Версія для друку

День Соборності України

Сьогодні з нагоди відзначення Дня Соборності України на Монастирському острові біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбулося урочисте покладання квітів, у якому взяв участь ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Оковитий.

Зокрема, у промові ректор наголосив: «Сьогодні, як і 103 роки тому, ідея Української Соборності знову випробується зовнішнім ворогом на міцність. Як і сторіччя тому, в День Соборності України ми відстоюємо прагнення українців жити в цілісній і неподільній власній державі, а подібні урочистості відбуваються в усіх куточках України. Ми консолідуємо навколо державницьких ідей наше суспільство, зміцнюємо обороноздатність нашої армії, прагнемо відновити територіальну цілісність нашої держави. Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара – завжди був і залишатиметься осередком патріотичного виховання молоді, потужним центром просвітницької діяльності, національною інституцією, яка формує державницькі ідеї та соціотворчі наративи».

Історики зазначають: 22 січня 1919 року в Києві, біля Софійського собору, був проголошений Універсал про Злуку УНР і ЗУНР (Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки). Цим Універсалом ухвалювалося об’єднання українців із різних земель, які століттями були відірваними один від одного двома імперіями.

Провідні державні діячі УНР І ЗУНР, інтелігенція тих часів, описуючи в мемуарах і щоденниках цей історичний для нашої держави день, розповідають про небувале піднесення патріотичних настроїв, про хвилю підтримки об’єднання України – від Львова і Станіслава (Івано-Франківська) до Києва.

Що відбувалося саме в той день в цей час у нашому місті, тодішньому Катеринославі? Напередодні обстановка вельми загострилася, тому що за Катеринослав велася серйозна військово-політична війна. До міста з харківського напрямку підступали радянські війська під командуванням Дибенка. У зв’язку з цим, о 12-й годині саме в ті хвилини, коли в центрі Киева вирував Соборницький майдан й утверджувалась єдність двох республік, у Катеринославі було проголошено військовий стан та посилилися військові дії.

«Живий ланцюг – це одна з прикметних традицій святкування в часи незалежної України. І коли 22 січня ми згадуємо про Акт Злуки, то в живий ланцюг об'єднуються представники і Києва, і Львова, і Дніпра, і Одеси. І це – символічні речі. Хоча наше життя зіткане з таких, символічних нібито, дрібниць, проте, насправді, це зовсім не дрібниця. А свідчення того, що, де би наші люди не проживали – на Донбасі, у Києві чи Дніпрі, Закарпатті чи Чернігівщині, вони – Українці!» – зазначив декан історичного факультету ДНУ доктор історичних наук, професор Сергій Світленко.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram