Версія для друку

VII Всеукраїнська науково-практична конференція соціологів у ДНУ

Традиційно напередодні Дня соціолога кафедра соціології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара збирає українських науковців на науково-практичну конференцію «Придніпровські соціологічні читання».

30 вересня, не зважаючи на військовий стан, небезпеку ракетного обстрілу й карантинні заходи, всьоме було проведено соціологічний форум у дистанційному режимі. У заході взяли участь доктори та кандидати наук, аспіранти, студенти і навіть школярі з Дніпра, Києва, Запоріжжя, Кам’янського, Кривого Рогу, Львова, Одеси.

У своєму привітанні проректор із наукової роботи ДНУ Олег Маренков відзначив, що у ці скрутні часи українські науковці не полишають наукову справу та презентують на конференціях свої наукові доробки. Тож учасникам конференції Олег Миколайович побажав плідної і результативної роботи.

Особливо актуальними стали доповіді, представлені на секції «Соціальний порядок і безпека в суспільстві ризику: українське суспільство в умовах війни». Не оминули увагою доповідачі й більш мирні теми: політична культура та ідеологія; соціокультурні модуси розвитку сучасного суспільства, міграційні процеси в соціологічному вимірі; освітні траєкторії та сучасні інформаційні технології в українському суспільстві; актуальні питання розвитку сучасного українського суспільства. Проте рефреном все одно проходила тема війни.

У своїх виступах доповідачі порушували важливі питання розвитку суспільства в актуальних реаліях. Так, професорка кафедри соціології та масових комунікацій Криворізького державного педагогічного університету Алла Лобанова розкрила соціально-економічні ризики промислового міста в умовах російської агресії. Доцент кафедри філософії та соціології Маріупольського державного університету, який тимчасово дислокується в Києві, Олександр Зубченко звернув увагу на те, що різноманітні телеграм-канали сьогодні варто розглядати як інструменти інформаційного спротиву в окупованих містах Запорізької області. Професорка кафедри суспільних комунікацій та регіональних студій Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Тетяна Каменська дала нове теоретичне обґрунтування провокативним соціальним практикам. Доцент кафедри глобальної економіки дніпровського Університету імені Альфреда Нобеля Руслан Ключник розкрив особливості формування політичної ідентичності громадянина. А доцент кафедри соціології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Легеза виділив нові та старі можливості українського фендому в умовах війни.

Загалом, напередодні свого професійного свята соціологічне співтовариство нашого університету на полях «Придніпровських соціологічних читань» представило наукові доробки, що пропонують варіанти осмислення сучасних суспільних процесів і накреслюють перспективи розвитку українського суспільства у післявоєнний час.

Вітаємо викладачів і студентів ДНУ з Днем соціолога!

В.о. декана факультету
суспільних наук і міжнародних відносин
Віталій Кривошеїн


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram