Версія для друку

Неможливе стає можливим: офшори руйнують власні стіни мовчання

Світова спільнота не зупиняється у питанні економічної блокади країн-агресорів. До санкцій долучилися й офшорні фінансові центри, зруйнувавши стіну мовчання та співучасті. Раніше між офшорами велася жорстка боротьба за залучення капіталів російських багатіїв. Але сьогодні вони сформували коаліцію з метою виявлення, замороження та арешту особистих активів високопоставлених російських державних чиновників, бізнесменів та представників державних ЗМІ.

Які ж офшорні юрисдикції приєдналися до санкцій Заходу?

Центральний банк Багамських островів – один із найбільших офшорів світу – заборонив підзвітним фінансовим установам проводити транзакції росіян та білорусів, відносно яких діють санкції США, Канади, Великої Британії та ЄС, запроваджені через військову агресію проти України. Про це йдеться на офіційному сайті банку.

Швейцарія також зробила безпрецедентний крок – розкрила дані про рахунки російських клієнтів. За даними Швейцарської асоціації банкірів, у швейцарських банках зберігається приблизно 231 млрд дол. російського капіталу. Нагадаємо, що Швейцарія – один із найбільших світових офшорних фінансових центрів та одна з найтаємніших юрисдикцій та податкових гаваней. У 2020 р. Швейцарія посідала третє місце в Індексі фінансової таємниці. Але часи змінюються і сьогодні, враховуючи санкції ЄС проти країни-агресора, Швейцарія розглядає можливість подальшого посилення тиску на росіян.

Кайманові острови, які є одним із найпопулярніших офшорів світу і постійно посідають першу позицію в Індексі фінансової таємниці, заморозили близько 7,3 млрд дол. російських активів, за даними видання Cayman Compass. Також уряд Кайманових островів створив оперативну групу для координації виконання санкцій, запроваджених проти Росії у відповідь на її війну в Україні. За даними ICAEW Insights, уряд Кайманових островів також оголосив, що має намір до 2023 р. запровадити публічний реєстр бенефіціарних власників усіх фінансових структур із місцезнаходженням.

Ще у березні ЄС та Велика Британія ввели персональні санкції проти російських олігархів та високопосадовців. За даними Bloomberg, у цей список потрапив і Роман Абрамович, статки якого сягають 13,9 млрд дол. Королівський суд острова Джерсі – офшорної юрисдикції – заморозив активи російського олігарха на суму понад 7 млрд дол. Зауважимо, що офшор Джерсі знаходиться під протекторатом Великобританії та у 2020 р. посідав 16 сходинку в Індексі фінансової таємниці зі 133 офшорних юрисдикцій.

За даними Washington Post, Сінгапур утримався від запровадження індивідуальних санкцій, але популярна податкова гавань зробила «майже безпрецедентний» крок, закривши російські банки. Також Кіпр розірвав угоду, яка дозволяє російським літакам використовувати повітряний простір країни, а російським військовим кораблям заходити до її портів.

Варто зауважити, що російські олігархи протягом останнього десятиліття використовували секретність офшорної фінансової системи, щоб сховати багатства у віддалених юрисдикціях. Зокрема, за даними Pandora Papers, вісім керівників п’яти найбільших фінансових установ росії – Сбербанку, Альфа-Банку, ВТБ, Газпромбанку та ВЕБ – виводили свої капітали у офшори. За деякими підрахунками російські офшорні активи складають 85% ВВП країни-агресора, зазначає Washington Post.

Однак фіскальні райські куточки світу продемонстрували, що вони готові та здатні діяти колективно на користь суспільства. Анжела Баркхаус – керівник міжнародної групи з повернення активів компанії Quantuma, що базується на Кайманових островах, – зауважила, що санкції Заходу проти країн-агресорів стимулюють суттєві процедури перевірки ідентичності AML/KYC та процеси перевірки клієнтів фірм офшорних юрисдикцій. Повідомляє ICAEW Insights.

Крім того, США створили міжнародну групу для пошуку та арешту активів російської еліти на Заході – «Російська еліта, уповноважені та олігархи» (REPO). Група співпрацюватиме з іншими відомствами для збору та обміну інформацією з ціллю запровадження певних заходів. До REPO увійшли Австралія, Канада, Європейська комісія, Німеччина, Італія, Франція, Японія, Велика Британія. Повідомляє Segodnya_news.

Результати впливу таких дій проти росіян не будуть відомі в найближчий час. Але можна стверджувати точно: російський економічний корабель впевнено йде на дно.

Доцентка кафедри міжнародної
економіки та світових фінансів
Ольга Пащенко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram