Версія для друку

Студенти-журналісти реалізують соціальний проєкт «Безпека на дорозі»

На факультеті систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара стартувала реалізація соціального проєкту «Безпека на дорозі».

Ініційований Ситуаційним центром Дніпра, проєкт об’єднує представників КП «Інфо-Рада-Дніпро», Патрульної поліції України, Державної служби надзвичайних ситуацій України та ДНУ. Згуртовані спільною цінністю безпеки людського життя, ці потужні інституції разом розроблятимуть оригінальну інформаційну кампанію, аби донести до містян важливість відповідальної поведінки на дорозі.

Кожен із громадян на своєму місці робить свій внесок у спільну Перемогу. Для держави та кожного українця життя нині стало справжньою цінністю, а відтак, його збереження – кроком до наближення Перемоги. Про це під час зустрічі із колегами у ДНУ говорив ректор Сергій Оковитий. Вітаючи партнерів по проєкту, Сергій Іванович відзначив:

Сьогодні ми усі ще більше усвідомили, що людське життя – найважливіша цінність. У час, коли країна-агресор руйнує і вбиває, ми, українці, відбудовуємо і захищаємо. Ми цінуємо кожне життя! І, перш за все, ми зі студентами та викладачами щиро вдячні поліцейським та рятувальникам ДСНС, які сьогодні на передовій боротьби з ворогом. Адже коли ми зазнаємо ракетних обстрілів, саме ці фахівці мчаться в зону «прильоту», щоб рятувати людей, ліквідовувати загорання, розбирати завали… Завжди на сторожі нашої безпеки і Ситуаційний центр Дніпра – це «очі» нашого міста. Низький уклін вам за вашу працю! Саме тому і нам, цивільним, не варто забувати про власну щоденну безпечну поведінку, зокрема й на дорозі. Тому що вона не тільки береже наші життя, а й значно зменшує навантаження на оперативно-рятувальні служби у цей непростий воєнний період, – відзначив ректор.

Як розповіла кураторка проєкту від ДНУ викладачка кафедри масової і міжнародної комунікації Юлія Гаркавенко, студенти-першокурсники факультету систем і засобів масової комунікації, долучившись до спільного проєкту, були свідомі виконати суспільно важливу місію із побудови гармонійної комунікації служб критичної інфраструктури та громадськості. Так, у рамках курсу «Теорія і практика зв’язків з громадськістю» під керівництвом викладачів їм належатиме розробити ефективну інформаційну піар-кампанію на тему безпечного поводження на дорогах.

Коли на заняттях ми разом зі студентами почали розбирати кейси і намагатися зрозуміти різницю між двома комунікаціями – рекламою і піар, виникла ідея з’ясувати це буквально на практиці. Хотілося, щоб у межах цього пілотного проєкту наші студенти все самостійно усвідомили, проробили та зробили свій внесок у Перемогу – в той час як наші Захисники на передовій роблять усе, аби врятувати наші життя тут. Тож ми, прості мешканці, зовсім не маємо право бути безвідповідальними і нехтувати власними життями, у тому числі на дорогах. Якраз тому наші студенти протягом трьох тижнів вивчатимуть проблему безпеки дорожнього руху в багатьох аспектах. Спостерігатимуть за поведінкою різних категорій пішоходів та водіїв, роботою оперативно-рятувальних служб, які виїжджають на виклики. Наша мета – показати стандарт соціальної кампанії. Знайти саме ті сильні й переконливі соціальні речі, що зачеплять свідомість громадськості та привернуть її увагу до питань безпеки на дорогах, – зазначила Юлія Станіславівна.

Для створення якісного й оригінального продукту – друкованих і цифрових (електронних) інформаційних плакатів для соціальних мереж – на факультеті вже сформували 9 тематичних піар-агенцій – груп студентів і викладачів, що опрацьовують один із аспектів важливої проблеми безпечного руху. Завдання кожної з них – подати небанальну ідею, опрацювати її на рівні семіотики (знаків і графічних символів) та перетворити на згорнуту комунікативну формулу. Придумати такі влучні слогани і візуалізацію, аби глядачам було одразу зрозуміло, про що ця конкретна проблема. На наступній творчій зустрічі у ДНУ студенти ФСЗМК презентуватимуть свої роботи партнерам-учасникам проєкту, які оберуть найкращі.

А на першій зустрічі, що відбулася 20 березня, фахівці патрульної поліції, ДСНС та Ситуаційного центру проінформували наших студентів про найболючіші аспекти безпекової ситуації на дорогах нашого міста, відповіли на усі запитання. Зокрема, для спілкування з майбутніми фахівцями-медійниками до університету завітали: директорка КП «Інфо-Рада-Дніпро» Альона Чуєва та її заступниця Марина Середа; співробітниця Ситуаційного центру Дніпра Ольга Вікторова; начальниця відділу звʼязків з громадськістю управління патрульної поліції в Дніпропетровській області Наталя Очеретяна та головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Дніпровського районного управління ГУ ДСНС України в Дніпропетровській області Сергій Мельник.

Разом із ними були обговорені не тільки особливості реалізації пілотного проєкту «Безпека на дорогах», а й додаткові перспективні напрями співпраці із залученням представників інших факультетів ДНУ: факультету прикладної математики, фізико-технічного, механіко-математичного, фізики, електроніки та комп’ютерних систем тощо. Позаяк студенти і випускники саме цих факультетів можуть бути затребуваними в різних підрозділах Нацполіції, ДСНС та Ситуаційного центру Дніпра.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram