Версія для друку

«Переможемо – навчимо – відбудуємо»

Під таким девізом пройшов Міжнародний форум «Професійна освіта для повоєнної відбудови України-Переможниці», до якого долучився Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара.

Дводенний українсько-німецький форум офлайн і онлайн зібрав численних вітчизняних та закордонних фахівців. Іноземні партнери, освітяни, члени робочих груп, представники роботодавців і профспілок, державних органів та органів місцевого самоврядування обмінювалися досвідом та спільно обговорювали перспективи розвитку професійної освіти в Україні.

Модерували фаховий форум голова Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини Віктор Сергеєв та експерт Освітнього центру економіки федеральної землі Німеччини Мекленбург-Передня Померанія Ханс Манцке. З вітальним словом до учасників заходу звернулися також перший заступник голови ДОВА Володимир Орлов, голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль і перший голова Освітнього центру економіки Мекленбург-Передня Померанія, Почесний президент організації роботодавців NORDMETALL Томас Гюнтер Ламбуш.

Зі вступними доповідями виступили Ірина Шумік – директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України та Гюнтер Трепте – експерт Освітнього центру Мекленбург-Передня Померанія. До уваги колег вони відповідно представили фахові розвідки на теми «Професійна освіта в Україні – реагуємо на виклики сьогодення» й «Німецький досвід дуальної системи професійної освіти для використання в сучасній Україні». Надалі спеціалісти презентували напрацьовані позиційні документів із визначених тематичних компонентів: «Відповідність ринку праці потребам роботодавців», «Професійна орієнтація молоді» та «Дуальне навчання і розробка професійних стандартів». Крім того, упродовж роботи учасники представили кращі практики модернізації професійної освіти і провели дискусію щодо бачення перспектив осучаснення професійної освіти в інтересах роботодавців.

Також у рамках міжнародного форуму відбулася науково-практична конференція «Сучасні підходи до професійної орієнтації молоді на засадах соціального діалогу». У ній взяли участь ректор ДНУ професор Сергій Оковитий та деканеса факультету економіки професорка Тетяна Гринько. Докторка економічних наук, академік Академії економічних наук України Тетяна Валеріївна представила освітню програму для професійної орієнтації молоді «Школа економічного мислення Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара».

Ректор нашого університету, член Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій Сергій Оковитий перед аудиторією спеціалістів виступив із доповіддю «Напрями підтримки розвитку IT-освіти в контексті сучасних викликів ринку праці». Ректор, зокрема, навів дані аналітичного дослідження стану ринку праці IT-галузі у Дніпропетровській області. Розглядаючи структуру ринку праці, Сергій Іванович сформулював вимоги до професійних компетентностей сучасних фахівців і до затребуваних професій в IT-галузі, обґрунтувавши необхідність участі роботодавців у виробленні якісної фахової підготовки в рамках дуальної освіти. До прикладу, професор Оковитий докладно висвітлив напрями, де вже налагоджено співпрацю ДНУ зі спілкою профільних роботодавців – асоціацією IT Dnipro Community.

Саме Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара поставляє на ринок праці IT-галузі близько 35,7% фахівців, серед яких 1,2% мають науковий ступінь. Наразі в IT-сфері затребуваними є фахівці високої кваліфікації, здатні до самостійної наукової діяльності та продуктивної взаємодії зі спеціалістами інших галузей. Такі професії, як дослідники з проєктування моделей, систем обробки та аналізу великих масивів даних (Big Data, Data Science), фахівці в галузі систем штучного інтелекту, семантичного пошуку, машинного навчання (Machine Learning), потребують працевлаштування випускників магістрів та докторів філософії, – наголосив Сергій Іванович.

Серед інших тем, які обговорювалися на цій конференції, були: розвиток компетентностей професійного самовираження у здобувачів освіти; роль сучасної школи в посиленні співпраці з роботодавцями; розбудова ефективної системи підготовки кадрів для підприємств та їх переходу на сучасні технології і обладнання; основні проблеми професійної орієнтації в умовах війни тощо.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram