Версія для друку

ДНУ – ініціатор заснування космічного кластеру

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Під час візиту ректор Сергій Оковитий продемонстрував новітній університетський потенціал для роботи на ракетно-космічну галузь та на перспективні завдання військово-промислового комплексу України.

Студенти і викладачі фізико-технічного факультету ДНУ продемонстрували гостям унікальні розробки та обладнання, яких немає в жодному університеті України. Так, гості побачили в роботі спеціалізоване обладнання інноваційних лабораторій авіоніки, 3D-друку, технологій виготовлення і контролю виробів з композиційних матеріалів та інших. Міністр особисто поспілкувався зі студентами – учасниками спільного проєкту ДНУ та ГО «Асоціація Ноосфера» «Студентська ракета». Юнаки та дівчата там працюють над проєктуванням, виробництвом, випробуванням окремих вузлів та запуском ракет надлегкого класу на військовому полігоні. Ними вже створені і відпрацьовані надлегкі ракети з висотами польоту від 2 до 7 км. Після першого випробування доопрацьовується ракета «К110 Meteo 40000», здатна доставляти корисний вантаж масою до 1 кг на висоту до 40 км. Із оснащенням лабораторій, створених на фізико-технічному факультеті за сприяння ГО «Асоціація Ноосфера», делегацію ознайомив Олексій Кулик, кандидат технічних наук доцент кафедри технології виробництва, керівник Space Noosphere Engineering School при ДНУ.

Також Сергій Шкарлет поспілкувався із юними дослідниками, які опрацьовують нові галузі застосуванням механотронних модулів і систем. Сьогодні вони вивчають застосування своїх розробок для гасіння пожеж та розмінування територій України після звільнення від російських загарбників. Сергій Миколайович щиро захопився роботою наших студентів і навіть порадив їм подаватися на Національну премію України імені Бориса Патона.

Під час візиту на фізико-технічний факультет ДНУ міністра супроводжували заступниця голови ДніпроОВА Ольга Горб та директор департаменту освіти і науки ДніпроОВА Олексій Полторацький.

Із проєктами для оборонної промисловості, що зроблять Україну міцнішою і захищенішою, міністра ознайомив ректор ДНУ Сергій Оковитий. Зазначимо, що на оборонну промисловість наш університет працював із 1950-х років. Тож Сергій Іванович представив наукові школи і науково-дослідні лабораторії, які сьогодні активно працюють на потреби ЗСУ та ВПК України і готові до роботи над новими замовленнями. Усі вони за своїми спеціалізаціями функціонують на п’яти різних факультетах ДНУ – фізико-технічному, механіко-математичному, хімічному, факультеті фізики, електроніки та компʼютерних систем, факультеті прикладної математики.

Нині на базі ДНУ і наших партнерів із Державного космічного агентства України, ДП «КБ „Південне“ імені М. Янгеля», ВО «Південний машинобудівний завод імені О. Макарова», Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені О. Макарова та інших організацій і установ галузі вже, по суті, сформована єдина освітянська система вищої та передвищої освіти ракетно-космічного профілю включно із профорієнтацією школярів. Це потужний кластер для цільової підготовки фахівців у галузі РКТ та оборонної галузі України. Основними нашими завданнями із відновлення масштабних та ефективних програм для ВПК ми наразі вбачаємо: підготовку наукових кадрів вищої кваліфікації; цільове фінансування наукових досліджень для ВПК; прикладні розробки в галузі ракетного озброєння та оборонної промисловості України; участь у міжнародних наукових, освітніх і прикладних проєктах, – підкреслив Сергій Оковитий.

Сьогодні на факультетах ДНУ проводяться: фізико-технічний факультет – роботи з проєктування та виготовлення РКТ (двигунобудування, матеріалознавство, космічні інформаційні технології); механіко-математичний факультет – розрахунки динаміки і міцності конструкцій, гідроаеродинаміка, тепломасоперенос, розрахунки балістики. До речі, наступного року на цьому факультеті розпочнеться набір на міжфакультетський курс «Комп’ютерний інжиніринг безпілотних літальних апаратів та комплексів»; хімічний факультет – розробки для виробництва твердого ракетного палива із вітчизняних компонентів; факультет фізики, електроніки та компʼютерних систем – прикладна фізика та наноматеріали, телекомунікації та радіоелектроніка, оптика та вирощування штучних кристалів із заданими властивостями. Наразі «вироби» спеціалістів факультету вже виконали кілька важливих місій, про які ми розповімо після Перемоги і якими пишатимемося; факультет прикладної математики – розробка і запуск мобільного додатку для ППО, також студенти долучилися до КіберКозацтва й на їхньому рахунку вже багато кібератак, зокрема, на Russia Today.

Також під час спілкування з міністром ректор розповів про динаміку розвитку Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара за останні два роки. Зокрема, йшлося про 20% збільшення набору (відносно минулого року) здобувачів освіти та в цілому зростання на 158% ефективності формування груп і потоків. Також Сергій Іванович розказав про відновлення лідерських позицій ДНУ в світових та національних рейтингах ЗВО, ознайомив із програмами академічної мобільності, залученням до співпраці наукових європейських консорціумів та міжнародних грантових фондів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram