль і методи роботи Комітету» та взяв активну участь у дискусіях учасників сесії Юридичного підкомітету.

У підсумку роботи сесії Підкомітет підтвердив важливість застосування на національному рівні принципів, передбачених у договорах ООН, що регулюють космічну діяльність. Також закликав усі держави, які ведуть діяльність у космічному просторі, та держави, оператори яких здійснюють космічну діяльність, розробляти та застосовувати національні закони та нормативні акти для використання та охорони космічного простору. Крім того, Підкомітет підтвердив, що необхідно враховувати збільшення кількості неурядових структур, які займаються космічною діяльністю та її зростаючу комерціалізацію. У зв'язку з цим державам необхідно, застосовуючи національне законодавство, вжити заходів до того, щоб ця діяльність відповідала договорам ООН щодо космосу на користь забезпечення стійкості космічної діяльності.

Відзначимо, що делегацією України було підняте питання про присутність на засіданні Юридичного підкомітету представників держави-агресора. Позиція української делегації знайшла підтримку з боку делегацій США, ЄС, Канади та більшості інших країн.

Як зазначив доцент Р.С. Пічко, подальше обговорення правових питань пов'язаних з використанням, охороною космічного простору та комерціалізацією космічної діяльності відбудиться на 66-ій сесії Комітету ООН з використання космічного простору в мирних цілях, яка розпочне свою роботу 31 травня 2023 р. Він планує взяти участь у її роботі – і вже працює над відповідними тезами доповідей.

Зауважимо, що доцент Роман Пічко є співавтором першого в історії сучасної України підручника «Загальна теорія космічного права» (виданого в грудні 2022 р.), а із 2021 р. викладає в ДНУ дисципліну «Правове регулювання використання, комерціалізації та охорони космічного простору». Ця дисципліна може бути цікавою та корисною для вивчення здобувачами освіти фізико-технічних спеціальностей ДНУ.

Завідувач кафедри
цивільного, трудового та господарського права
професор Ігор Алєксєєнко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram