Версія для друку

«Досліди це негайно!» і полюби науку

Завершився перший етап конкурсу на краще дослідницьке відео серед школярів «Досліди це негайно», у якому Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара виступив партнером Української промислової компанії «Інтерпайп», Дніпровської академії неперервної освіти, проєкту STEM на Дніпрі та Дніпропетровської обласної ради.

Майже 400 відео від школярів цього року надійшло на конкурс. Учасники змагалися в двох номінаціях «Дослідники Junior» та «Дослідники Teenager» із трьох дисциплін: хімії, фізики та біології.

Явище осмосу, стояча хвиля, поверхневий натяг, фігури Ліссажу, виверження вулкану, натуральні харчові барвники, антипляма – це лише кілька тем, які потрапили в коло дослідницьких інтересів школярів.

Єлизавета Солоділова з Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №31 досліджувала рослинні кріопротектори і шляхом експерименту продемонструвала, як захистити клітини овочів від руйнування внаслідок заморожування. Дівчина отримала 1-е місце з біології в номінації «Дослідники Junior».

Іван Коробський отримав 1-е місце за краще дослідницьке відео з хімії за дослід «Фараонова змія». Іван навчається в КЗ «Станція юних техніків» Кам’янської міської ради. Поштовхом до захоплення дослідницькою хімією став подарунок бабусі – «Велика книга дослідів». Бажання відтворити описані в книзі досліди й допомогло Івану отримати перемогу в номінації «Дослідники Junior».

Ректор ДНУ професор Сергій Оковитий вручив переможцям призи та зазначив: «Сьогодні в цій залі зібралися юнаки і дівчата, які обов’язково будуть успішними, незалежно від того, яку спеціальність ви оберете в майбутньому. Адже науковий підхід і бажання дослідити певне питання завжди допоможуть вам знайти правильне та оригінальне рішення в розв’язанні всіх завдань. Як хіміку мені особливо приємно, що вас приваблюють природничі науки: біологія, фізика і хімія. Відеоролики, які ви надіслали на конкурс, продемонстрували ваше вміння сформулювати завдання, поставити експеримент, відзняти і змонтувати цікавий відеоматеріал. Такий комплексний підхід дозволяє нам оцінити ваші дослідницькі ідеї та творчий потенціал». Також Сергій Іванович запросив юних дослідників після закінчення школи продовжити навчання в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара.

Ідейна натхненниця конкурсу, завідувачка кафедри управління інформаційно-освітніми проєктами Оксана Бутурліна подякувала всім учасникам конкурсу: «Ми із захопленням спостерігаємо, як розвиваються дослідницькі навички наших учнів, вважаємо, що це надзвичайно цікаво. Безумовно, закликаємо учасників конкурсу продовжувати вивчати природничі науки, тому що це пізнавально і захопливо – я впевнена в цьому як хімік, як учитель хімії. І закликаємо вас продовжувати навчання у закладах вищої освіти, ставати професіоналами та розвивати промисловий потенціал нашого міста, адже Дніпро – індустріальна столиця України».

Науковці ДНУ долучилися до оцінювання відео в усіх номінаціях. Журі секції «Біологія» потужно представляли на врученні призів в. о. проректора з наукової роботи доцент Олег Маренков, деканеса біолого-екологічного факультету професорка Олена Севериновська, доцент кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології Олександр Масюк. «Другий рік поспіль ми беремо участь в оцінюванні конкурсних відео, і варто відмітити високий рівень не лише експериментів, а й творчої реалізації завдання. Відеоролики дуже цікаво переглядати, впевнена, що наші конкурсанти зацікавлять інших школярів до вивчення природничих наук», – говорить Олена Вікторівна.

Крім повербанків від ДНУ, переможці отримали сертифікати на придбання електроніки від корпорації «Інтерпайп» та заохочувальні призи від інших організаторів.

Сюжет 11 каналу

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram