Версія для друку

Вшановуємо 105-річчя Олеся Терентійовича Гончара

3 квітня 2023 року, у день 105-ої річниці від дня народження Олеся Терентійовича Гончара, відбулося урочисте покладання квітів за участі керівництва, викладачів та студентів Дніпровського національного університету до погруддя письменника, встановленого на фасаді навчального корпусу №2. Автором бронзової скульптури є член Спілки художників України, відомий дніпровський скульптор Володимир Небоженко.

Урочистості розпочалися вітальним словом ректора університету – професора Сергія Оковитого, який закцентував значення постаті Олеся Гончара для української культури й закономірність того, що ДНУ носить ім'я свого славетного випускника.

- Дніпровський національний університет «дав крила» багатьом видатним ученим, письменникам, педагогам, державним діячам, але постать академіка Олеся Гончара – одна з найяскравіших в цій плеяді. Його ім’я університет із честю носить вже 15 років. Прикметно, що нинішній воєнний час виразно унаочнює далекоглядність Майстра, пророчість його роздумів про Україну, долю нашого народу і шлях до незалежності. Наприклад, його промова «Україно, твій день гряде!», сказана 31 рік тому, в 1991 році напередодні Всеукраїнського референдуму, відгукується болем у кожному серці і сьогодні, коли наш народ знову виборює свободу і суверенітет у сусіда-загарбника.

<…>Боже, які ми були довірливі! Скільки разів упродовж історії дозволяли себе ошукати! А на братерську нашу довірливість нам відповідали потоптанням Переяславських угод, різаниною в Батурині, підступним зруйнуванням Січі, соловецькими та сибірськими розправами над славними, найбезстрашнішими синами нації... <…>Одначе ні погрозами, ні шантажем, ні фальшивими великодержавницькими лестощами вже не зломити нашої всенародної волі, нічим не затримати владну ходу нового часу: день референдуму, соборний твій день, Україно, гряде!... <…>Це має бути не просто кількісна перемога, а перемога нашої солідарності, демократичної єдності, гуманізму, світла перемога вільних, безстрашних людей. Хай не буде серед нас байдужих, пасивних, ніяких!<…> І нині ми так само єдині й згуртовані. У нашому Гончарівському університеті немає байдужих і пасивних. Ми віримо в Перемогу, працюємо на Перемогу, і впевнено говоримо: «Україно, твій день гряде!» – підкреслив Сергій Іванович.

На віхах біографії відомого прозаїка, пов'язаних із нашим освітнім закладом, наголосила деканеса факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ професорка Ірина Попова.

Завідувачка кафедри української літератури доцентка Наталія Олійник зазначила циклічність осмислення науковим загалом постаті Олеся Гончара, коли щоп’ять років на факультеті проходять наукові конференції, присвячені вивченню творчості письменника в сучасних координатах.

Наталія Петрівна представила першокурсниць, які виступили з читанням улюблених поезій письменника та уривків з його прозових творів. Це студентки груп УУ-22-1,2: Мілана Гарбуз (роман «Собор»), Вікторія Колесова (вірш «Небо»), Маргарита Шкуро (уривки із «Щоденників» О. Гончара за 1972-1973 рр.), Наталія Очкур (роман «Берег любові»), Лілія Філіп (поезія «Україні»). Щирість та артистизм виконання юних філологинь справили незабутнє враження на всіх присутніх.

Також пропонуємо переглянути віртуальну екскурсію іменною аудиторією Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара:

Кафедра української літератури


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram