Версія для друку

Воєнний стан: оподаткування, звітність, відповідальність

В умовах війни вітчизняний бізнес та громадяни постали перед багатьма питаннями, зокрема й у сфері оподаткування. Як нараховувати та сплачувати податки? Як подавати податкові декларації та звіти? Як Державна податкова контролюватиме повноту нарахування та сплати податків?

Держава оперативно приймає законодавчі акти для впорядкування оподаткування з урахуванням реалій воєнного часу: змінені правила сплати податків та подання звітності для фізичних, юридичних осіб і ФОПів, запроваджені суттєві податкові послаблення для бізнесу на період воєнного стану для відновлення ділової активності та збереження економіки України в умовах збройної агресії російської федерації.

Так, Законом України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 р. №2115-IX суб’єктам господарювання передбачене відтермінування подання (та звільнення від відповідальності за неподання вчасно) звітності, бухгалтерських документів, аудиторських висновків тощо.

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 р. № 2118-IX звільнив платників податків від відповідальності за невчасне подання податкових декларацій та, відповідно, несплату податків та зборів. Платники податків, які не мають змоги подавати звітність, згідно з Законом №2118-IX зобов’язані навести лад у обліку та відзвітувати протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. №2120-IX запроваджені кардинальні зміни щодо єдиного податку, зменшення податку на додану вартість та акцизу на пальне, податкові стимули для ведення бізнесу та благодійності на час війни та післявоєнного стану для розбудови країни.

Тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, розширена можливість переходу платників податків на спрощену систему оподаткування за третьою групою. Відтепер сплачувати єдиний податок за ставкою 2% від доходу, визначеного за касовим методом, можуть суб’єкти господарювання з річним доходом до 10 млрд. грн. (окрім тих, хто веде діяльність, пов’язану з підакцизними товарами, гральним бізнесом, обміном валют, видобутком і реалізацією корисних копалин, банків, страхових компаній, ломбардів, фізичних та юридичних осіб – нерезидентів). Перехід платників податків на спрощену систему оподаткування за третьою групою відбудеться з наступного робочого дня з дня подання заяви. Для таких платників тимчасово призупиняється реєстрація платником ПДВ.

Суб’єкти господарювання, які залишаються платниками ПДВ, відображають податковий кредит із ПДВ в декларації на підставі первинних документів, а зареєструвати податкові накладні потрібно буде протягом 6 місяців після закінчення військового стану.

Для фізичних осіб – підприємців, що застосовують режим спрощеного оподаткування за першою та другою групою, сплата єдиного податку є добровільною.

Тимчасово, з 1 березня 2022 року до закінчення воєнного стану, та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, платники єдиного податку та фермери мають право не сплачувати за себе ЄСВ.

Підприємства, що перебувають у зоні бойових дій, не сплачують у 2022 році екологічний, а також земельний податок. Звільнена від оподаткування податком на доходи фізичних осіб благодійна допомога учасникам бойових дій, мешканцям на території бойових дій.

Зміни є й у адмініструванні податків:

– зупинено проведення податкових перевірок (окрім фактичних перевірок за місцем діяльності платника податків та камеральних перевірок декларацій щодо яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ);

– введено мораторій на проведення перевірок правильності нарахування та сплати єдиного соціального внеску;

– призупинено надання відповідей на звернення платників податків та запити на інформацію, що не стосується правового режиму воєнного стану;

– зупиняється перебіг строків, визначених законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС.

5 квітня, Президентом підписаний Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану» (проєкт Закону №7190). Зміни, зокрема, стосуються:

– подовження до шести місяців періоду, протягом якого платники, які не мали змоги подати податкову звітність, повинні виконати обов’язок щодо повної подачі звітності після закінчення особливого періоду;

– звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що ввозяться на територію України в режимі імпорту та звільнення від ПДВ операцій з ввезення товарів на митну територію України платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, що сплачують податок за ставкою 2%. Передбачається спрощення процедур митного оформлення таких товарів;

– скасування за 2021 та 2022 роки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації;

– звільнення від оподаткування ввезення транспортних засобів громадянами та суб’єктами спрощеної системи оподаткування.

Доцентка кафедри статистики,
обліку та економічної інформатики
Карина Тростянська


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram