Версія для друку

Санкції – потужна зброя ЄС проти росії чи ні?

Через війну в Україні росія вже стала найбільш підсанкційною країною світу, обігнавши навіть Північну Корею та Іран. Але більшість запроваджених обмежень не мають руйнівного впливу на економіку країни-гресорки, оскільки її головною дохідною артерією є торгівля енергоресурсами, а деякі санкції їй взагалі вдається обходити. Тому наші західні партнери наразі обговорюють більш жорсткі обмеження, а країни ЄС, зокрема, запровадили шостий пакет санкцій проти росії. За даними Ради ЄС та Європейської Ради, узгоджений пакет включає низку заходів, спрямованих на ефективне перешкоджання російським можливостям продовження агресії.

По-перше, ЄС вирішив заборонити закупівлю, імпорт та транзит сирої нафти та деяких нафтопродуктів із росії. Поступова відмова від використання російської сирої нафти триватиме від шести місяців та до восьми місяців для інших нафтопродуктів. Тимчасові винятки передбачені для імпорту сирої нафти трубопроводами у ті країни-члени ЄС, які через своє географічне положення страждають від специфічної залежності від російських поставок і не мають надійних альтернативних варіантів поставок. Для Болгарії і Хорватії також надані тимчасові винятки щодо морських поставок сирої нафти та вакуумного газойлю, відповідно.

Під заборону мають потрапити 75% імпорту російської нафти та деяких нафтопродуктів до ЄС, а до кінця 2022 р. – 90%, а це приблизно 160 млн т на суму 50 млрд дол. Зазначимо, що загальні обсяги надходжень до бюджету країни-агресорки від експорту сирої нафти протягом січня-липня 2021 р. складали 230 млн т, нафтопродуктів – 144 млн т, на загальну суму 180 млрд дол. Крім того, росія експортувала у 2021 р. сиру нафту до 36 країн, з яких основним покупцем є Китай – 70,1 млн тонн (31% від загальних обсягів експорту) на 34,9 млрд дол.

По-друге, ЄС поширює діючу заборону щодо відключення від SWIFT на три додаткові російські кредитні установи – найбільший російський банк «Сбербанк», «Кредитний банк Москви» та «Російський сільськогосподарський банк», а також «Білоруський банк розвитку та реконструкції».

По-третє, ЄС призупиняє мовлення в ЄС ще трьох російських державних телеканалів: «Россия РТР/РТР Планета», «Россия 24» і «Міжнародний телецентр». Ці структури використовувалися російським урядом як інструменти для маніпулювання інформацією та поширення дезінформації про вторгнення в Україну, включаючи пропаганду, з метою дестабілізації ситуації в сусідніх з рф країнах, а також у країнах ЄС.

По-четверте, ЄС розширює список осіб та організацій, на яких поширюються експортні обмеження щодо експорту товарів і технологій подвійного використання. Такі доповнення до списку включають як російські, так і білоруські організації. Крім того, ЄС розширив перелік товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному розвитку сектору оборони та безпеки росії. До такого переліку увійшли 80 хімічних речовин, які можуть бути використані для виробництва хімічної зброї.

По-п’яте, ЄС забороняє надання бухгалтерських послуг, послуг зі зв’язків із громадськістю та консультаційних послуг.

По-шосте, Рада ЄС вирішила ввести санкції проти додаткових фізичних та юридичних осіб, винних у звірствах російських військ у Бучі та Маріуполі, осіб, які підтримують війну, провідних бізнесменів та членів сімей олігархів та кремлівських чиновників, а також оборонних та фінансових компаній.

Відмовитися від торгівлі з росією ЄС буде дорого та складно, адже у 2021 р. росія була п’ятим за величиною партнером з експорту товарів з ЄС – 4,1% і третім за величиною партнером з імпорту товарів ЄС – 7,5%. Основним торговельним партнером росії серед країн-членів ЄС у 2021 р. була Німеччина. Крім того, протягом останніх років ЄС нарощував обсяги торгівлі із рф. Протягом періоду з січня 2020 р. по грудень 2021 р. імпорт ЄС з росії зріс на 46,5%, експорт ЄС до рф – на 8,8 %.

Потрібно усвідомлювати, що ці торговельні відносини, зокрема закупівля енергоносіїв, – це ресурс на продовження війни в Україні. Потрібно докласти усіх можливих зусиль, щоб посилити економічний тиск на країну-агресорку та зупинити війну в Україні.

Що чекає на економіку росії? Свою думку щодо цього питання висловили російські та німецькі експерти в рамках відкритої дискусії «Майбутнє російської економіки після війни». На їхню думку, рф чекає затяжна рецесія із падінням ВВП у поточному році на 14-18%. Хоча росія може знайти в майбутньому альтернативні ринки для продажу своєї сировини, однак не зможе залучати великі обсяги інвестицій та розвивати сектор технологій. Експерти не виключають повернення деяких міжнародних компанії на ринок рф, але ризикнуть не великі гравці, а підприємства середнього розміру. Також деякі товари та послуги просто зникнуть із ринку рф, що надасть стимулів для процвітання тіньового бізнесу та нелегальних перевезень товарів.

Варто зауважити, що санкційний потенціал Заходу – ті обмеження, які незначно впливають на країни, вичерпав себе. Тому перед нашими партнерами постає серйозне питання щодо підтримки України, зокрема озброєнням. І хоча дія західних санкцій відчувається в рф, «вони не допомагають вижити Україні».

Доцентка кафедри міжнародної
економіки і світових фінансів
Ольга Пащенко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram