Версія для друку

Cтипендії Фонду «Україна» – кращим фізтехівцям

Семеро студентів фізико-технічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара отримали іменні стипендії на 2022/2023 навчальний рік від Президентського фонду «Україна».

Цього разу гідними відзнаки визнані п’ятикурсники Денис Михальов, Богдан Шевченко, Денис Петля, Сергій Паршенніков, чотирикурсники Олександр Акіншев і Ярослав Таран та другокурсниця Дарина Максимова. Усім їм за особливі успіхи в навчанні, системну науково-дослідну роботу та персональні успіхи у громадській сфері призначена стипендія на 2022/2023 навчальний рік.

Вручаючи від імені Леоніда Даниловича Кучми стипендії, прессекретарка фонду Дарка Оліфер зазначила, що, попри обставини, вони вирішили не припиняти підтримку обдарованих студентів технічних університетів України.

- Наступного року Фонд «Україна» відзначатиме 20-річний ювілей. Із 2005 року ми підтримуємо здібних юнаків та дівчат, які обрали своїм фахом інженерні спеціальності, особливо авіа- та ракетобудування, і протягом цих років допомогли більш ніж 700 молодим людям втілити свої мрії. Ми ніколи не детермінували витрату іменних стипендій, але знаємо, що молодь витрачає її на придбання ноутбуків, різні курси, саморозвиток. Тож щиро бажаю всім студентам реалізувати свої мрії та досягти успіху, – побажала Дарка Оліфер.

- Ми розуміємо, що сьогодні склалися виключні умови для відродження ракетно-космічної галузі в Україні, адже сучасна війна продемонструвала силу саме цього виду озброєння в оборонних та наступальних воєнних операціях для стримування ворога тощо. Протягом півроку провели низку зустрічей із Президентом НАНУ академіком Анатолієм Завгороднім, Першим віцепрезидентом НАНУ академіком Володимиром Горбуліним, із Міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом, іншими посадовцями, на яких представили своє бачення «перезавантаження» освіти в галузі ракетно-космічної техніки. Адже ДНУ – єдиний університет в Україні, де готують фахівців для цієї галузі, і, попри все, ми зберегли унікальні наукові школи.

Перший результат – при МОНУ створена робоча група для участі в міжнародній місії NASA Artemis, до якої увійшов ДНУ, – наголосив ректор Сергій Оковитий.

Кожен із стипендіатів уже має перемоги у профільних олімпіадах і конкурсах, брав участь у міжнародних молодіжних науково-практичних конференціях, публікувався в українських та закордонних фахових виданнях тощо.

Наприклад, Денис Михальов, який навчається за спеціальністю «Прикладна механіка», вже навіть має грамоту за якісне суддівство обласного етапу Всеукраїнських змагань із робототехніки «Роботрафік-2020». Брав участь у складі команди студентів в інноваційному турнірі «Star Track-5», що проводився Noosphere Engineering School, де команда здобула призове місце.

Олександ Акіншев навчається на кафедрі систем автоматизованого управління, де проводить дослідження за тематикою розвитку систем спостереження орбітальних об’єктів із використанням засобів наземного і орбітального базування. Працює технологом на ДП ВО «Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова».

Дарина Максимова з відзнакою закінчила Фаховий коледж ракетно-космічного машинобудування при ДНУ і минулого року продовжила навчання в університеті за спеціальністю «Прикладна механіка». Дівчина цікавиться новітніми технологіями та їх застосуванням у різних галузях людської діяльності.

Денис Петля з самого дитинства мав цікавість до енергетики. Тому вступив на спеціальність «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка». Цей же фах здобувають Ярослав Таран, Сергій Паршенніков, Богдан Шевченко. Юнаки займаються дослідницькою роботою, мають наукові публікації.

Ректор ДНУ професор Сергій Оковитий, голова правління ГО «Асоціація Ноосфера» Михайло Рябоконь, директор ІШ «Space» Олексій Кулик, в.о.декана фізико-технічного факультету Віталій Павленко привітали студентів та обговорили перспективні моделі взаємодії державних закладів вищої освіти, приватних підприємців та благодійних фондів для того, щоб перспективні студентські ідеї реалізовувалися в прибуткові стартапи.

Магістри фізико-технічного факультету, які раніше отримували стипендії від Фонду «Україна», представили проєкт «Студентська ракета», над яким вони працювали протягом навчання в рамках співпраці ДНУ з ГО «Ноосфера» (ІШ «Space»).

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram