Версія для друку

Презентація історіографічного триптиху Альберта Венгера

3 квітня відбулася презентація історіографічного триптиху «Образи медієвіста та медієвістики: Митрофан Бречкевич; Яків Рубін; Василь Сиротенко» авторства кандидата історичних наук, в.о. завідувача кафедри всесвітньої історії ДНУ Альберта Венгера.

Книги присвячені біографіям та академічному спадку істориків-медієвістів різних епох: Митрофану Бречкевичу (1870-1963), Якову Рубіну (1900-1975), Василю Сиротенко (1915-2006).

В академічній кар’єрі кожного з цих істориків важливе місце відіграв Дніпровський національний університет. Біля витоків університету стояв Митрофан Бречкевич – один із перших його професорів (1923-1931), що проводив актину наукову роботу, перетворивши тодішній Дніпропетровськ в один із небагатьох центрів медієвістики в Україні. Яків Рубін у повоєнні часи (1945-1968) доклав багато зусиль до відновлення історичного напрямку, зібрав унікальну колекцію предметів давнини, які лягли в основу відкритого ним Музею всесвітньої історії. Протягом декількох десятиліть музей був лабораторією досліджень багатьох поколінь студентів істориків, згодом його було реформовано в Музей історії університету. Частина експонатів, зібраних Яковом Рубіним, і сьогодні представлена у виставковій залі музею, частина зберігається у фондах. Василь Сиротенко пов’язав своє життя з університетом у 1976-1997 рр. Він запам’ятався студентам і колегам як яскравий лектор, авторитетний знавець середньовічної історії Європи.

На презентації із вітальним словом виступив ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара професор Сергій Оковитий. Участь в обговоренні взяли вчені-історики та студенти історичного факультету. З позитивними відгуками про книги виступили: професор Гарвардського університету Сергій Плохій, провідна наукова співробітниця Інституту історії України НАНУ Оксана Юркова, в.о. декана історичного факультету ДНУ Дмитро Архірейський, професори та доценти Дніпровського університету: Олег Бойко, Наталя Венгер, Сергій Світленко, Валентин Іваненко, Ольга Посунько.

Презентація пройшла в теплій, дружній атмосфері. Промовці поділилися не лише враженнями про книжку, але й спогадами про історію заснування історичного факультету ДНУ. Навіть після офіційного завершення двогодинного обговорення книг у мережі залишися автор і професори В. Іваненко і С. Плохій, продовжуючи обговорення сучасних проблем історичної науки.

Кафедра всесвітньої історії


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram