Версія для друку

Юридична клініка ДНУ: прогул за самовільну відпустку

Юридична клініка Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара вітає колег, співробітників, студентів із різдвяними та новорічними святами! Нагадуємо про необхідність всебічного дотримання норм чинного законодавства України, зокрема, у сфері трудових правовідносин навіть за умови воєнного стану у країні.

Останнім часом помітно збільшилася судова практика про відмову працівникам у задоволенні їхніх позовних вимог щодо поновлення на роботі при звільненні за прогул, коли працівники вважали, що в цей час, на їх суб’єктивну думку, вони перебували в оплачуваній щорічній відпустці. Про що роботодавцю, усупереч нормам КЗпП України та Закону України «Про відпустки», було повідомлено просто засобами поштового звʼязку.

Так, поширення набувають ситуації, коли працівник поштою надіслав роботодавцеві заяву про надання щорічної оплачуваної відпустки на 24 календарні дні у період поза за графіком відпусток і після цього не вийшов на роботу. В результаті він був звільнений роботодавцем на підставі п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП України, а саме, за прогул, тобто за відсутність на роботі більше трьох годин протягом робочого дня без поважних причин.

На жаль, при оскарженні такого звільнення до суду, у результатом подібних дій стане відмова у задоволенні позовних вимог працівника. Відтак, така позиція працівника заздалегідь програшна в суді.

Адже така відпустка, по суті, є самовільною, оскільки роботодавець згоди на відпустку в цей період не надавав, наказу на вказаний період не видавав, своєчасної оплати не здійснив.

Згідно зі ст. 6 Закону України «Про відпустки» у працівника є право на щорічну відпустку не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік. При цьому період відпустки працівник може використовувати на свій розсуд. Але черговість надання відпусток визначається графіками. Згідно зі ст. 10 того ж Закону України «Про відпустки» період відпустки узгоджується між працівником і роботодавцем.

Таким чином, аналіз вказаних норм свідчить про те, що дні щорічної відпустки працівник в обовʼязковому порядку повинен погоджувати з роботодавцем. Якщо ж із деяких причин цей узгоджений період відпустки потрібно перенести, це питання має узгоджуватися між працівником та роботодавцем у письмовому порядку.

Звертаємо увагу також на те, що законом визначено вичерпний перелік осіб, яким щорічні відпустки надаються в зручний для них час. Наприклад, особам з інвалідністю; жінкам, які мають 2 і більше дітей віком до 15 років; одинокій матері або батьку, бабі або діду, що виховують дитину до 15 років; дружинам військовослужбовців. Якщо ж працівник до цього переліку не відноситься, то у відпустку може йти лише за графіком та у період, погоджений із роботодавцем.

Таким чином, якщо працівник дні відпустки використав самовільно, тобто без належного погодження з роботодавцем, він може бути звільнений за прогул. Що й підтверджується судовою практикою у такій категорії справ.

Нагадуємо нашим читачам, що юридична клініка ДНУ імені Олеся Гончара продовжує працювати та надавати правову допомогу всім, хто її потребує!

Наша адреса: 49050, м. Дніпро, вул. Наукова, 13, корпус №9, кім. 302, е-mail: dnipro.honchar.legalclinic@gmail.com

З повагою

Директорка юридичної клініки
адвокатка Олена Забродіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram