Версія для друку

Цільові показники діяльності ДНУ в 2022 році – виконано!

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася конференція трудового колективу (в змішаному форматі), делегати якої заслухали й ухвалили звіт ректора професора Сергія Оковитого про виконання умов контракту з Міністерством освіти і науки України за 2022 рік.

Вітаючи колег, Сергій Іванович зазначив: «Добігає кінця такий важкий для всієї України 2022 рік. Для нашої академічної родини він був складним у всіх площинах: у безпековій, міграційній, організаційній, психологічній. Нам ще належить пережити надскладну зиму. Але колектив ДНУ довів, що може мужньо долати різні випробування, професійно робити свою справу та ефективно протидіяти агресору. Щиро дякую університетській громаді за стійкість, мужність, свідому позицію, професіоналізм. Ми відпрацювали цей рік так, як і належить такому славному колективові».

Звітуючи перед колективом про основні досягнення в різних сферах функціонування нашого класичного університету, ректор акцентував увагу на виконанні цільових показників діяльності, ефективності роботи різних структурних підрозділів та окреслив основні завдання на майбутній рік.

Одним з найбільших досягнень ДНУ в 2022 р. було збільшення набору на перший курс на 20% порівняно з минулим роком. Кількість першокурсників, зарахованих на навчання за кошти державного бюджету, збільшилася на 5% відносно набору 2021 р. Сергій Іванович наголосив на важливості цього показника, адже саме за ним МОНУ розраховує фінансування ДНУ за загальним фондом бюджету.

«Нашому колективу вдалося спільними зусиллями суттєво покращити імідж університету як в регіоні, так і в Україні в цілому, що і вплинуло на вибір вступників, – зауважив ректор. – У 2022 році ДНУ тримав регіональне лідерство у вітчизняних та світових рейтингах. Став першим та єдиним серед дніпровських ЗВО у міжнародних рейтингах:

- Times Higher Education World University Rankings;

- Quacquarelli Symonds Emerging Europe & Central Asia;

- Transparent Ranking: Top Universities by Citations in Top Google Scholar Profiles.

Також ДНУ увійшов до ТОП-10 кращих університетів держави та визнаний лідером регіональних ЗВО за рейтингами “Топ-200 Україна 2022”, “Освіта.ua”.

Відповідно зростає авторитет нашого університету й у керівництва держави. Офіс Президента залучає ДНУ до різних заходів, у цьому році відбулася онлайн-зустріч наших студентів з Президентом України Володимиром Зеленським, пройшли кілька зустрічей студентів з Міністром освіти і науки Сергієм Шкарлетом (як онлайн, так і наживо), керівництво запрошується на наради із визначення стратегічних напрямів розвитку вищої освіти України, повоєнного відновлення галузі тощо», - зазначив Сергій Іванович.

Аналізуючи основні показники освітньої діяльності, особлива увага була зосереджена на якісному забезпеченні освітнього процесу на факультетах та оптимізації витрат на малочисельні групи. Ректор навів приклади започаткування в ДНУ нових перспективних освітніх програм, та закликав колег до осучаснення своїх факультетів та університету в цілому, щоби бути цікавими для абітурієнтів, роботодавців і міжнародних партнерів.

Порівнявши розрахунковий контингент здобувачів вищої освіти, які навчаються на умовах державного замовлення, за 2020, 2021 та 2022 рр., Сергій Іванович наголосив на очікуваному збільшенні державного фінансування.

На 50% перевиконано цільовий показник діяльності щодо викладання дисциплін англійською мовою в аспірантурі (завдяки збільшенню частки аудиторних годин, викладання англійською на ІІІ рівні вищої освіти склало 6% від загального аудиторного навантаження).

Оглядаючи наукову та науково-технічну діяльність, ректор зазначив, що ДНУ – третій в Україні за приростом обсягів державного фінансування наукових робіт.

На кінець 2022 року в наукометричній базі Scopus індексується 5 університетських видань, у Web of Science – 4. Категорію «А» присвоєно 5 журналам, іще один поданий на розгляд, тож ДНУ посідає 1-2 сходинки в країні на рівні з КНУ. Категорію «Б» присвоєно 17 періодичним виданням ДНУ.

Виконання цільових показників діяльності ДНУ щодо збільшення кількості створених та належно оформлених об’єктів інтелектуальної власності перевиконано на 15%. Протягом 2022 р. створено й оформлено 25 об’єктів інтелектуальної власності (+25 %).

Помітно активізувалася міжнародна діяльність. Так, ДНУ став співзасновником Кластеру 12 університетів Східного партнерства (EULER).

Підписано 6 нових двосторонніх угод із такими ЗВО, як Інженерна школа USC Viterbi Університету Південної Каліфорнії (США), Сассекський університет (Велика Британія), Левенський католицький університет (Бельгія), Карлів університет (Чехія), Батумський державний університет імені Шота Руставелі (Грузія), Південний науковий університет (Перу).

Студенти і викладачі ДНУ здобули стипендійні гранти від фонду Simons Foundation (США) та Німецької служби академічних обмінів DAAD (Німеччина). 205 студентів та 8 викладачів отримають від DAAD € 258 000. Очікується надходження $ 115 000 для 45 науковців і аспірантів технічних і природничих факультетів від Simons Foundation.

Виконання цільових показників діяльності ДНУ з міжнародної академічної мобільності перевиконано на 38 % щодо мобільності студентів і аспірантів, та на 91% щодо мобільності наукових та науково-педагогічних працівників.

В університеті розробляється інформаційний простір університету. Створюється Корпоративний портал університету. Запроваджується система комплексного автоматизованого управління (інформаційна система на базі платформ Microsoft Office 365 та Share Point). Зараз у розробці знаходяться сайти структурних підрозділів – навчального, навчально-методичного відділів, відділу кадрів, загального відділу. Динамічні сайти підрозділів у SharePoint дозволяють користувачам здійснювати обмін новинами, ресурсами, файлами, забезпечать спільну роботу з даними, що у подальшому сприятиме оптимізації роботи. Портал повинен стати єдиної точкою доступу до корпоративної інформації для всіх учасників.

За програмою «Перше робоче місце» розвивається співпраця зі стейкхолдерами ДНУ. Укладено 6 нових двосторонніх угод щодо навчально-виробничої практики студентів і працевлаштування випускників. Створюється електронна база роботодавців, а на сайті ДНУ оновлюються їхні вакансії.

Напрями гуманітарно-виховної роботи зазнали суттєвих трансформацій. Проєкти факультетів, Палацу студентів, Наукової бібліотеки, Центру соціальних ініціатив і волонтерства, юридичної клініки та інших підрозділів університету насамперед спрямовувалися на інформаційний спротив ворожій пропаганді, розʼяснення світовій академічній спільноті подій в Україні, обʼєднання партнерів у світі, допомогу вимушеним освітянам-переселенцям, допомогу військовому шпиталю. «На факультетах були започатковані масштабні проєкти, які згуртували нас спільною справою, продемонстрували нашу позицію, принесли користь державі. Особливо хотів би відзначити роботу в сфері гуманітарно-виховної, контрпропагандистської та просвітницької роботи ФУІФМ, ІФ, ФСЗМК, ФЕк, ЮФ, ФПМ, БЕФ, ФПСО», - підкреслив ректор.

У сфері медійного забезпечення, попри зменшення (з безпекових причин) публічних активностей, здійснено інформаційний супровід 110 університетських заходів. Усього в друкованих та електронних ЗМІ про життя університету було опубліковано 213 матеріалів; надавалося сприяння в підготовці 85 телесюжетів і програм, а на офіційному сайті ДНУ розміщено 375 матеріалів. Додатково створювався контент та модерувалися офіційні акаунти ДНУ у соціальних мережах Facebook, Instagram, Telegram, YouTube.

Результатом фінансово-економічної діяльності стало перевиконання на 113% отримання матеріальних активів для розвитку матеріальної бази ДНУ. Окрім обов’язкових видів витрат та поточних видатків, також фінансували: матеріальну допомогу, щорічну винагороду педагогічним працівникам. Заплановано преміювання працівників та студентів. Відсутні борги за комунальні послуги.

Також делегати конференції трудового колективу заслухали Звіт про виконання Колективного договору між роботодавцем та Об’єднаною профспілковою організацією працівників освіти і науки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара на 2022-2026 роки за 2022 рік. Співдоповідачами з цього питання були ректор університету Сергій Оковитий та голова профспілкової організації Євгеній Сніда.

Уповноважений з антикорупційної діяльності Василь Сергеєв представив колективу ДНУ Концепцію антикорупційного комплаєнсу Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та доповів про підсумки проведення оцінки корупційних ризиків у діяльності Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Усі документи, ухвалені Конференцією трудового колективу ДНУ, оприлюднені на сайті:

Звіт ректора доктора хімічних наук, професора Сергія Івановича Оковитого про виконання цільових показників діяльності Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара за 2022 рік

Звіт профспілкового комітету про виконання Колективного договору між роботодавцем та Обє’днаною профспілковою організацією працівників освіти і науки ДНУ на 2022-2026 роки за 2022 рік

Доцентка кафедри масової та міжнародної комунікації
Алла Бахметьєва


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram