Версія для друку

Психологічна підтримка поруч!

Шановні студенти, викладачі та співробітники університету!

У цей складний час усі ми переживаємо тривогу та паніку.

Ми хочемо нагадати вам декілька правил, як впоратися із тривожністю та панікою:

▪ Тривога − це засіб маніпулювання, а невідомість і невизначеність – родючий ґрунт для тривоги. Найпоширеніші симптоми тривоги – пришвидшене серцебиття і дихання, підвищене потовиділення, можуть холонути кінцівки або спостерігатися тремор. Якщо ви відчуваєте такі симптоми, то варто глибоко вдихати і видихати, якщо є навички медитації − вони стануть у нагоді. Через розуміння, що ви здатні контролювати власне дихання, прийде розуміння, що ви можете контролювати себе, треба усвідомити себе тут і зараз.

▪ Із тривожністю та панікою, передусім, легко справитися завдяки роботі. Переключіться та займіть себе справами. Наприклад, наведіть лад у квартирі. Також може допомогти малювання, пересаджування квітів, настільні ігри, читання, фізичні вправи, робіть вправи на концентрацію. Будь-що, що занурює в себе на 100%.

▪ Не йдіть туди, де збирається багато людей. Бо масовий психоз – річ страшніша, ніж звичайна емоційність. Краще пройдіться парком і зосередьтеся на хороших думках.

▪ Знайдіть у себе в оточенні спокійну людину, яка сама не панікує і нікого не накручує.

▪ Не читайте все підряд. Користуйтеся лише перевіреною чи офіційною інформацією.

▪ Дозуйте новини та зміцнюйте джерело вашої зовнішньої стійкості – ваші соціальні зв'язки. Це свого роду «чарівна паличка», яка може надавати відчуття безпеки та хоробрості, пригнічувати реакцію страху – біологічно, завдяки окситоцину, який виробляється у взаємодії з людьми. Бути в колі близьких, коли страшно, могти з ними розділити свої переживання, а потім добре посміятись – це острівець безпеки, протиотрута страху.

▪ Приділяйте увагу власному тілу, зокрема вправам на релаксацію. Завдання в цьому випадку – допомогти собі через тіло, тілесні відчуття. Це може бути ванна, ароматичні масла, креми і лосьйони, масаж та самомасаж, дихальні вправи, спортивні заняття чи йога, вправи на релаксацію – їх дуже багато в інтернеті, їх легко знайти.

▪ Корисне харчування. Побільше фруктів та овочів! Вітаміни допоможуть підтримати сили та здоров'я.

А якщо тривожність взяла гору над вами і ви не можете впоратися з емоціями, тоді зверніться по допомогу до професіоналів.

Психологічна служба ДНУ імені Олеся Гончара надає психологічну підтримку (індивідуальні психологічні консультації та групову роботу) задля налагодження душевної рівноваги.

Крім того, починають свою роботу групи з психологічної підтримки.

Група з навчання самопомочі в складних умовах працюватиме в онлайн режимі щовівторка.

Група з психологічної підтримки в складних життєвих обставинах працюватиме в онлайн режимі щочетверга

В інші дні ви можете записатися на індивідуальну психологічну консультацію онлайн.

Для цього вам потрібно увійти на нашу сторінку у Facebook та натиснути кнопку «Повідомлення» або «Сообщение».

Після отримання повідомлення, психологи психологічної служби університету з’єднаються з вами та домовляться про онлайн-зустріч на Zoom-платформі. Про бажання взяти участь у групових заняттях також потрібно повідомити на сторінці Facebook у «Повідомленні». Так ви отримаєте посилання на Zoom-конференцію і усю додаткову інформацію щодо часу проведення зустрічі.

За участі у роботі груп з психологічної підтримки ви можете поспілкуватися й обговорити з професійними консультантами все, що вас турбує.

Ваша підтримка поруч!

Пам’ятайте, що життя продовжується!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram