Версія для друку

Космос. Молодь. Знання.

Під такою назвою на базі Національного центру аерокосмічної освіти молоді України імені О. Макарова 25 травня розпочала роботу XXIV Міжнародна молодіжна науково-практична конференція «Людина і Космос». Цьогоріч захід присвячується 30-річчю створення Державного космічного агентства України.

Міжнародна науково-практична конференція у Дніпрі, яка щорічно проводиться під егідою Міжнародної федерації астронавтики, є чи не головним молодіжним заходом аерокосмічної галузі України. Традиційно цей захід збирає інтелектуальну молодь, яка прагне досягти нових висот у знаннях та професіоналізмі та готова впливати на світові шляхи наукового і практичного засвоєння космосу.

На відкритті конференції генеральний директор НЦАОМУ Олексій Кулик підкреслив:

- 30 років тому було створено Державне космічне агентство України, і наш Національний центр аерокосмічної освіти молоді є повноправним членом усієї системи підприємств і установ ракетно-космічної галузі України. На XXIV Міжнародну конференцію «Людина і Космос» від молодих учених надійшло більше 160 заявок на участь, і це не зважаючи на військові дії на теренах України.

Також юних дослідників привітали доктор технічних наук, професор Євген Джур, який протягом 24 конференцій очолює оргкомітет; голова Громадської ради при ДКАУ, Едуард Кузнєцов, який стояв біля витоків створення агентства; співголова наглядової ради НЦАОМУ, голова правління УМАКО «Сузірʼя» Олег Петров; Генеральный конструктор ДП «КБ Південне ім. М.К. Янгеля» Максим Дегтярев.

Ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара професор Сергій Оковитий наголосив на виключному значенні розвитку ракетно-космічної галузі України у повоєнні часи:

- Війна продемонструвала, наскільки важливу роль на полі бою щодня відіграють ракетні комплекси, призначені для ураження наземних, повітряних і морських цілей та супутникові технології стеження і зв’язку. Це має змусити очільників нашої держави, як нинішніх, так і майбутніх, розвивати підприємства ракетно-космічної галузі, вкладати кошти в високотехнологічні дослідження, розширювати державну підтримку університетам для підготовки кваліфікованих фахівців з аеро- та ракетобудування.

У нашому університеті, як ви знаєте, працює Центр колективного користування науковим обладнанням «Інноваційні технології в ракетно-космічній галузі», створений за наказом Міністерства освіти і науки України. Серед пріоритетних напрямів роботи центру:

- створення та випробування рідинних, твердопаливних і електрореактивних ракетних двигунів;

- дослідження в галузі нових матеріалів, технологій виробництва космічних апаратів, ракет космічного і оборонного призначення;

- створення і вдосконалення складу і технологій виготовлення ракетних палив.

І як результат роботи наших авторитетних учених бачимо значний науковий доробок їхніх учнів: на молодіжну конференцію «Людина і Космос» подано 108 доповідей від ДНУ. У 21 секції результати наукових досліджень апробують 41 аспірант та 67 студентів.

Упродовж наступних двох днів робота конференції продовжиться засіданнями за окремими науково-практичними напрямами – від математичних моделей та чисельних експериментів до екології космосу, космічної біомедицини і психології. Усього наукова програма форуму налічуватиме 21 тематичну категорію, серед яких: «Гравітація і фундаментальна фізика», «Космічні апарати: розробка та експлуатація», «Випробування літальних апаратів та їх систем. Методи неруйнівного контролю», «Транспортно-космічні системи: проєктування, конструювання та надійність», «Технологія конструкційних матеріалів», «Спеціальне матеріалознавство, нові матеріали і структури», «Нанотехнології та наноматеріали в РКТ», «Хімічні технології в ракетній техніці», «Дистанційний моніторинг Землі», «Освоєння Місяця та планет», «Економіка та комерціалізація космічної діяльності», «Нетрадиційні ідеї та проєкти» тощо.

 

Студенти, аспіранти, молоді фахівці та молоді вчені матимуть змогу ознайомитися з передовими розробками в аерокосмічній області та спільно обговорити найцікавіші наукові доповіді колег. Власне, до розгляду колег студенти та молоді вчені ДНУ запропонували:

- аспірант Максим Сіренко у секції «Виробництво літальних апаратів: нові рішення і технології» «Вдосконалення технології з’єднання філаменту при підготовці до 3d-друку деталей РКЛА»;

- Владислав Пророка у секції «Динаміка, балістика та керування рухом літальних апаратів» розглядав «Особливості балістичного проєктування суборбітальних ракет-носіїв для розширення їх експлуатаційних можливостей»;

- Анастасія Давидова у секції «Нетрадиційні ідеї та проєкти» досліджувала «Принцип золотого перетину в інформаційних технологіях»;

- Олександр Добродомов у секції «Двигуни та енергетичні установки. Енергозабезпечення космічних апаратів» представив «Методика проведення скорочених випробувань твердого ракетного палива», «Аналіз результатів випробувань твердопаливних ракетних двигунів», а Юхим Мигович «Використання енергії вітру в функціонуванні марсоходів»;

- Олексій Клименко у секції «Інформаційні технології. Системи телекомунікацій» надав «Дослідження інформативності критерія інверсій експериментальних вибірок» та Анастасія Орішечок «Аналітичний огляд застосування методів нечітких множин в протидії соціальної інженерії»;

- Денис Михальов у секції «Акустичні хвилі, шумові ефекти та вібрація» проводив «Розрахунок акустичного поля винтів квадрокоптера».

Загалом, на круглих столах, пленарних і секційних засіданнях конференції заслухають понад 160 наукових доповідей.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram