Версія для друку

День Української Державності в ДНУ

Із нагоди відзначення Дня Української Державності в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшов тематичний науково-громадський семінар.

28 липня наш університет разом з усією країною вперше відзначив День Української Державності. Торік запроваджене Указом Президента, нове національне свято у травні 2022 року на законодавчому рівні було закріплено Ухвалою Верховної Ради України. Ці документи, по суті, започаткували традицію відзначати державне свято щороку 28 липня – у День хрещення Київської Русі-України святим рівноапостольним князем Київським Володимиром Великим. Вшанування видатного державотворця дуже символічне, адже саме він, прийнявши християнство у 988 році, засвідчив цивілізаційний вибір Київської Русі.

Тому нинішня Україна – це не лише 30 років незалежності, а колосальний (понад тисячолітній!) державотворчий досвід нашого багатомільйонного народу. Від часів заснування міста Києва й розквіту Давньої Русі у період правління Володимира Великого, потім – Галицько-Волинське князівство, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна і, нарешті. сучасна суверенна і демократична Україна – такою є істинна державотворча традиція українців.

Та процеси національного державотворення тривають. Навіть в умовах

повномасштабної кровопролитної війни, у часи тотальної небезпеки, об’єднавшись, зі зброєю в руках, ми продовжуємо відстоювати те, про що мріяли і за що боролися, усі попередні покоління.

- Проблеми української державності, нашої одвічної боротьби за Незалежність актуалізувалися подіями 2014 року. А широкомасштабне воєнне вторгнення 24 лютого 2022 року ще більше спонукало нас усіх об’єднатися навколо ключових життєствердних ідей. Ідей єдності та соборності України; плекання й дотримання народних традицій і тисячолітньої історії державотворення; утвердження національної ідентичності через культуру, мову. Зрештою, через освіту. І щоб підтримати всі ці першорядні постулати. у день відзначення Української Державності ми в ДНУ зібралися на спеціальний науково-громадський семінар, – розповів модератор – кандидат історичних наук, доцент кафедри східноєвропейської історії Олег Бойко.

Долучаючись до загальнодержавних акцій у цей день, провідні науковці та їхні молоді колеги в академічному форматі обмінялися думками з приводу нововведеного свята, обговорили історію і проблеми української державності. У п’яти фахових доповідях викладачі та студенти історичного, юридичного й факультету суспільних наук і міжнародних відносин розглянули тисячолітні традиції та сучасні виклики українського державотворення. Так, проблем становлення української державності торкнувся кандидат історичних наук доцент кафедри всесвітньої історії Альберт Венгер. У своєму історичному екскурсі Альберт Григорович розкрив основні етапи формування національного державотворення – від середньовіччя до сьогодення. Виокресливши історичну тяглість і тривалість державотворчих процесів, науковець детально показав шлях до утвердження української самоідентичності, розбудови власної «окремішності» кожним наступним поколінням українців.

Виклики боротьби за Незалежність та всі політичні чинники державотворення в Україні для загалу проаналізував доцент кафедри політології кандидат політичних наук Михайло Тимченко

Зі свого боку, про еволюцію становлення державності України в загальноєвропейському правовому полі розповіла кандидатка філософських і кандидатка юридичних наук завідувачка кафедри теорії держави і права, конституційного права та державного управління Людмила Мудриєвська. Людмила Михайлівна, насамперед, навела юридичне визначення та зміст термінів «державність» і «держава». Також, спираючись дослідження традицій формування національного права, визначила головні напрями розвитку сучасної Української Держави. Зокрема, говорячи про особливості творення самостійної держави в умовах воєнного стану, науковиця приділила увагу актуальному державотворчому підходу української влади у світлі процесу доєднання до загальноєвропейського простору, а також беззаперечного визнання України на міжнародній арені як потужної самостійної і суверенної держави.

Студент юридичного факультету Станіслав Меркулов у своїй доповіді зосередився на теоретичних аспектах державного суверенітету в умовах глобалізації. Докладно вивчивши глобальні трансформаційні процеси, Станіслав обґрунтував сучасну концепцію розуміння державного суверенітету й оцінив позитивні та негативні наслідки впливу новітніх глобалізаційних процесів на суверенітет та міжнародну правосуб’єктність держав.

Інша учасниця семінару – першокурсниця історичного факультету Анна Бичихіна представила до уваги слухачів доповідь «Україна європейських цінностей і молодь». У ній вона висвітлила практичні результати студентського просвітницького проєкту, затвердженого Дніпропетровською обласною радою до програми національно-патріотичного виховання молоді. Йшлося про проєкт «Діти – дітям: про Революцію гідності», в якому студенти-україністи пояснювали й допомагали усвідомити учням 8-11 класів Дніпра, Жовтих Вод, Кам’янського та Павлограду історичне значення двох українських революцій – Помаранчевої (2004) та Революції Гідності (2014). У рамках цього важливого суспільно корисного проєкту дніпровські студенти-історики також проводили архівну роботу для зйомок фільму Наталії Хазан «90-ті: Пролог», що описував перебіг тогочасних державотворчих процесів.

- Досліджуючи архівні документи початку 90-х років, ми пересвідчилися, що після здобуття Незалежності в Україні далеко не одразу відбулося повне відокремлення від політичної ідеології комунізму. Тож європейський вибір виявився для нас, дійсно, складним. І наданню Україні 23 червня 2022 року статусу кандидата у членство в ЄС фактично передувала довга дорога до демократичного європейського світу, яка закріплена у нашій Конституції на 50% чорнилом, а на 50% кров’ю, – наголосила Анна Бичихіна.

І хоч так історично склалося, що процес творення нашої країни часто пов'язаний з воєнними діями та постійною необхідністю кров’ю і силою духу виборювати самостійність, у свято Української Державності бажаємо усім українцям, щоб активні державотворчі процеси проходили у нас не тільки на екстремальному тлі, а й у мирний час ми з не меншим завзяттям будували власну омріяну Державу.

Скорої Перемоги! Все буде – Україна!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram