Версія для друку

Інтернаціоналізація освітнього простору

Початок нового, 2022-го року, ознаменувався низкою заходів, присвячених розширенню міжнародної активності Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та залученню нових партнерів.

13 січня Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара долучився до міжнародної відеоконференції між Аріельським університетом (Держава Ізраїль) та закладами вищої освіти Дніпра.

Ініціатором цієї зустрічі виступив Ізраїльський культурний центр «Натів» нашого міста, що функціонує при Посольстві Держави Ізраїль в Україні. Модерував захід безпосередньо Перший секретар Посольства Держави Ізраїль, Голова Ізраїльського культурного центру «Натів» пан Марк Довев.

Зустріч відкрив вітальним словом Надзвичайний та Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні пан Міхаель Бродський. Пан Посол висловив свою повагу дніпровській академічній спільноті та сподівання на плідний подальший розвиток україно-ізраїльських науково-академічних і культурних відносин.

У свою чергу, українська сторона була представлена ректорами провідних закладів вищої освіти Дніпра, кожен з яких коротко презентував свій університет із акцентом на здобутки в галузі міжнародних відносин із вишами та науковими установами Держави Ізраїль. Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара представляли ректор проф. д-р хім. наук Сергій Оковитий, проректор з наукової роботи доц. Олег Маренков і в.о. начальника відділу по роботі з міжнародними організаціями та іноземними партнерами Дмитро Меліхов.

Основним доповідачем цього заходу був ректор Аріельського університету проф. Альберт Пінхасов. Він докладно розповів про свій університет, прокоментував головні здобутки за останні роки та окреслив сфери можливого партнерства з університетами Дніпра.

Так, Аріельський університет входить до переліку молодих ізраїльських вишів, що стрімко розвиваються. Цей заклад був заснований у 1982 р. як невеликий коледж, та вже в 2012 р. набув статусу університету. Головним чинником, що сприяв цьому, є потужна наукова складова діяльності закладу (бо саме рівень наукової діяльності є вирішальним у питанні з набуття статусу університету тим чи іншим закладом Ізраїлю). 16 000 студентів і 495 науково-педагогічних працівників цього вишу представляють весь спектр ізраїльського суспільства: євреї та араби, світські та релігійні особи, іммігранти та корінні жителі Ізраїлю. Аріельський університет налічує 3 факультети, 5 шкіл і більш ніж 20 науково-дослідних центрів. Найбільш потужними напрямками наукової діяльності є природничі, технічні та медичні науки.

Окрім наукового партнерства проф. Пінхасов підкреслив, що перспективним і цікавим напрямком для Аріельського університету є ступенева академічна мобільність, зокрема – програма надання двох дипломів. Протягом останніх років університет наполегливо працював у сфері формування потужних наукових шкіл та дослідних центрів, тому увага такій міжнародній ступеневій мобільності належним чином не приділялася.

Насамкінець, ректор ізраїльського університету нагадав учасникам, що триває програма мобільності до Аріельського університету для аспірантів і докторантів, що функціонує за фінансової підтримки ізраїльської сторони.

Відзначимо, що ця зустріч має суттєве значення для нашого університету як черговий крок у налагоджені партнерства з Ізраїлем, науково-академічні контакти з яким протягом тривалого періоду в ДНУ розвинені не були. Також цей захід став ще одним гарним прикладом нашої співпраці з Ізраїльським культурним центром «Натів», за підтримки якого ДНУ провів уже не один віртуальний культурно-освітній захід.

У той же день у форматі Zoom-конференції відбулася робоча зустріч керівництва ДНУ із представниками Єреванського державного університету (Вірменія). ДНУ представляли ректор проф. Сергій Оковитий, проректор з науково-педагогічної роботи доц. Дмитро Свинаренко, проректор з наукової роботи доц. Олег Маренков, в.о. начальника відділу по роботі з міжнародними організаціями та іноземними партнерами Дмитро Меліхов та начальниця відділу міжнародних проєктів Тетяна Дубовик.

Від Єреванського університету до онлайн-зустрічі долучилися ректор проф. Оганес Оганисян та начальник управління міжнародного співробітництва проф. Олександр Маркаров.

Сторони докладно презентували свої університети, ознайомили з головними науково-академічними здобутками та поділилися власним баченням подальшого розвитку, окреслили виклики сьогодення та шляхи їх подолання.

Класичний Єреванський державний університет, у якому навчається близько 15000 студентів, є найпотужнішим закладом вищої освіти Вірменії, до складу якого входять 19 факультетів, якими представлені природничі та технічні, суспільні та гуманітарні науки, кілька центрів та інститутів, Музей історії імені професора Л. Гарибджаняна, а також Бібліотека імені Марі й Саркіса Ізмірлянів, де функціонують архіви матеріалів ООН, ОБСЄ, а також бібліотека-центр Посольства Греції у Вірменії.

За результатами зустрічі, було окреслене коло спільних інтересів і визначені напрямки планованого партнерства, зокрема, академічний обмін студентами, викладачами та науковцями, реалізацію європейських проєктів із розвитку потенціалу вищої освіти у складі міжнародних університетських консорціумів і започаткування програми надання двох дипломів.

В.о. начальника відділу по роботі
з міжнародними організаціями
та іноземними партнерами
Дмитро Меліхов


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram