Версія для друку

Студенти ДНУ – серед переможців космічного хакатону NASA Space Apps Challenge Dnipro

1-2 жовтня у Дніпрі відбувся локальний етап наймасштабнішого космічного хакатону від NASA. Цього року до NASA Space Apps Challenge Dnipro долучилася 41 команда із 195 космічних ентузіастів з різних куточків України.

NASA Space Apps Challenge – це 48-годинний марафон, на якому шанувальники космосу з усього світу працюють над вирішенням реальних завдань від NASA. Торік хакатон обʼєднав аж 28 000 учасників із 162 країн світу. До цього потужного глобального руху вже вшосте доєднався і Дніпро. Локальним організатором заходу виступила ГО «Асоціація Ноосфера». І хоча нинішній хакатон на тему Make Space проходив в онлайн форматі, проте учасники із Дніпра збиралися офлайн на локації Noosphere Engineering School, щоб разом попрацювати над проєктами. Спільно учасники дніпровської локації презентували 38 проєктів, які висвітлювали космічну тематику з різних аспектів: від роверів для дослідження Венери до застосунку з розпізнавання воєнної техніки на полі бою за допомогою дронів і супутників. Із розробкою проєктів та їхньою технічною складовою учасникам традиційно допомагали ментори NASA Space Apps Challenge Dnipro: представники космічних компаній Dragonfly Aerospace та EOS Data Analytics, ментори Noosphere Engineering School і професіонали у галузях інженерії, технологій, розробки комп'ютерних ігор, дизайну.

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара на змаганні представляли декілька команд. Серед них – студентські збірні кафедри радіоелектронної автоматики фізико-технічного факультету Atomic Preventers та VR-Tour, що презентували багатофункціональні віртуальні додатки.

Команда Atomic Preventers складалася із Михайла Лобанова та Дениса Шаталіна, менторами виступили доцентка Світлана Клименко та аспірант Артем Димченко. Винахідники цієї команди переймаються радіаційною загрозою, що тривалий час нависає над Землею. Тому, щоб запобігти потенційним техногенним катастрофам, вони розробили багатофункціональний додаток, який у реальному часі надає данні про сейсмічну активність, положення тектонічних плит, місця розташування АЕС та рівень радіації у кожному куточку планети.

А от команда VR-Tour нагадала всім про проєкт «Студентська ракета». До команди увійшли студенти кафедри радіоелектронної автоматики ДНУ Олексій Клименко і Сергій Почитаєв, а також студенти Фахового коледжу ракетно-космічного машинобудування при ДНУ Віталій Конько, Олексій Капшук. Менторами були доцентка Світлана Клименко і старший викладач кафедри Дмитро Астахов та викладачі коледжу Ольга Блат і Юлія Лазарева. Розробники цієї команди на хакатоні представили застосунок, що дозволяє випробувати себе у різних галузях, що опановуються при створенні ракетної техніки. Зокрема, під час віртуальної подорожі лабораторіями проєкту «Студентська ракета» користувачі можуть приміряти роль інженера-електроніка, інженера-балістика, інженера-програміста, спеціаліста з кібербезпеки і не тільки!

3 жовтня журі на чолі з головою правління ГО «Асоціація Ноосфера» Михайлом Рябоконем обирало переможців локального етапу у Дніпрі. Ними стали три команди Pure Air, TSUBASA, Next Space Lab за участю студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Саме вони отримають змогу представити свої проєкти міжнародній космічній спільноті та продовжать боротьбу за звання глобальних переможців. Імена переможців світового етапу стануть відомі 8 грудня 2022 року.

Додатково призи симпатії журі дніпровської локації отримали ще три команди: INTERSTELLAR, EYE FOR AI та Einstein's sect. Також наприкінці NASA Space Apps Challenge Dnipro усі команди відзначили сертифікатами-учасників, а переможців нагородили космічними подарунками від Noosphere.

За матеріалами пресслужби ГО «Асоціація Ноосфера»


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram