Версія для друку

Стипендії фонду «Україна»: висока оцінка студентських досягнень

Семеро студентів фізико-технічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара отримали іменні стипендії на 2021/2022 навчальний рік від Президентського фонду «Україна».

Гідними високої нагороди від почесного доктора ДНУ і голови благодійного фонду «Україна» Леоніда Кучми цього року були визнані наші молоді винахідники і науковці – наполегливі та старанні чотирикурсники Денис Михальов, Богдан Шевченко, п’ятикурсники Анастасія Орішечок, Олексій Клименко, Володимир Свірса та шестикурсники Олександр Добродомов і Олександр Білоцерковський. Усі вони відзначені за відмінне навчання, активну участь у прикладній і науково-дослідній роботі, а також персональні успіхи у громадській сфері. Так, кожен із них має численні перемоги у профільних олімпіадах, конкурсах і турнірів; брав участь у міжнародних і всеукраїнських молодіжних науково-практичних конференціях; публікувався у престижних українських та закордонних фахових виданнях тощо.

Студенти, удостоєні президентської стипендії цьогоріч, – особлива гордість Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, адже четверо з них (І.Білоцерковський, О. Добродомов, О. Клименко, Д. Михальов) працюють над проєктом «Студентська ракета». Це – унікальна для нашої держави студентська розробка – повний цикл з проєктування, виробництва і стендового експериментального відпрацювання вузлів, агрегатів і літального апарату в цілому та запуску на полігоні. «Жоден університет України не надає студентам подібних можливостей. Тому саме наші студенти фізико-технічного факультету продовжують робити Дніпропетровщину унікальною, – відзначив ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Оковитий. – Як стимул для продовження власних досліджень і подальшої роботи в аерокосмічній галузі країни кращі студенти-фізтехівці ДНУ щороку отримують вагому матеріальну підтримку за програмою підтримки обдарованої молоді Фонду «Україна». За 17 років діяльності престижної стипендіальної програми Фонду Леоніда Даниловича Кучми її лауреатами стали вже більше 150 найрозумніших студентів фізтеху ДНУ. І підтримка Фондом нашої талановитої молоді не була даремною. Ми дослідили подальший професійний шлях колишніх стипендіатів, і бачимо, що ефективність такої підтримки в студентські роки виявилася дуже високою. Переважна більшість наших випускників пов’язала свою роботу саме з ракетно-космічною галуззю. Кілька стипендіатів захистили кандидатські дисертації, більшість працює в ДКБ «"Південне" ім. М. Янгеля» та на ВО «"Південний машинобудівний завод" ім. О. Макарова». Також наші стипендіати працюють в космічних агенціях європейських держав, Японії та США (включно з NASA), в приватних аерокосмічних компаніях в Україні. Тож ми впевнені, що подальша професійна доля й цьогорічних стипендіатів обов’язково буде пов’язана з аерокосмічною галуззю України», – прокоментував ректор професор Сергій Оковитий.

Уже зараз студенти-лауреати іменних стипендій, опановуючи в ДНУ важливі технічні спеціальності, роблять унікальний внесок у ракетно-космічну галузь держави. Зокрема, у рамках проєкту студентів фізико-технічного факультету «Студентська ракета» були здійснені чотири запуски надлегких суборбітальних ракет. Очолює команду молодих розробників студент групи ТУ-20м-1, магістрант другого року навчання за спеціальністю 134 «Авіаційна та ракетно-космічна техніка» (ОНП Технології виробництва літальних апаратів), Олександр Добродомов. Багаторазовий переможець Всеукраїнських студентських космічних турнірів «Star Track», учасник Всеукраїнського благодійного конкурсу «Авіатор», Міжнародної молодіжної науково-практичної конференції «Людина і космос» та Міжнародного космічного хакатону під егідою NASA «ActInSpace 2020», Олександр розробляє власні ідеї зі створення суборбітальних ракет-носіїв – метеорологічних ракет та дослідних ракетних комплексів, які вирішують декілька актуальних для України проблем.

Одногрупник Олександра Добродомова Ігор Білоцерковський також є учасником проєкту «Студентська ракета» і разом із ним у складі команди Rocketry Agency на базі навчальної інжинірингової школи Noosphere Engineering School при ДНУ проєктує, виготовляє та проводить запуски студентських ракет типу «CanSat» на висоту від 4 до 20 кілометрів. Свої наукові розробки Ігор проводить на кафедрах проєктування та конструкцій ЛА і технологій виробництва ЛА під керівництвом доцентів Василя Шевцова, Олексія Кулика та інших.

Успішно реалізує теоретичні знання на практиці й студент групи ТК-17-1 – магістрант спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» Олексій Клименко. Олексій активно займається науково-дослідницькою роботою під керівництвом професора Валентина Малайчука, старшого викладача Дмитра Астахова та інших. Брав участь у розробці студентського проєкту «Дилатометр» та навіть отримав диплом ІІІ ступеня на VI професійному конкурсі Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики у номінації «Кращі наукові та технологічні розробки в галузі НК і ТД». Хлопець постійно працює над підвищенням свого професійного рівня знань і розширенням світогляду. Так, Олексій пройшов дистанційне навчання в мережевій академії Cisco на курсах «Вступ до кібербезпеки», «Вступ до IoT» та інших; в академії SOLOLEARN на курсах «HTML», а також на курсах «Програмування мікроконтролерів», «Неруйнівного контролю (ультразвукового контролю)», «Моделювання SolidWork» в Noosphere Engineering School. У 2020 році став лауреатом обласного конкурсу «Студент року Дніпропетровщини», отримавши диплом у номінації «Кращий молодий фотограф та відеограф». Окрім того, Олексій Клименко виступив ментором програми з відеомонтажу для навчання студентської молоді кафедри реклами та зв’язків з громадськістю факультету систем і засобів масової комунікації ДНУ.

Активно працює над інноваціями й студент групи ТР-18-1 Денис Михальов, що навчається за спеціальністю «Прикладна механіка» на кафедрі механотроніки. Займаючись студентською науково-дослідницькою роботою під керівництвом доцентів Сергія Алексєєнка, Володимира Дуднікова та інших, Денис із ІІ курсу став учасником наукового гуртка з технології 3D-друку, що функціонує на кафедрі. Також він брав участь у розробці та створенні зразків мехатронних пристроїв (робот-маніпулятор MOVEO3D) та є одним із авторів ідеї створення проєкту «Біонічна рука». Додатково має грамоту за якісне суддівство відкритого обласного етапу Всеукраїнських змагань з робототехніки «Роботрафік-2020».

Раціональне і водночас творче мислення допомагають вирішувати складні інженерні задачі студентові групи ТН-17-1 Володимиру Свірсі, що також опановує спеціальність «Прикладна механіка». Під керівництвом докторки технічних наук старшої наукової співробітниці НДІ енергетики ДНУ Лілії Накашидзе разом із іншими викладачами кафедри двигунобудування Володимир досліджує шляхи розвитку технології енергоактивних сонячних систем. Наразі магістрант бере участь у виконанні науково-дослідної роботи д/б тема 6-339-18 «Фізико-технологічні основи створення захисту сонячних елементів від електричних перевантажень на основі полімерних нанокомпозитів» в НДЛ проблем надійності технічних пристроїв відновлювальних джерел енергії НДІ енергетики ДНУ. Раніше допомагав в монтажних роботах та введенні в експлуатацію системи гарячого водопостачання з використанням відновлюваних джерел енергії для одного з корпусів ДНУ.

А от молодшого за нього на рік студента групи ТН-18-1 Богдана Шевченка, що так само здобуває освіту за спеціальністю «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», цікавлять різні напрямки наукової діяльності. Хлопець одночасно бере участь у дослідженнях, що проводяться як на рідному фізико-технічному факультеті (за керівництва старших викладачів Олега Марченка та Олександра Пономарьова), так і на інших факультетах університету. Власні наукові результати Богдан Шевченко неодноразово з успіхом представляв на різноманітних студентських наукових конференціях. Як от: XI Міжнародна наукова конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Сучасний стан і перспективи розвитку держави і права» (доповідь «Щодо прав людей з обмеженими можливостями в сфері праці»); XXII і XXIII Міжнародні молодіжні науково-практичні конференції «Людина і Космос» (доповіді «Оцінка надійності елементів конструкції складної технічної системи», «Вдосконалення джерел альтернативної енергії для космічних апаратів»); VIII Регіональна науково-практична конференція молодих учених та студентів «Сучасні науково-технічні дослідження у контексті мовного простору» (доповідь «Music in Electricity») тощо.

Протягом останніх двох навчальних років плідно займається науково-дослідницькою роботою й магістрантка спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» – студентка групи ТЗ-17-1 Анастасія Орішечок. Її науковим керівником є доцентка кафедри радіоелектронної автоматики Світлана Клименко. Для своїх наукових розвідок студентка Анастасія успішно використовує додаткові фахові джерела. Зокрема, дівчина поглиблювала свої знання на курсах «Програмування мікроконтролерів» та «Моделювання SolidWork» в Noosphere Engineering School. Була учасницею Всеукраїнської студентської олімпіади «Веб-технології та вебдизайн».

Саме для підтримки такої обдарованої молоді, що прагне присвятити себе високотехнологічним галузям, у 2004 році благодійний фонд Леоніда Кучми започаткував велику стипендіальну програму. Відтоді щороку престижні заохочення приймають найрозумніші студенти-розробники Дніпра, Харкова, Києва та Чернігівщини, які готові втілювати свої винаходи у життя і бути корисними Україні.

Cюжет телеканалу ICTV

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram