Версія для друку

У Гончарівському університеті презентували фільм «Олесь Гончар. Слово як зброя»

26 жовтня у Палаці студентів ДНУ відбувся показ повнометражної документальної стрічки «Олесь Гончар. Слово як зброя». Акторами-оповідачами та науковими консультантами у фільмі виступили студенти і вчені факультету української філології та мистецтвознавства.

На презентацію довгоочікуваного творчого доробку у стіни Гончарівського університету завітала ідейна натхненниця фільму – дніпровська режисерка і продюсерка Катерина Стрельченко. Привітати авторку та всю творчу команду студентів-акторів і консультантів із публічним виходом кінокартини у залі Палацу зібралися студенти й викладачі Гончарівського університету. Ректор Сергій Оковитий зазначив:

Від 5 липня 2021 року, коли ми урочисто зняли перший дубль, і до сьогодні – ми багато переосмислили. Війна, в якій агресор не просто відбирає в України території, а відверто посягає на саме право бути українцями, бути народом, мати свою мову – надає особливо актуального звучання роботі пані Катерини Стрельченко та її колег.

І мені дуже приємно, що саме студенти нашого університету стали у стрічці «провідниками» думок Олеся Терентійовича Гончара, переповідають та переосмислюють його життя. Переконаний, що вони ніколи не забудуть цих місяців роботи над фільмом. Певно, це буде одним із найзначущих та найяскравіших спогадів їхнього студентського життя.

Зокрема, над створенням документальної стрічки про випускника Дніпровського національного університету, чиє славетне ім’я він зараз носить, працювали п’ятеро студентів. Ще перед зніманнями, у травні 2021 року, в ДНУ пройшов кастинг серед студентів-філологів на ролі оповідачів. Переможцями стали Олеся Савченко, Анна Іванова, Анна Бродовська та Андрій Шеремет. Після додаткового відбору до творчого колективу приєднався майбутній програміст, студент факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Дмитро Шведов. Консультантами творчої групи були викладачі факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства – деканеса Ірина Попова, завідувачка кафедри української літератури Наталія Олійник, доцентка кафедри Катерина Корнілова і професорка Нінель Заверталюк.

За сюжетом група студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відправляється у мандрівки, аби на власні очі побачити знакові для Олеся Терентійовича місця. Так, спочатку вони відвідують Ломівку, де мешкала сестра письменника Олександра. Саме там зберігся будинок, де, за спогадами Олеся Терентійовича, минули найщасливіші роки його життя. Далі герої переміщуються до Дніпра, Новомосковська, Полтави, сіл і селищ Полтавської області Сухе, Хорішки, Козельщина, Харкова та Києва.

Завершується стрічка фільмуванням постановних сцен історичних реконструкцій та моноспектаклю за мотивами щоденників і листувань літератора. Створені художні реконструкції дають можливість відчути атмосферу минулих літ, зрозуміти мотивацію Олеся Гончара, його життєві дилеми на різних життєвих етапах.

Публічна прем'єра кінокартини у Дніпрі планувалася на кінець лютого 2022 року, та була скасована через російське вторгнення в Україну. Тож творча команда вирішила зробити камерну прем'єру на день народження Олеся Терентійовича. І 3 квітня 2022 року у будинку під Києвом, де жив письменник. відбувся показ для вдови Олеся Гончара Валентини Данилівни та його онуки Лесі.

 

У травні-липні 2022 року також пройшов благодійний тур фільму містами 14 країн Європи. Метою туру був збір коштів для захисників України. Тоді авторському колективу вдалося зібрати гроші на три автівки для підрозділів «Української добровольчої армії». Ще один благодійний показ стрічки був організований українською діаспорою у Боготі (Колумбія). Додатково онлайн показ за участі творчої групи як захід із популяризації української культури відбувся й у канадському Монреалі.

У рідному місті фільм презентували зовсім нещодавно. На показі 20 жовтня 2022 року в Музеї історії Дніпра режисерка Катерина Стрельченко передала місту український прапор з вітаннями із різних країн.

І ось, нарешті, 26 жовтня фільм завітав до Alma mater Олеся Терентійовича Гончара. Після прем’єри студенти-актори радо розповіли як потрапили на кастинг, поділилися спогадами зі знімального майданчика, розказали, над чим ця робота спонукала їх замислитися.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram