Версія для друку

ЄС продовжує вводити санкції проти РФ

На сьогоднішній день вже понад 30 країн запровадили пакет економічних санкцій та експортного контролю проти країни-агресора. За лічені дні рішучі дії західних лідерів завдали значного удару по російському фінансово-економічному сектору. Рубль торгується на найнижчому рівні, а російський фондовий ринок закритий найдовше в історії, кредитний рейтинг російського уряду було знижено до статусу «сміттєвого», відбувається масовий вихід з російського ринку міжнародних компаній. Тепер Росія стала глобальним економічним і фінансовим вигнанцем.

Але які санкції вводить ЄС і як це може вплинути у подальшому на країну-агресора? Давайте розбиратися.

За даними сайту Єврокомісії ЄС запроваджує різні види обмежувальних заходів проти РФ: дипломатичні; обмежувальні заходи щодо окремих осіб (заморожування активів та заборона на поїздки); економічні санкції; санкції щодо ЗМІ; обмеження економічної співпраці.

Як вже повідомлялося, у лютому 2022 року. ЄС затвердив наступні заходи:

• обмежив доступ до ринків капіталу ЄС, а також його фінансових ринків та послуг;

• заборонив операції із ЦБ Росії;

• заборонив всім російським перевізникам польоти у повітряному просторі ЄС та доступ до аеропортів ЄС;

• заборонив надання семи російським банкам послуг у рамках системи SWIFT.

2 березня 2022 р. ЄС схвалив тимчасове призупинення мовлення в ЄС новинного агентства Sputnik та телевізійної мережі Russia Today через дезінформацію та інформаційні маніпуляції щодо ЄС та його країн-членів.

11 березня в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) ЄС разом із іншими державами G7 (Великобританією, Канадою, США та Японією), а також Албанією, Австралією, Ісландією, Південною Кореєю, Молдовою, Чорногорією, Новою Зеландією, Північною Македонією та Норвегією, погодився відмовити російським продуктам і послугам у режимі найбільшого сприяння на ринках ЄС. Росія втрачає переваги, якими користується як член СОТ, тобто відмова у статусі РНС дозволить запроваджувати вищі мита або інші бар'єри в торгівлі з країною-агресором. Ці колективні дії більш ніж половини світової економіки завдадуть ще одного серйозного економічного удару по Росії.

ЄС є основним торговельним партнером РФ. Зокрема, за обсягами російського експорту та імпорту другу й третю позицію посідають Нідерланди та Німеччина, після Китаю. Також до двадцятки входять такі країни ЄС, як Італія, Франція, Фінляндія та Польща. Тому запровадження санкцій щодо скасування РНС значною мірою вплине на доходи Росії, оскільки конкурентоспроможність її товарів на ринках країн ЄС знизиться.Крім того, Росія залежить від імпорту обладнання, хімічної продукції, технологій і навіть харчів із Європи.

14 березня Рада ЄС затвердила вже четвертий пакет санкцій щодо Росії за її війну проти України. У заяві зауважено, що ці санкції ще більше посилять економічний тиск на країну-агресора та послаблять її здатність фінансувати вторгнення в Україну, а також вони були узгоджені з міжнародними партнерами, зокрема із США.

Заходи полягають у наступному:

• повна заборона будь-яких операцій з окремими державними підприємствами військово-промислового комплексу РФ;

• заборона імпорту металургійної продукції, що скоротить експортні доходи країни-агресора приблизно на 3,3 млрд дол.;

• заборона нових інвестицій в енергетичний сектор Росії, крім цивільної ядерної енергетики та імпорту «певних енергетичних продуктів» до ЄС;

• заборона експорту товарів розкоші, таких як дорогі автомобілі та ювелірні вироби;

• розширено перелік фізичних та юридичних осіб, які потрапили під санкції. Це стосується російських олігархів, пропагандистів та компаній, що підтримують вторгнення в Україну. До переліку додали і ключові компанії авіаційного, оборонного, суднобудівного та машинобудівного секторів. Цим людям та компаніям заморозили активи в ЄС. А фізичним особам також заборонено в'їжджати на територію ЄС;

• заборона рейтинговим агентствам ЄС надавати будь-які рейтинги в Росії, що суттєво обмежить доступ до фінансового ринку ЄС.

Ще дуже важливим є обмеження щодо участі РФ у міжнародних організаціях. 16 березня РФ офіційно виключили з Ради Європи після 26 років членства. Росію позбавили повноважень у міжнародній міжурядовій організації Дунайській комісії (штаб-квартира у Будапешті, Угорщина) та вимагають компенсації за зрив судноплавства. Країни ЄС блокують доступ РФ до ресурсів міжнародних фінансових інституцій. Також такі європейські країни, як Болгарія, Естонія, Литва та Латвія, вислали російських дипломатів.

Також ЄС, який отримує третину своєї нафти і 45% газу з Росії, сформував поетапний план відмови від російських енергоносіїв до 2027 року. Єврокомісія запропонувала спершу відмовитися від російського газу шляхом диверсифікації газових постачань, збільшення виробництва та імпорту біометану та відновлюваного водню, скорочення використання газу для опалення будівель. Такі дії дозволять ЄС зменшити потребу в газі з РФ на 67% до кінця 2022 року.

Варто зауважити, що Німеччина, яка є однією із найбільш залежних економік ЄС від російських енергоносіїв, відклала дозвіл на відкриття газопроводу «Північний потік-2» з Росії. Крім того, й приватні компанії відмовляються від російської нафти через побоювання банків, які фінансують операції із її закупівлі, а також моральні міркування. Наприклад, за даними Bloomberg, найбільший енергоконцерн Німеччини E.ON зупиняє закупівлю нових обсягів російського газу.

Санкції вводять й інші країни – США, Великобританія, Канада, Японія, Швейцарія тощо. І вже є результат – відбувається повна ізоляція Росії, а її економіка зазнає значних втрат. За прогнозами Робіна Брукса, головного економіста Інституту міжнародних фінансів, ВВП Росії може впасти на 30% за підсумками 2022 року, що гірше, ніж у 2009 році. А Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило рейтинг РФ із «ССС-» до «СС». Це означає, що дефолт фактично неминучий. До кінця року Росія має виплатити ще майже 2 млрд дол. за своїми зовнішніми суверенними облігаціями. Наступні виплати щодо російського боргу заплановано на 4 квітня 2022 року.

Доцентка кафедри міжнародної економіки і світових фінансів
Ольга Пащенко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram