Версія для друку

Правила поведінки у зоні бойових дій

Наші любі студенти, викладачі та колеги💙💛!

Цей ранок для усіх нас став дійсно жахливим. Станом на 11 годину ранку країна-агресор випустила по Україні 83 ракети, 43 з них було збито ППО.

Аби уберегти себе, необхідно дотримуватися правил поведінки в зоні бойових дій:

Найкраще укриття під час бойових дій – це спеціально облаштоване сховище. Але за його відсутності можна використовувати підземні станції метрополітену, цокольні та підвальні приміщення будинків, підземні паркінги та підземні переходи. Якщо ви почули сигнал повітряної тривоги, отримали повідомлення про загрозу обстрілу чи бомбардування – негайно прямуйте до укриття.

🔸Мінометний обстріл

Гучний свист та вибух снаряда може означати, що ви потрапили в зону артобстрілу, мінометного обстрілу або авіанальоту.

У такій ситуації радимо:

Якщо ви почули свист снаряда, а за 2-3 секунди — вибух, відразу падайте на землю. Закрийте руками або сумкою голову. Після вибуху першого снаряду швидко пошукайте місце, де можна сховатися. Потрібно знайти хоча б мінімально заглиблене укриття.

Для схованки підійдуть:

підземні переходи, метро, укриття, канава, траншея, яма, широка труба водостоку під дорогою, високий бордюр.

‼️Небезпечно ховатися:

в під’їздах, під арками, на сходових майданчиках, у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій. Є загроза опинитись під завалом або травмуватися.

🔹Артилерійський обстріл

Якщо ви почули залп запуску, бачите димний слід снаряда в повітрі вдень або спалах уночі, є ймовірність, що ви потрапили під артилерійський обстріл системами залпового вогню (наприклад, БМ-21 «Град»).

Одразу падайте на землю, закривайте руками або сумкою голову.

Перечекайте перший обстріл лежачи, а далі ховайтеся в безпечному заглибленому приміщенні. Вибирайте місце в кутку та недалеко від виходу для того, щоб миттєво залишити будинок у випадку попадання снаряду.

Залишайтеся в укритті мінімум 10 хвилин після завершення обстрілу, адже існує загроза його відновлення.

🔸Обстріл дронами-камікадзе Shahed-136

Російська армія використовує дрони-камікадзе – Shahed-136 іранського виробництва. Як розпізнати наближення дрону-камікадзе Shahed-136?

Ці дрони гучні. Коли він наближається, у повітрі добре чутно звук, схожий на роботу двигуна мопеда чи бензопили.

Як поводитись у випадку атаки дрона-камікадзе:

1. Почули звук двигуна десь поруч – оцініть становище навколо й тримайтеся осторонь від адміністративних будівель, стратегічних та військових об’єктів.

2. Знайдіть укриття та перечекайте атаку.

3. Якщо укриття далеко, дотримуйтесь правила “двох стін”, які мають відділяти вас від небезпеки.

🔹Ракетний обстріл

1. При перших звуках сирени – сховайтеся в ванній кімнаті або в будь-якому приміщенні без вікон, краще біля опорної стіни.

2. Заклейте вікна скотчем хрест-навхрест, адже великий великий відсоток важких поранень саме від уламків скла. В кімнаті, де знаходитесь – закладіть вікно ковдрами, подушками.

3. Якщо ви мешкаєте в приватному будинку, де є підвал – віднесіть туди лопату і запас їжі та води, відро. Вікна можна закласти мішками з піском.

4. Наберіть ванну води, перекрийте газ. Зарядіть всі акумулятори.

‼️Під час обстрілу:

1. Не цікавтеся звідки й куди летить ракета, тримайтеся подалі від вікон.

2. Не наближайтеся і не торкайтеся будь-яких уламків ракет, мін тощо. Якщо пристрій не вибухнув одразу – може вибухнути від найменшого впливу, навіть доторку.

3. Якщо ви в квартирі – ховайтеся в простір без вікон, краще біля опорної стіни.

5. Якщо обстріл застиг вас на вулиці – шукайте траншеї і бордюри, що нижчі від рівня землі. Краще бігти (приблизно якщо встигаєте за 3-5 секунд) до стіни приватного будинку і ховатися за нею. Але ховатися біля багатоквартирних будинків небезпечно, від вибуху скло вилітає й на вулицю.

Бережіть себе та не нехтуйте своєю безпекою!

Віримо в ЗСУ та Перемогу!💙💛

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram