Версія для друку

Тренінг із військової журналістики для студентів ФЗСМК

Нещодавно студенти факультету систем і засобів масової комунікації ДНУ відвідали тренінг, який проводив Центр журналістської солідарності Дніпропетровської обласної організації НСЖУ разом із військовими кореспондентами – полковником Тарасом Гренем та майором Євгенієм Романовим.

На зустрічі студенти ФСЗМК ознайомилися з тонкощами роботи журналістів, які працюють на передовій. Спочатку гості розповіли про питання акредитації – оформлення усіх необхідних документів для допуску до журналістської роботи у зоні ведення бойових дій. Потім основний акцент розповіді спрямовувався на висвітлення самого процесу роботи та пов'язаних із нею нюансів. Наприклад, як поводитися, щоб мінімізувати небезпеку, які права мають журналісти під час збирання інформації і чи є чи є робота на місці «прильотів» збиранням інформації з обмеженим доступом.

Панове військові надали цікаві та важливі поради, які допоможуть майбутнім журналістам краще виконувати свою військову роботу. Вони продемонстрували захисне спорядження, в якому доводиться працювати воєнному журналісту. Зокрема, туди входили такі компоненти, як: каска, бронежилет, маркований надписом "Press", тактична військова аптечка та спеціальна форма із закритим взуттям. Після теоретичної частини кожному охочому дали спробувати одягнути на себе це базове спорядження.

Слухачі ставили запитання, на які військові-журналісти відповідали дуже обґрутовано. Наприкінці заходу студентам принесли національній прапор, на якому будь-хто міг залишити свій розпис чи певне побажання-мотивацію для воїнів, що захищають нашу землю. Цей стяг панове Тарас і Євгеній пообіцяли передати солдатам ЗСУ.

Студенти ДНУ поділилися враженнями від заходу:

На цій зустрічі з воєнними журналістами нам розповіли багато різної цікавої інформації, яку ми як студенти-журналісти повинні знати. А ще військові поділилися з нами власним досвідом, тяжкими ситуаціями, які траплялися з ними та їхніми товаришами на фронті, – розказала студентка-другокурсниця Марія Білоус.

Захід присвячувався воєнній журналістиці, тому у нас була змога дізнатися про всі аспекти цього напрямку саме від професіоналів. Нам розповіли як саме отримати акредитацію, що взяти із собою на фронт та як налагодити стосунки з військовими. Ми почули про устрій всередині військових підрозділів. Мені сподобалося, що основні правила підкріплювалися життєвими історіями. А у кінці розмови ми цікавий досвід із примірки базового захисного спорядження військового журналіста. Загалом, знання, отримані на тренінгу, актуальні й дуже корисні у такий непростий час, – зазначила першокурсниця Владислава Васильченко.

Серед усієї інформації, яка, до речі, досить легко сприймалася, було багато корисних порад, які можуть стати у нагоді не тільки майбутнім журналістам, а й пересічним громадянам, – говорить студентка першого курсу Оксана Тиха. – Такими для мене, були, насамперед, поради з мінімізації небезпеки під час проведення бойових дій чи настанови щодо інформування близьких про свій поточний стан. Ми багато дізналися про важливість убезпечення себе в зоні бойових дій та почули власні історії журналістів, які показали, що може бути, якщо нехтувати заходами безпеки. В цілому, ми провели час із великою користю, почули безліч цікавих історій і отримали безцінний досвід на майбутнє.

Захід справив на мене неабиякий вплив та подарував емоції. Тут нам розповіли великий пласт потрібної професійної інформації. На мою думку, такі зустрічі допомагають розбавити навчальні будні новими знайомствами, – підкреслила першокурсниця Вікторія Лобанова.

Від спікерів, професійних військових журналістів, які займаються справою вже не перший рік, я разом дізнався деякі тонкощі і основні поради. Вони поділилися ситуаціями, що траплялися з ними та їхніми колегами, що може допомогти нам у майбутньому, якщо ми теж оберемо шлях військових кореспондентів. Тож дякую НСЖУ за організовану зустріч й отриманні на ній знання! – наголосив студент першого курсу Дмитро Горбенко.

Студентка ФСЗМК
Олеся Приходько


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram