Версія для друку

Весняна толока в будинку Акінфієва

8 квітня студенти-волонтери Центру соціальних ініціатив та волонтерства і викладачі ДНУ виявили ініціативу – прибрати прилеглу територію біля будівлі в районі парку Шевченка – будинку професора Катеринославського університету Івана Яковича Акінфієва й реалізували її «на відмінно».

До весняної толоки долучилися активні волонтери Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара – в.о. декана факультету психології та спеціальної освіти Зоя Бондаренко і Марія Худич із психологічної служби ДНУ, а також студенти-волонтери Центру соціальних ініціатив і волонтерства: Діана Лябягова, Назар Карімов, Ксенія Бойко і Вікторія Хмаренко.

Усі разом дбайливо прибирали територію біля садиби, де колись мешкав Іван Якович Акінфієв – видатний учений-флорист, ботаніко-географ, професор, громадський діяч, чиїм ім'ям названа вулиця в Соборному районі міста Дніпро. Цей будинок на розі двох вулиць Івана Акінфієва та Мусліма Магомаєва має унікальне архітектурне вирішення: у вигляді трапеції або «праски», як він і називався в народі. Двоповерхова цегляна будівля збудована на початку 1910-х рр. як прибутковий будинок на приватній ділянці. Відомий науковець Іван Якович Акінфієв придбав його у 1914 р. та проживав там до своєї смерті у серпні 1919 р. За заповітом вченого пам’ятка перейшла у власність Катеринославського університету.

Наприкінці 1920-х р. в будівлі розміщувалися гідробіологічна станція (після – НДІ гідробіології) та геологічний інститут (після – НДІ геології). У 1933 р. обидва інститути було включено до структури ДДУ (нині – Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара). Під час військових дій у 194-1943 рр. дім не постраждав. А після визволення міста діяльність НДІ відновилася.

У 1969-1970 рр. до торцевого фасаду по вул. І. Акінфієва був прибудований 9-ти поверховий житловий будинок університету. Після переїзду НДІ в нові корпуси університету, з 1980-х рр. у будівлі розміщується гуртожиток для аспірантів ДДУ (ДНУ).

У 2009 р. біля головного входу була встановлена меморіальна гранітна дошка.

Отже, залучення нинішніх здобувачів вищої освіти Дніпровського національного університету до благодійної справи є досить значущою! Адже колективна праця на благо розвитку міста, пошанування відомого містянина дозволяє виховувати у молоді відповідальне ставлення до вирішення проблем благоустрою, шанобливе ставлення до історії Дніпровського краю та навколишнього середовища. До речі, Іван Якович був би дуже задоволений доброю волонтерською справою студентів ДНУ, бо турбота про природу – гасло усього його життя!

Іван Якович Акінфієв народився 10 червня 1851 року. У 15 років переїхав до Дніпра і спочатку закінчив місцеве духовне училище, а потім – семінарію, проте священником так і не став. Скоріше за все – духовним настоятелем її Величності Природи.

Разом із викладанням природничої історії у першому реальному училищі І.Я. Акінфієв став вивчати флору та рослинність міста й регіону. Всі свої спостереження він виклав у книзі «Рослинність Катеринослава…» і створив «Квітковий календар для Катеринослава». Науковець описував ті рослини, які сьогодні занесені до Червоної книги України. 15 років учений витратив на те, щоб зібрати «Повний гербарій Катеринославської флори», куди увійшли понад 1200 видів рослин. Наразі ця колекція зберігається в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара. 1900 року цей гербарій отримав Велику срібну медаль на Всесвітній виставці в Парижі.

Крім спостереження за рослинністю, Іван Акінфієв також «доглядав» погоду і вів кліматичні дослідження.

Координаторка Центру соціальних ініціатив
та волонтерства ДНУ
Ксенія Бойко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram