Версія для друку

ДНУ та КБ «Південне»: відкриваємо Всесвітній тиждень космосу

У рамках відзначення Всесвітнього тижня космосу в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася зустріч зі студентами на тему «Інженер-ракетник сьогодні: реалії, перспективи та виклики». На фахове спілкування до студентів завітали ректор ДНУ професор Сергій Оковитий та Генеральний конструктор, перший заступник Генерального директора КБ «Південне» Максим Дегтярьов.

Разом із Максимом Олександровичем, для якого фізико-технічний факультет є рідним, університет відвідали його колеги-випускники ДНУ: начальник проєктувального комплексу №1 Дмитро Калиниченко, вчена секретарка, керівниця навчального центру КБ «Південне» Лариса Потапович та начальник інформаційно-комунікативного відділу Сергій Полуян. Зі студентами-фізтехівцями гості фахово обговорили тему сучасного розвитку та майбутнього ракетно-космічної галузі України, а найголовніше – професійне майбутнє студентів і випускників цієї галузі.

Сьогодні тут зібралися нинішні студенти та випускники дніпровського фізтеху, які несуть важливу місію – аби Україна продовжувала бути однією із небагатьох держав у світі, що має повний цикл розробки, виготовлення і запуску космічних апаратів. Адже Дніпровський національний університет є єдиним класичним і водночас «космічним» університетом нашої країни, – привітав учасників заходу ректор Сергій Оковитий. – Приємно, що під час Всесвітнього тижня космосу до нас завітали наші давні партнери – справжні друзі, з якими ми співпрацюємо багато років. Історія співробітництва фізтеху ДНУ і Державного підприємства «Конструкторське бюро „Південне“» – чудовий приклад дуальної форми освіти із майже 70-річним досвідом. Тому що фізико-технічний факультет ДНУ у 1951 році якраз і створювався як особливий підрозділ для підготовки фахівців високого рівня для підприємств ракетно-космічної галузі країни. Від перших років існування на фізтесі ДНУ готувалися кадри, здатні вирішувати завдання проєктування, виробництва та експлуатації ракетно-космічної техніки на базових підприємствах галузі – ДП КБ „Південне“ імені М.К. Янгеля», ДП ВО «Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» та інших, які, відповідно, ставали місцями практики, стажування і працевлаштування наших студентів і випускників. А вже на новому етапі спільної підготовки фахівців ми плануємо втілити університетську програму «Перше робоче місце». Так, починаючи з ІІІ курсу студенти фізтеху за бажанням зможуть звертатися до кураторів чи керівництва факультету щодо проходження навчально-виробничої практики чи офіційного працевлаштування на базі КБ. Також ми звертатимемося до наших колег (у якості стейкхолдерів) за порадами щодо реформування навчальних планів і програм; більше залучатимемо до університетських занять штатних співробітників КБ; разом сформуємо перелік баз практик із виробничих підприємств, де наші студенти поглиблюватимуть теоретичні знання і вироблятимуть практичні навички. До слова, наразі ми спостерігаємо помітний приріст охочих навчатися на фізико-технічному факультеті. Цьогоріч на фізтех ДНУ вступили 173 студенти – бакалаври-першокурсники та магістри-випускники фахових коледжів, і це позитивна динаміка. Тож ми впевнені, що наші партнери з КБ «Південне» будуть зацікавлені у молодих фахівцях, які володітимуть сучасними програмними продуктами для проєктування і конструювання нових ракетно-космічних апаратів на потреби держави, – розповів Сергій Іванович.

Цю думку підтвердив Генеральний конструктор та перший заступник Генерального директора КБ «Південне» Максим Дегтярьов. Як випускник ДНУ, інженер-механік за фахом, він зазначив, що фізико-технічний факультет ДНУ – це Alma mater КБ «Південне» як наукової проєктно-конструкторської організації.

За майже 70 років більшість наших співробітників складали саме випускники фізико-технічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Саме вони стали тим кістяком ключових спеціалістів, які протягом усього часу існування визначали ідеологію побудови технічних рішень нашого конструкторського бюро. Ми налаштовані й надалі зберігати високу компетенцію наших спеціалістів, при цьому поповнюючи і омолоджуючи колектив новими кадрами. Тому запрошуємо долучитися до наших лав зацікавлених спеціалістів, чия енергія та професійні знання допоможуть реалізувати амбітні цілі зміцнення ракетно-космічного потенціалу нашої держави. Зі свого боку, ми готові докласти усіх раціональних зусиль, аби молоді працівники якнайкраще асимілювалися у нашому колективі. Самостійно визначали пріоритети: де, як і над чим саме їм працювати, творчо реалізовуючи власні інженерні ідеї та напрацювання. Ми завжди відкриті для всіх студентів і випускників фізтеху ДНУ, які шукають цікаву, усвідомлену, натхненну великою і красивою ідеєю працю. Запрошуємо їх вдосконалювати свій професійний шлях у КБ «Південне»!– сказав аудиторії Максим Олександрович.

На зустріч зібралися студенти різних курсів: від першокурсників до магістрантів-випускників. Молодь цікавилася серйозними питаннями, серед яких можливість працевлаштування під час навчання та після завершення фізтеху, участь у міжнародних проєктах, перспективи розвитку вітчизняної ракетно-космічної галузі та державна політика щодо її підтримки.

Для довідки:

Зустріч студентів-фізтехівців ДНУ з представниками головної проєктно-конструкторської організації ракетно-космічної галузі України приурочена до Всесвітнього тижня космосу, який щорічно відзначається з 4 по 10 жовтня. Всесвітній тиждень космосу проголошено 11 лютого 2000 року резолюцією A/RES/54/68 Генеральної Асамблеї ООН. Це – найбільший захід у світі, присвячений питанням вивчення космічного простору, адже на міжнародному рівні відзначає внесок космічної науки і техніки в покращення умов життя людства.

Основними ідеями щорічного Всесвітнього тижня космосу є: сприяння розвитку міжнародного співробітництва у справі космічної пропаганди й просвітницької роботи з підвищення обізнаності населення щодо космічної діяльності; натхнення студентів та сприяння формуванню майбутніх фахівців у галузі космонавтики.

Детальніше про захід у сюжетах:



Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram