Версія для друку

Університет попрощався з Євгеном Олексійовичем Джуром

6 вересня у Дніпровському національному університеті відбулося прощання з Євгеном Олексійовичем Джуром – відомим ученим у галузі технологій ракетно-космічної техніки, доктором технічних наук, професором кафедри технології виробництва літальних апаратів фізико-технічного факультету.

Легендарний декан фізтеху пішов із життя 3 вересня у віці 81 років. На церемонію прощання з видатним науковцем і педагогом до стін фізико-технічного факультету прийшли численні колеги, друзі, учні.

Відкриваючи церемонію прощання, ректор професор Сергій Оковитий зазначив:

Сумно і важко усвідомлювати втрату, якої зазнала наша університетська родина. Євген Олексійович Джур був легендою не тільки фізтеху, а й усього нашого університету. Можна без перебільшення сказати, що він належав до того покоління, для якого університет був справою життя. Євген Олексійович віддав ДНУ загалом 55 років сумлінної праці. Понад 20 років він очолював фізико-технічний факультет та інститут, потім іще 16 років – кафедру технології виробництва літальних апаратів. Для всіх, кого доля зводила з Євгеном Олексійовичем, це знайомство ставало значущим, адже він був непересічною особистістю, харизматичним лідером, вимогливим, але справедливим наставником, щирим, готовим допомагати другом. Його мудре керівництво та добрий гумор заряджали колектив на роботу, а «крилаті вислови» Джура передаються студентами, від покоління до покоління. Світла пам’ять про легендарного декана фізтеху житиме в університеті довгі роки. Світла пам’ять…

Усе своє життя Євген Олексійович Джур присвятив науці, зробивши вагомий внесок у розвиток ракетно-космічної галузі України. З його ім’ям пов’язані і видатні сторінки історії фізико-технічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. І як харизматичний лідер він ніколи не стояв на місці. За часів його деканства з 1983 по 2004 роки багато було зроблено для збереження кадрового потенціалу, інтелектуального надбання, розвитку факультету. Нові можливості отримували традиційні спеціальності, відкривалися нові. Деякі спеціальності, відкриті у 90-і роки, навіть дали поштовх створенню нових факультетів у ДНУ – журналістики, міжнародних економічних відносин. Відомий вчений і організатор науки Євген Олексійович Джур величезну увагу приділяв розвитку наукових напрямків на кафедрі – створені технології ставали важливими для ракетно-космічної і оборонної галузей країни.

Теплими згадками про мудрого наставника і колегу поділилися нинішній завідувач кафедри технології виробництва професор Анатолій Санін і професор кафедри проектування і конструкцій Микола Дронь, пригадавши не тільки робочі моменти, а й особистісне спілкування з Євгеном Олексійовичем.

Талановитий професор займався також підготовкою кадрів вищої кваліфікації. До нині з вдячністю згадують авторитетного науковця і прекрасного педагога багато кандидатів та докторів наук, яких він виховав. Адже за роки його роботи на посадах декана та завідувача кафедри у нього здобули освіту сотні студентів, які згодом стали кваліфікованими фахівцями Південного машинобудівного заводу ім. О. М. Макарова, ДП «КБ „Південне“ ім. М. К. Янгеля» та інших українських підприємств ракетно-космічної галузі.

На церемонію прощання з Євгеном Олексійовичем Джуром прийшли делегації від цих провідних підприємств ракетно-космічної галузі. Зі спогадами про Євгена Олексійовича – від студентських років до керівництва «Південмашем» – виступив Юрій Алексеєв, Генеральний директор (1992-2005) ДП ВО «ПМЗ ім. О. М. Макарова» та Генеральний директор НКАУ (2005-2014).

Для увічнення пам’яті про Євгена Олексійовича на фізико-технічному факультеті облаштують іменну аудиторію.

Довідково:

Євген Олексійович Джур – доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі освіти, заслужений професор ДНУ. Нагороджений орденом «За заслуги» Ш ступеня, медаллю імені М.К Янгеля Національного космічного агентства України; єдиний в Україні удостоєний медалі Ф. Моліни Міжнародної академії астронавтики за підготовку кадрів для ракетно-космічної техніки; академік Міжнародної академії авторів наукових відкриттів та винаходів. Майстер спорту – в юнацтві входив до збірної України з волейболу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram