Версія для друку

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було проголошене з ініціативи Бангладеш у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі з метою нагадати про лінгвістичне і культурне розмаїття і багатомовність світу.

За оцінкою фахівців, із 6417 мов, які існують нині на Землі, половина з них знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Так, тільки 300 мов представлені понад 1 мільйоном носіїв; більше половини мають декілька тисяч носіїв, майже 2000 – менше однієї тисячі.

Українську визнають рідною близько 50 мільйонів мешканців планети. Нею говорять також у Білорусі, Канаді, Польщі, Росії, Словаччині. А чи знали ви, що з 5 жовтня 2021 року українська мова стала офіційною в муніципалітеті Прудентополіс в Бразилії?

Нагадуємо, що на сайті Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара є рубрика «Мовні студії» для всіх, хто любить і поважає рідну мову та бажає вдосконалити знання української.

Свої мовознавчі коментарі й цікаві поради щодо норм правопису, вимови, вживання та граматичного формотворення дають фахівці Центру гуманітаристики й української мови факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства нашого університету.

З історії свята: Міжнародний день рідної мови започаткований з ініціативи Бангладеш. Дату 21 лютого вибрано тому, що саме цього дня 1952 року загинули п’ятеро студентів-учасників демонстрації за надання рідній їм бенгальській мові статусу державної у тодішньому Пакистані, частина якого пізніше стала незалежною державою Бангладеш. Відтак, із 2000 року міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті. Адже ЮНЕСКО визнає важливість в інтересах розвитку стійких товариств збереження культурних та лінгвістичних відмінностей, які сприяють терпимості і поваги до інших.

Любіть і поважайте свою рідну мову!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram