Версія для друку

Закон Ешбі в умовах війни

Один з основних кібернетичних законів – закон необхідного різноманіття (закон Ешбі) можна інтерпретувати так: кількість способів протидії зовнішньому впливу має бути порівняною з кількістю варіантів цього впливу. В іншому випадку в системи знижується (втрачається) керованість.

В умовах війни, яку розв’язала РФ проти України та санкцій, які вводяться проти країни-агресора очевидно, що на сьогодні вона не знайшла ефективних засобів протидіяти їм, що поступово призводить до втрати керованості, принаймні економікою цієї країни. Але варто розуміти, що для збереження цього становища санкції мають не лише зберігатись, не лише посилюватись. Вони мають ставати більш різноманітними. Вони мають торкатись усіх сторін життєзабезпечення російської держави.

І знову постають питання. Невже усі Українці бажають смерті росіянам разом з їхньою державою? Впевнений, що не усі. Так чого ж ми чекаємо від санкцій? Одним із результатів може бути виснаження країни-агресора, зменшення геополітичних амбіцій та пошуки пристойного (не ганебного) для неї завершення війні. Важко давати кількісну оцінку ймовірності такого перебігу подій. Краще зрозуміти, що більш результативною, результативною для усіх сторін, буде ситуація, коли не лише «верхи не можуть», але й одночасно «низи не хочуть». Саме російське суспільство має зробити «перезавантаження» в своїй країні. Не задля переходу від порядку до хаосу, а для переходу до іншого порядку, притаманного цивілізації у ХХІ столітті.

Але принципи закону Ешбі стосується й нас. Адже наша країна має підтримувати та створювати нові способи протидії агресії. І якщо замислитися, то прийде розуміння, що забезпечувати реалізацію більшості з них маємо саме ми, має кожен з нас. Саме так слід розуміти слова прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля: «Час кожному … з холодною головою подумати де він може бути найбільш корисним… Знайдіть своє місце і робіть свій внесок». А у цьому випадку обов’язково виникне той синергетичний ефект, який супроводжується зростанням результативності сумісної діяльності. І не лише від нашої внутрішньої взаємодії, а й від взаємодії між Україною та тими країнами, які на нашому боці вступили в цей бій. Разом ми переможемо!!!

P.S. Автор свідомо використав в матеріалі окремі елементи науковості. Адже переконаний, що високий рівень культури та освіченості є характерною рисою українців. Слава Україні!

Завідувач кафедри економічної кібернетики
Роман Іванов


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram