Версія для друку

Протистоїмо агресору: гранти на підтримку живої колекції флори і фауни ДНУ

Цієї зими навчально-науковий комплекс «Акваріум» та ботанічний сад Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара зіткнулися з безпрецедентними проблемами – вперше довготривалі відключення світла поставили під загрозу існування живої колекції тварин і рослин, представленої в експозиціях акваріумів, оранжереї та теплицях ДНУ. Це спонукало адміністрації закладів звернутися за допомогою до європейських партнерів.

- Ми готувалися до непередбачуваних сценаріїв в умовах воєнного стану – говорить проректор з наукової роботи, кандидат біологічних наук Олег Маренков, – але ми передбачали газовий шантаж України, до чого наш ворог вже неодноразово вдавався. Тому ми придбали генератор на 25 кВт для акваріуму, разом з волонтерами придбали енергоощадні керамічні панелі для обігріву риб, перемонтували систему теплопостачання в Ботанічному саду тощо. Але до блекаутів по 2-4 доби не готувався ніхто в Україні. Ми звернулися до закордонних партнерів та сьогодні маємо значну грантову підтримку.

У результаті ННК «Акваріум» ДНУ отримав грантову допомогу в розмірі 760 тисяч гривень від Європейської асоціації зоопарків та акваріумів (European Association of Zoos and Aquaria, EAZA) – організації, що об'єднує зоопарки та акваріуми Європи та інших країн.

Як зазначає директор ННК «Акваріум» Микола Єрух, кошти мають цільове призначення та отримані на допомогу навчально-науковому комплексу в осінньо-зимовий період. Значний внесок у клопотання перед Європейською асоціацією зробив Володимир Миколайович Топчій – директор Миколаївського зоопарку, заслужений працівник культури України, член ради директорів Асоціації зоопарків Європи (EAZA), член Міжнародного союзу фахівців з охорони тваринного світу (IUCN CBSG) й голова Асоціації зоопарків України (АЗУ), який просував ініціативу фінансової підтримки «Акваріуму».

Отримані кошти підуть на модернізацію системи опалення та життєзабезпечення унікальної в Україні живої колекції тварин і рослин.

Як підкреслює директор ботсаду канд. біол. наук Анатолій Кабар, готуючись до зими, адміністрація ботанічного саду ДНУ розраховувала, насамперед, на можливу відсутність газу для опалення, тоді як проблема з електрикою не викликала загроз. Однак за нинішніх умов працівникам ботсаду стало неймовірно складно підтримувати колекції рослин. Адже тривалі відключення від електромережі спричиняють зупинку опалення, що впливає на температуру в оранжереї та теплицях. І якщо в теплицях ще можна підтримати температуру за допомогою печей, то в оранжереї такі заходи навпаки порушать мікроклімат і згубно вплинуть на тропічні рослини.

Відтак, адміністрація закладу звернулася за додатковою підтримкою й до європейських колег. Як наслідок – ботанічний сад ДНУ отримав грант Ukraine Botanic Garden Appeal Dnipro National University Botanical Garden на 91 тисяч гривень відповідно до спеціальної програми Міжнародної ради ботанічних садів з охорони рослин (BGCI) 2022 Ukraine Botanic Garden Appeal. Кошти мають цільове призначення на реалізацію заходів зі збереження колекцій ботанічного саду та розвитку його освітнього та наукового потенціалу.

На кошти гранту вже придбано обладнання для проведення екскурсій в ботанічному саду, а також для реалізації освітніх заходів: мультимедійний проєктор Vamvo L4500, проєкційний екран Lumi ESDC100 та портативні підсилювачі звуку Atlanfa05.

Решту коштів спрямовано на підтримку забезпечення діяльності ботанічного саду в зимовий період.

За допомоги волонтерів вдалося встановити чотири теплові гармати «Маяк» (12кВт) і твердопаливні печі для теплиць та забезпечити розхідними матеріалами.

Колективи Дніпровського національного університету, ННК «Акваріум» і ботанічного саду висловлюють щирі подяки Європейській асоціації зоопарків та акваріумів, Асоціації зоопарків України й Міжнародній раді ботанічних садів з охорони рослин, а також усім волонтерам, які підтримали університет в скрутний час і допомогли як матеріально, так і фізично.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram