Версія для друку

Міжнародний день рідної мови

21 лютого світова спільнота традиційно відзначає Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято, проголошене з метою сприяння широкому лінгвістичному і культурному розмаїттю у світі.

Так, за оцінками фахівців всесвітньої організації ЮНЕСКО нині на нашій планеті налічується близько 6 000 мов, причому половина з них перебуває під прямою загрозою зникнення вже у найближче десятиліття.

Саме тому задля збереження багатомовності та практичного поширення рідних мов, посилення взаєморозуміння та діалогу у Парижі в листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) було прийнято рішення заснувати відповідний Міжнародний день рідної мови.

21 лютого обрано датою щорічного відзначення невипадково. На жаль, початок історії цього свята є надзвичайно трагічним. Саме 21 лютого 1952 року в Бангладеш влада розстріляла мирну студентську демонстрацію, яка виборювала право на вільне користування рідною мовою. За надання рідній їм бенгальській мові статусу державної у тодішньому Пакистані загинули п’ятеро студентів-учасників демонстрації. Із тих пір цей день вважається днем полеглих за рідну мову…

Відтак, проголошення ЮНЕСКО міжнародного свята рідної мови стало важливим кроком для захисту мови як культурної спадщини представників кожної окремої нації і народності, що сприяє зміцненню солідарності та терпимості на нашій планеті.

Починаючи з 2002 року, це свято відзначають і в Україні. Наразі українську визнають рідною близько 50 мільйонів мешканців планети. Пам’ятаймо, що хоча людина здатна володіти кількома мовами, але рідну мову повинна вивчати і вдосконалювати протягом усього життя.

Адже рідне слово тримає і збагачує силою!

Плекаймо українську! Разом до Перемоги!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram