Версія для друку

Юридична клініка ДНУ: захист прав працівників у разі цькування на роботі

Останнім часом дуже поширеним у застосуванні став термін булінг, тобто цькування в освітньому процесі його учасників. Однак, на жаль, цькуванню піддаються не лише учасники освітнього процесу. Достатньо часто такі випадки трапляються у трудових відносинах – у трудовому колективі, з боку роботодавця, окремих працівників чи їх групи до працівника чи працівників.

Відповідно, у суспільстві виникла необхідність протидії такому цькуванню, і 11 грудня 2022 року набув чинності Закон України № 2759-9 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)», яким внесено зміни до Кодексу законів про працю України та доповнено Кодекс ст. 2.

Мобінг (цькування) на роботі – це систематичні тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків, що виявляються у формі психологічного та/або економічного тиску, що змушує працівника недооцінювати свою професійну придатність.

Формами психологічного та економічного тиску, зокрема, є:

- створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери (погрози, висміювання, наклепи, зневажливі зауваження, поведінка загрозливого, залякуючого, принизливого характеру та інші способи виведення працівника із психологічної рівноваги);

- безпідставне негативне виокремлення працівника з колективу або його ізоляція (незапрошення на зустрічі і наради, в яких працівник, відповідно до локальних нормативних актів та організаційно-розпорядчих актів має брати участь, перешкоджання виконанню ним своєї трудової функції, недопущення працівника на робоче місце, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця);

- нерівність можливостей для навчання та кар’єрного росту;

- нерівна оплата за працю рівної цінності, яка виконується працівниками однакової кваліфікації;

- безпідставне позбавлення працівника частини виплат (премій, бонусів та інших заохочень);

- необґрунтований нерівномірний розподіл роботодавцем навантаження і завдань між працівниками з однаковою кваліфікацією та продуктивністю праці, які виконують рівноцінну роботу.

При цьому вимоги роботодавця щодо належного виконання працівником трудових обов’язків, зміна робочого місця, посади працівника або розміру оплати праці в порядку, встановленому законодавством, колективним або трудовим договором, не вважаються мобінгом (цькуванням).

Особи, які вважають, що вони зазнали мобінгу (цькування), мають право звернутися із скаргою до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, та/або до суду.

Отже, що може зробити працівник, щоб захистити себе від мобінгу:

- звернутися зі скаргою до Державної служби з питань праці (Держапраці);

- звернутися до суду з позовною заявою:

• про визнання факту вчинення мобінгу та його усунення;

• відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок таких дій та/або бездіяльності;

• витрати на лікування;

• моральної шкоди внаслідок мобінгу.

Але при цьому працівник має памʼятати, що він має довести всі факти та обставини, на які він посилається, інакше він може отримати рішення про відмову у задоволенні його позовних вимог. Тому щоб цього не сталося, варто звернутися за правовою допомогою та підготуватися належним чином до судового процесу з приводу мобінгу працівника.

Внесеними змінами працівникам також надали право звільнитися «за один день», якщо роботодавець чинить мобінг (цькування) стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, яке набрало законної сили. При цьому працівнику має бути виплачена вихідна допомога в розмірі тримісячного середнього заробітку (п. 1 ст. 44 КЗпП України).

Окрім того, є й інші нові підстави для звільнення працівника за вчинення ним мобінгу щодо іншого працівника:

- роботодавець може звільнити працівника в односторонньому порядку, якщо ним вчинено мобінг (цькування), що встановлено судовим рішенням, що набрало законної сили (п. 12 ст. 40 КЗпП України).

- роботодавець може звільнити керівника підприємства за вчинення мобінгу або за невжиття заходів щодо його припинення, встановленого судовим рішенням (п. 1-2 ст. 41 КЗпП).

У свою чергу, зміни також передбачають цілу низку обовʼязків роботодавця з запобігання мобінгу на роботі. Так, основний обовʼязок – роботодавець зобов'язаний запобігати мобінгу. Окрім того, роботодавцеві варто подбати про внесення змін до колективного договору щодо заходів, спрямовані на запобігання, протидію та припинення мобінгу (цькування), а також заходи щодо відновлення порушених внаслідок мобінгу (цькування) прав, як визначено ст. 13 КЗпП України.

Також роботодавець зобов’язаний:

— на підприємстві здійснювати заходи щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню) (ст. 141 КЗпП України),

— вживати заходів для забезпечення безпеки і захисту фізичного та психічного здоров’я працівників, здійснювати профілактику ризиків та напруги на робочому місці, проводити інформаційні, навчальні та організаційні заходи щодо запобігання та протидії мобінгу (ст. 158 КЗпП України).

Звісно, наведені вище зміни до трудового законодавства у частині запобігання мобінгу ще не мають практики застосування або вона ще дуже незначна, щоб говорити про перспективи застосування цих норм, їхні переваги та недоліки. Але сам факт внесення таких потрібних суспільству змін є позитивним зрушенням у бік відстоювання прав та інтересів працівників.

Якщо у вас виникають запитання, як захистити свої права та законні інтереси, юридична клініка ДНУ імені Олеся Гончара допоможе вам у цьому! Звернутися можна на е-mail: dnipro.honchar.legalclinic@gmail.com

З повагою

мон

Директорка юридичної клініки
адвокатка Олена Забродіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram