Версія для друку

Правила психологічної самодопомоги у складних умовах

Три ключі психічної стабільності та правила психологічної самодопомоги у складних умовах

Усе, що відбувається з нами зараз, ми переживаємо на тілесному, емоційному та когнітивному (інтелектуальному) рівнях. Тому психологи рекомендують відслідковувати та стабілізувати свій стан на цих трьох рівнях.

I. ТІЛО: РЕЖИМ, ФІЗИЧНІ НАВАНТАЖЕННЯ ТА ГІГІЄНА

Режим.Відновити щоденну рутину. Встановити й дотримуватись режиму сну та харчування. Робити все, щоб врівноважити сон, оскільки лише сон відновлює емоції. Старатися лягати спати та приймати їжу в один і той самий час щодня. Це підтримає фізіологічні ритми й дозволить тілу краще орієнтуватися в часі та просторі. Треба відпочивати. Отже, спати та їсти вкрай потрібно.

Фізичні навантаження. Багато працювати фізично. Щось робити. Активність допомагає знизити рівень гормонів стресу. Виконувати прості фізичні вправи, хоча б мінімальні: зарядка, навіть через силу; короткі прогулянки – 70 хвилин безперервної ходьби щодня.

Масаж. Розтяжки – потягуватись! Розтягувати м‘язи: у стресі м‘язи спазмуються, мінімально що потрібно робити - тягнути шию, пальці рук, ніг. Стискати-розтискати, терти долоні. Активно розминати обличчя, кривлятись, корчити гримаси. Точка між мізинцем і безіменним пальцями - розім‘яти.

Гігієнічні процедури. Гарячий душ. Дуже потрібна процедура, оскільки окрім підтримання чистоти, це дозволяє почуватися більш бадьорими.

Дихання. Вдих короткий (на 2 секунди) – видих довший (на 8 секунд) – видихайте із себе повітря скільки можете до кінця, щоб у легенях його не залишилося, наче задуваєте свічку на святковому торті.

Обіймати дітей і всіх-всіх: обіймайтеся.

II. ДУМКИ: ЯК НЕ ПІДДАТИСЯ ТРИВОЗІ

Думки не дорівнюють реальності. Відслідковуйте потік непродуктивних, катастрофічних думок. Розділяйте себе та думку: не я пропав (-ла), а я ДУМАЮ, що я пропав (-ла). Коли ви розумієте, що ви думаєте, з цим вже можна працювати, змінюючи спосіб мислення.

Зміщення фокусу.З думок про те, як все погано зараз на думки про те, що можна зробити, щоб покращити ситуацію.

Будуємо плани на майбутнє.

III. ЕМОЦІЇ: ПЕРЕЖИТИ ВСІ, АЛЕ НЕ ДАТИ СОБОЮ ОВОЛОДІТИ

Техніки релаксації.Наприклад, техніка «Обійми метелика». Обійміть себе руками навхрест за плечі й робіть ритмічні постукування долонями по плечах, так, ніби це тріпочуть крила метелика. Підтримуєте ритм і говоріть до себе: «Я у безпеці», «Зараз мені нічого не загрожує», «Я в порядку». Зробіть глибокі вдих-видих.

Повторюйте вправу декілька разів поки не заспокоїтесь. Робіть вправу після кожного травматичного досвіду. Вона знімає напругу та відрегулює гормональні викиди.

Переживання усіх емоцій. Гнів настає як наслідок усвідомлення змін. Дратівливість і злість, пошук винних та відчуття несправедливості – особливо гострі у цей період. Ненависть та злість – адекватна і енергетична реакція. Говоріть, кричіть, виписуйте свою злість у безпосередньому спілкуванні, у соціальних мережах.

Емоційне заціпеніння. Відсутність будь яких емоцій – також нормальна реакція. Не вимагайте від себе співчуття або будь-яких інших емоцій, якщо їх немає. Не звинувачуйте себе в беземоційності – це своєрідна захисна реакція, яка за якийсь час мине.

Після вивільнення – переключайтеся на обійми, теплий чай, добрі слова близьким і друзям.

Гумор. Посміхайтесь!

Психологічна служба ДНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram