Версія для друку

Онлайн День відкритих дверей на факультеті прикладної математики

17 лютого за ініціативи деканеси факультету прикладної математики професорки Олени Кісельової і директорки школи №55 Людмили Кіяшко на платформі Zoom відбулась онлайн зустріч викладачів та студентів факультету прикладної математики ДНУ з учнями 11 класу та їхніми батьками.

Від факультету були присутні – завідувачка кафедри комп’ютерних технологій, професорка Наталія Гук, голова бюро з академічної доброчесності ФПМ доцентка Тетяна Зайцева, студенти-магістри, а також першокурсники спеціальності «Прикладна математика» та їхня кураторка – досвідчена викладачка Наталія Лисиця. Ведучою зустрічі стала заступниця декана ФПМ з організаційно-виховної роботи Світлана Сірик. А модератором зустрічі і активним учасником був аспірант кафедри комп’ютерних технологій Данило Єгошкін.

Планувалося, що зустріч триватиме 40 хвилин, але спілкування відбувалося майже дві години. І навіть коли завершилась основна частина, зацікавлені школярі продовжили спілкування зі студентами і аспірантом. Класна керівниця Валентина Бернацька, організаторка зустрічі від школи №55, пізніше поділилася враженнями батьків. У чат класу батьки учнів надсилали позитивні враження і подяки, нові питання і пропозиції стосовно подальших форм спілкування.

На зустрічі обговорювалися різні питання: скільки держбюджетних місць на факультеті, які бали необхідно отримати, щоб навчатися за держбюджетні кошти, які потрібні сертифікати для вступу тощо. Також порушувалися питання фаховості викладачів факультету і змісту дисциплін, що викладаються. Сміливі і відверті виступи студентів Тетяни Василькiв, Руслани Трохименко, Данила Палєшева, Дмитра Шаталовича, Романа Фiлiмонова, Арсенiя Москаленка, Дар’ї Кондрат’євої з групи ПА-21-2 та Ірини Байрачної з групи ПС-21-1створили атмосферу довіри і близькості. Хлопці і дівчата розповіли свої власні історії про вибір спеціальності – чому вони обрали саме Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара та факультет прикладної математики; які в них були складнощі під час складання першої сесії; про атмосферу підтримки і здорової конкуренції у групах; про відсутність корупції, про самовідданість праці викладачів; про корисність і якість викладання на спеціальностях факультету та багато чого іншого. Магістр, староста групи ПК-21м-1 Єгор Панасенко продемонстрував свої графічні роботи, які викликали неабияку зацікавленість у присутніх та вразили своєю складністю. Але Єгор запевнив, що всі, хто забажає створити щось подібне, теж зможуть досягти такої мети. Він зазначив, що це лише результат його наполегливої праці та знань, які він набув, навчаючись за спеціальністю 113 Прикладна математика.

Викладачі розповіли, яким чином кожен із майбутніх студентів може створити індивідуальну освітню траєкторію навчання шляхом вибору тих дисциплін, що він забажає вивчати. Було зазначено, що викладачі факультету постійно підвищують власну професійну кваліфікацію, майже щосеместрово відвідують курси та стажування у провідних ІТ-фірмах: EPAM, Yalantis, Sigma, DataArt, Apriorit та інших. Крім того, викладачі проходять стажування із вдосконалення педагогічної майстерності, Digital та Soft Skills.

Варто відзначити, що умови для організації такої зустрічі з’явилися після того, як відповідно до Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», інших законодавчих і нормативних актів, що регулюють сферу освітньої діяльності в Україні, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара та КЗО «Спеціалізована школа №55 інформаційно-технологічного профілю» ДМР уклали Договір про науково-методичне, організаційно-методичне та інше співробітництво, а також спільну підтримку та сприяння у роботі на ринку освітніх послуг регіону. Згідно з цим Договором, заклади освіти мають спільно діяти в сфері освітньої діяльності за наступними напрямами:

- організація спільних заходів (конференції, семінари, наради, засідання кафедр) щодо обміну досвідом, інноваційними технологіями викладання;

- здійснення спільних розробок навчально-методичного забезпечення, створення спільних авторських колективів з метою підготовки та видання підручників, навчально-методичних посібників;

- сприяння поширенню партнерських зв’язків між сторонами;

- організація та проведення міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських та регіональних олімпіад, конкурсів, турнірів, молодіжних форумів, симпозіумів, конференцій, семінарів із залученням науково-педагогічних кадрів та молоді навчальних закладів регіону;

- координація розробки, видання (тиражування) та розповсюдження матеріалів науково-методичного, методичного та інформаційного змісту;

- робота з обдарованою молоддю через відкриття класів, груп, консультаційних пунктів, баз, участь в олімпіадах різного рівня та типів їх організації, співпраця з Дніпровським відділенням Малої академії наук.

Ця зустріч була взаємокорисна і продемонструвала необхідність застосування онлайн платформ для проведення Днів відкритих дверей. Це дозволить створити додаткові можливості для активізації профорієнтаційної роботи.

Доцентка кафедри комп’ютерних технологій
Тетяна Зайцева


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram