Версія для друку

Фахівці ДНУ долучилися до брифінгу Європейського парламенту

Науковці факультету систем і засобів масової комунікації долучилися до організованого Європейським парламентом брифінгу «Після правди: протидія Росії на інформаційному фронті».

Відкрив дискусію ректор нашого університету професор Сергій Оковитий доповіддю «After the truth: Countering Russia on the informational battlefront». До дискусії долучилися: Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики України, Руслан Дейниченко, співзасновник StopFake в Києві, Раймонда Міглінайте, офіцерка з комунікацій відділу аналізу інформації та стратегічних комунікацій Оперативної групи East Stratcom Європейської служби зовнішніх дій (EEAS), Елізабет Кагермаєр, журналістка Баварського радіо. Модерувала онлайн-дискусію Сабіна Верхейен, голова Комітету з питань культури та освіти Європейського парламенту.

За словами організаторів, брифінг має стратегічне значення для протидії дезінформації та пропаганді в рамках війни, що триває в Україні. За мету європейські колеги ставили формування чіткого уявлення про те, що насправді відбувається в українській медіасфері, включно із соціальними медіа, які технології використовує росія для дезінформації, впливу та дезорієнтації цільової аудиторії.

- Для нас важливим завданням залишається боротьба з кремлівським інформаційним забрудненням у глобальному медіасвіті. Сьогодні наші вчені, які працювали за міжнародними програмами, стають академічними амбасадорами країни в університетах-партнерах, а студенти – інфлюенсерами в поширенні правди про війну в Україні, – наголосив у доповіді Сергій Іванович.

Також ректор розповів про результати дослідження методів спрямованої на нас гібридної війни та про університетські практики протидії фейкам, засновані на результатах наукових розвідок. Зокрема йшлося про заходи інформаційної, контрпропагандистської, фактчекінгової, аналітичної, розʼяснювальної та кіберзахисної діяльності.

- Академічна спільнота України та ДНУ, зокрема, готові до системної колаборації в дослідницькому, освітянському та просвітницькому напрямах. Ми будемо вдячні за долучення нашого університету до проєктів ЄС, спрямованих на протистояння гібридній агресії, на формування в європейському суспільстві резистентності до маніпулятивних технологій, пропаганди та трансляції фейків.

У взаємопов’язаному і взаємозалежному світі, що набув рис маклюенівського «глобального села», ми маємо об’єднати наші інтелектуальні ресурси для протистояння глобальному злу, – зазначив ректор ДНУ Сергій Оковитий.

Усі учасники дискусії дійшли згоди, що необхідно системно і фахово доводити світовій спільноті, що росія є країною, яка несе загрозу всьому світові, адже провадить гібридні атаки по всьому світові не тільки в інформаційній сфері й не несе відповідальності за жоден військовий злочин.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram