Версія для друку

Як почувається російська економіка у перші дні нової реальності?

Падіння рубля, інфляція, дефолт – це нова реальність для країн ворогів після санкцій запроваджених ЄС та США. До санкцій ЄС та США приєдналися Канада, Японія та багато інших країн. Список постійно поповнюється новими країнами та обмеженнями.

Наприкінці лютого курс російського рубля впав до історичного мінімуму, внаслідок набуття чинності нових західних санкцій проти Росії, запроваджених через вторгнення російських військ на територію України. За даними Investing.com курс російської національної валюти станом на 7 березня 2022 року продовжує стрімко зростати. Якщо вранці на біржі долар коштував 139 рублів, то вже в обід – близько 150 рублів.

Вслід за ЄС про введення санкцій проти Росії оголосила влада Великобританії. Обмеження передбачають заборону фізичним та юридичним особам країни на будь-які транзакції за участю банківських та фінансових установ країн ворогів. Також Південна Корея призупинить транзакції з ЦБ РФ і незабаром запровадить додаткові санкції проти великих російських фінансових інститутів. Зазначені обмеження призвели до того, що ворожі країни опинились фактично відрізаними від фінансової системи США, а це означає неможливість здійснювати якісь зовнішні операції безпосередньо з доларом.

З 10 березня Росія залишиться без платіжних систем Visa та MasterCard, що означає можливість користування росіянами картками Visa та MasterCard усередині країни, але вони більше не зможуть розраховуватися ними за кордоном або оплачувати інтернет-покупки.

Санкції зачепили й постачання імпортних товарів. Станом на 7 березня працювати в Росії чи співпрацювати з країною та її громадянами, постачати туди свою продукцію та сервіси відмовилися понад сотні компаній, зокрема Apple, Adidas, Amazon, Bosch, Danone, DHL, Ford, H&M, IKEA, Metro, Nestle, PwC, Shell, IBM та ін. Ті, хто, наприклад, володіє автомобілями, повинні зрозуміти, що у них не буде запчастин. У глобальному плані це позначиться на авіатранспорті, який також залишиться без комплектуючих.

За результатами досліджень Американського інвестиційного банку JPMorgan, внаслідок запровадження зазначених санкцій, економіка Росії впаде на 20% вже наступного кварталу.

Вплив санкцій відчують на собі багато росіян: фрілансери, блогери, програмісти, які будуть позбавлені можливості отримувати свої платежі з-за кордону та втратять усі свої джерела доходів. Розуміючи, що перебуваючи в Росії, у них не буде майбутнього, Росія просто розгубить свій людський інтелектуальний капітал. Втраті інтелектуального капіталу сприятиме і відключення від глобальної мережі. Так, 11 березня Росію повністю відключать від глобальної мережі Інтернет. Тільки сервери та вебсайти в російській зоні будуть доступні для жителів РФ. Про це повідомляє американська фінансова компанія Market Rebellion у Twitter.

Факультет економіки


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram